Σηκωθείτε από τον καναπέ! Ακόμα και ο ύπνος είναι καλύτερος για την καρδιά από το να κάθεστε υποστηρίζουν οι επιστήμονες

ύπνος

Μία νέα έρευνα φέρνει καλά νέα για όσους λατρεύουν τον μεσημεριανό ή απογευματινό ύπνο, αλλά πολύ κακά για όσους περνούν πολλές ώρες καθισμένοι σε ένα καναπέ. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ακόμη και ο ύπνος είναι καλύτερος για την καρδιά από το να κάθεστε.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, διαπίστωσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα, από το τζόκινγκ μέχρι τον ύπνο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού σε σύγκριση με το να κάθεστε για μεγάλες περιόδους.

Ο επαρκής ύπνος βρέθηκε ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στις μετρήσεις του Δείκτη Μάζας Σώματος και της μέσης, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο λιγότερο χρόνο για ανθυγιεινές συνήθειες, όπως τα σνακ.

Η άσκηση παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της υγείας της καρδιάς, σύμφωνα με τους ειδικούς, και η αντικατάσταση του χρόνου που αφιερώνετε σε καθιστή θέση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, υγιέστερο βάρος και μικρότερη μέση.

Ακόμα και έξι λεπτά άσκησης αντί για καθισιό ωφελούν την καρδιά

Στη νέα μελέτη του University College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ συμμετείχαν 15.253 άτομα από πέντε χώρες που φορούσαν gadget για να μετρούν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους για 24 ώρες την ημέρα.

Η εναλλαγή από τέσσερα έως 12 λεπτά την ημέρα από την καθιστική συμπεριφορά σε μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα είχε οφέλη σε όλους τους τομείς. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση 30 λεπτών καθίσματος την ημέρα με 30 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης είχε τη μεγαλύτερη επίδραση σε άτομα με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Τα επίπεδα χοληστερόλης βελτιώθηκαν επίσης, όταν μόλις έξι λεπτά καθιστικής συμπεριφοράς αντικαταστάθηκαν με άσκηση, αν και περισσότερη άσκηση ήταν καλύτερη, σύμφωνα με το μοντέλο των επιστημόνων. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν επίσης χαμηλότερα εάν οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο ασκούμενοι, όρθιοι ή κοιμόντουσαν παρά κάνοντας καθιστική ζωή, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Τα αποτελέσματα πρότειναν μια ιεραρχία στο τι είναι καλό για την υγεία, με έντονη άσκηση, όπως τζόκινγκ, γρήγορη ποδηλασία, ποδόσφαιρο ή τένις, να θεωρούνται τα πιο ωφέλιμα. Ακολούθησε η ελαφριά άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα ή το καθάρισμα και μετά ο ύπνος ή ορθοστασία.

Οι υπολογισμοί στη μελέτη έδειξαν ότι, για μια γυναίκα 54 ετών με μέσο δείκτη μάζας σώματος 26,5, η αντικατάσταση 30 λεπτών καθημερινής καθιστικής ζωής με μέτρια ή έντονη άσκηση θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί σε 2,5 cm (2,7%) μείωση της περιφέρειας μέσης και χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα από την έρευνά μας είναι ότι ενώ μικρές αλλαγές στον τρόπο που κινείστε μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, η ένταση της κίνησης έχει σημασία», δήλωσε ο Δρ. Jo Blodgett από το UCL και πρόσθεσε:

«Η πιο ωφέλιμη αλλαγή που παρατηρήσαμε ήταν η αντικατάσταση του καθίσματος με μέτρια έως έντονη δραστηριότητα -που θα μπορούσε να είναι τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή ανέβασμα σκαλοπατιών -βασικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα, ακόμη και για ένα ή δύο λεπτά».

Πώς σχολιάστηκαν τα ευρήματα από τους ερευνητές

Οι συσχετίσεις μεταξύ ύπνου και καρδιομεταβολικής υγείας ήταν πιο περίπλοκες, με σαφή οφέλη από την αντικατάσταση του καθίσματος για δείκτες παχυσαρκίας όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η περίμετρος μέσης, αλλά μικρή επίδραση στους δείκτες που βασίζονται στο αίμα όπως η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια ή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

«Όταν εξετάζετε το ενδεχόμενο του καθίσματος έναντι του ύπνου, ο αρνητικός αντίκτυπος του καθίσματος σε αυτά τα μέτρα παχυσαρκίας είναι πιθανό να οφείλεται σε σχετικές ανθυγιεινές συμπεριφορές (π.χ. σνακ) παρά στα φυσιολογικά οφέλη του ίδιου του ύπνου», σημείωσε επιπρόσθετα ο ειδικός.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι παρόλο που ο χρόνος που αφιερώνεται σε έντονη δραστηριότητα ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία της καρδιάς, μικρές αλλαγές θα μπορούσαν επίσης να έχουν αντίκτυπο εάν γίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα παραδείγματα περιελάμβαναν την αντικατάσταση ενός κλασικού γραφείου με ένα όρθιο γραφείο για μερικές ώρες την ημέρα και το περπάτημα ενώ πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις.

Ο James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation που χρηματοδότησε την έρευνα, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αντικατάσταση έστω και λίγων λεπτών καθίσματος με λίγα λεπτά μέτριας δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει το Δείκτη Μάζας Σώματος, τη χοληστερόλη, το μέγεθος της μέσης και πολλά περισσότερα φυσικά οφέλη».

«Η δραστηριοποίηση δεν είναι πάντα εύκολη και είναι σημαντικό να κάνετε αλλαγές στις οποίες μπορείτε να επιμείνετε μακροπρόθεσμα και τις οποίες απολαμβάνετε -οτιδήποτε ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό μπορεί να σας βοηθήσει», κατέληξε ο ειδικός.

Η ενσωμάτωση μικρών περιόδων δραστηριότητας μέσα στην ημέρα, όπως το περπάτημα ενώ λαμβάνετε τηλεφωνικές κλήσεις ή το να ρυθμίζετε το ξυπνητήρι για να σηκώνεστε και να κάνετε άλματα-πεταλούδα κάθε ώρα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε να ενσωματώνετε τη δραστηριότητα στην ημέρα σας, για να σας γίνει συνήθεια να ζείτε υγιεινά με έναν ενεργό τρόπο ζωής.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top