Το πρωινό που μειώνει τις πιθανότητες για έμφραγμα

πρωινό

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως με μία μικρή αλλαγή στο πρωινό σας μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες για έμφραγμα.

Παλιότερα η συμβουλή ήταν φάτε ένα αυγό το πρωί για πρωινό, έτσι ώστε να σας κρατήσει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια άλλη εναλλακτική, σύμφωνα με το Βρετανικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο, αντί για αυγό ίσως μειώσει τις πιθανότητες εμφράγματος, αλλά και εγκεφαλικού.

Με το να αντικαταστήσετε το πρωινό σας αυγό, και να καταναλώνετε 25 με 28 γραμάρια ξηρούς καρπούς , μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτύξετε κάποια καρδιοπάθεια κατά 17%, αναφέρουν οι ειδικοί στην Daily Mail.

Αρκετοί ειδικοί αναφέρουν πως η χοληστερόλη από τα αυγά είναι επικίδυνη για την υγεία της καρδιάς, ενώ άλλοι αναφέρουν πως δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να στηρίξουν αυτό το επιχείρημα, όπως αναφέρει το Harvard.

Ποιά τα πλεονεκτήματα των ξηρών καρπών

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για τα πλεονεκτήματα τους κατά της χοληστερόλης, κάτι που τους καθιστά μία πολύ καλή εναλλακτική.

Τα ευρύματα από μία μεγάλη έρευνα υποδεικνύουν πως η διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά προιόντα αν αντικαταστήσει τις τροφές ζωικής προέλευσης , μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, αλλά και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα της έρευνας δεν υποδεικνύουν πως με το να αντικαταστήσετε το ψάρι με προιόντα φυτικά θα δείτε πολύ μεγαλή διαφορά στην υγεία σας. Ενώ επίσης και να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά προιόντα με ξηρούς καρπούς να μειώσουν τις πιθανότητες για καρδιολογικές παθήσεις.

Η έρευνα βέβαια αναφέρει πως θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στην υγεία σας αν αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα κρέατα με μία πιο υγειινή επιλογή.

Πολλοί άνθρωποι που αντικατέστησαν τα 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος με την ίδια ποσότητα φακής, ρενυθιών ή φασολιών, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια καρδιακή πάθηση.

Αν λοιπόν αντικαταστήσετε το αυγό σας με 10 γραμμάρια ξηρών καρπών, ή 30 γραμμάρια δημητριακά ολικής άλεσης μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να αναπτύξετε κάποια καρδιακή νόσο, αλλά και διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα ακόμα αναφέρει πως οι νεότερες γενιές που χρησιμοποιούν το αβοκάντο ως άλυμα στο ψωμί τους ίσως έχουν δίκιο,καθώς άνθρωποι που αντικατέστησαν τα επεξεργασμένα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προιόντα και τα αυγά με αβοκάντο, βοήθησαν πολύ στην καλύτερη υγεία της καρδιάς τους.

Η γιατρός και συγγραφέας της έρευνας του Γερμανικού Κέντρου έρευνας του Διαβήτη, Sabrina Shlesinger αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι προτιμούν να φάνε για πρωινό ένα αυγό ή κάτι τηγανητό, αλλά σύμφωτα με τα αποτελέσματα της έρευνας, καλό θα ήταν να το αντικατταστήσουν με μία πιο υγειινή επιλογή, όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο ή τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Η έρευνα που εκδόθηκε στο περιοδικό BMC Medicine, δεν καταλήγει πως πρέπει να σταματήσετε ν τρώτε αυγά εντελώς, απλώς προτείνει πως με ένα λιγότερο αυγό την ημέρα μειώνετε τιςπιθανότητες για καρδιακή νόσο 17%, ενώ για διαβήτη τύπου 2 εώς και 18%.

 

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top