Το smartphone αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στον εγκέφαλο; Τι λένε οι έρευνες

καρκίνος στον εγκέφαλο κινητό

Η συζήτηση για το εάν η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον εγκέφαλο συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Νέες μελέτες προσπαθούν να διερευνήσουν εάν τελικά  υπάρχει συσχέτιση.

Μια νέα 20ετή μελέτη από την Ταϊβάν προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το  κρίσιμο ερώτημα .

Η νέα μελέτη και τα ευρήματά της

Η μελέτη εξέτασε εάν η χρήση smartphone σε μια περίοδο 20 ετών είχε κάποια επίδραση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και τα ποσοστά θνησιμότητας κακοήθων καρκίνων του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές βρήκαν μια θετική, αλλά πολύ αδύναμη και μη σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου του εγκεφάλου.

«Φαίνεται ότι υπάρχει περιορισμένη σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της εμφάνισης MNB (κακοήθης εγκεφαλική νεοπλασία) και θνησιμότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα», δήλωσε ο Shabbir Syed Abdul, MD, MSc, PhD, καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής υγείας και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Αν και η μελέτη προσφέρει ορισμένες πολύτιμες γνώσεις, δεν παρέχει μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα που εξετάζουμε. Απλώς δείχνει ότι παράλληλα με μια σημαντική αύξηση στη χρήση smartphone μεταξύ 2000 και 2019, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου και η θνησιμότητα αυξήθηκαν ελαφρώς επίσης.

Τι έδειξαν προηγούμενες μελέτες

Το 2011, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινόμησε τις ηλεκτρομαγνητικές μη ιονίζουσες ακτινοβολίες ραδιοσυχνοτήτων ως «πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο», ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές του 2020 που εκπόνησε η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) προτείνουν ότι «Η μεγάλη πλειονότητα των μελετών έχει αναφέρει έλλειψη καρκινογόνων επιδράσεων σε διάφορα ζωικά μοντέλα».

Μια μελέτη του 2010 που εξέτασε τις επιπτώσεις του καρκίνου του εγκεφάλου σε σχέση με τη χρήση κινητού τηλεφώνου στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου προκαλεί καρκίνο του εγκεφάλου.
Μελέτες που έγιναν το 2020 βρήκαν στοιχεία που συνδέουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου με αυξημένο κίνδυνο όγκου.

Ωστόσο, ένας αβέβαιος κίνδυνος δεν σημαίνει έλλειψη κινδύνου.

Γιατί η επιστήμη δεν μπορεί να βρει μια οριστική απάντηση;

Υπάρχει λόγος για τον οποίο η επιστήμη δεν φαίνεται να μπορεί να βρει μια οριστική απάντηση όσον αφορά τα τηλέφωνα και τον καρκίνο του εγκεφάλου, δήλωσε η Tara Morrison, MD, νευρο-ογκολόγος στο Lehigh Valley Health Network (LVHN). Η Morrison είπε ότι ο αντίκτυπος των τηλεφώνων μας στην υγεία μας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι δύσκολο να μετρηθεί, δεδομένου του πόσο έχει αλλάξει η χρήση του τηλεφώνου μας αλλά και τα ίδια τα τηλέφωνα.

«Τα κινητά τηλέφωνα που έχουμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά των αρχών της δεκαετίας του 2000, για να μην αναφέρουμε τα κινητά της δεκαετίας του 1990», είπε. «Δεν είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε εάν η χρήση του κινητού επηρεάζει τον εγκέφαλο».

Για να μην αναφέρουμε ότι ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να αναπτυχθούν αυτοί οι όγκοι μετά την έκθεση στην ακτινοβολία είναι 10 έως 15 χρόνια κατά μέσο όρο, είπε.

Δεδομένου ότι τα τηλέφωνα αλλάζουν συνεχώς, οι ερευνητές προσπαθούν να μετρήσουν κάτι που είχε την «αιτία» του πριν από χρόνια, και αυτό είναι δύσκολο. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υποθέτουμε ότι υπάρχει αιτιότητα μεταξύ των δύο, όχι απλώς συσχέτιση.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης της τεχνολογίας, η μελέτη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων είναι πρόκληση», επιβεβαίωσε ο Abdul. «Ως εκ τούτου, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα παραμένει σε εξέλιξη και οι μελλοντικές μελέτες θα δείξουν αν υπάρχει ή όχι συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της υγείας μας».

Και ενώ είναι αλήθεια ότι η συχνότητα των όγκων στον εγκέφαλο αυξάνεται αργά, η Morrison είπε ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ικανότητας διάγνωσης και της γήρανσης του πληθυσμού.

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ανθρώπους να μιλούν για ανησυχίες που σχετίζονται με την υπηρεσία 5G και τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία μας, αλλά η Morrison ανάφερε ότι «το 5G είναι πολύ νέα τεχνολογία για να μπορούμε να σχολιάσουμε τους κινδύνους που ενδέχεται να εγκυμονεί όσον αφορά τους κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου».

15 τρόποι να μειώσετε την ακτινοβολία του κινητού σας

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Παρά την πρόκληση να εντοπίσουμε τον ακριβή αντίκτυπο του κινητού μας τηλεφώνου στην υγεία μας, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η χρήση της τεχνολογίας και η ίδια η τεχνολογία έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών. Υπάρχει ακόμα ένας καλός λόγος να λάβουμε υπόψη τους πιθανούς κινδύνους και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις συμπεριφορές μας.

Αυτό που γνωρίζουν οι ερευνητές είναι ότι τα κρανία μας μειώνουν την έκθεσή μας στον τύπο της ακτινοβολίας του κινητού. Αλλά μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ακουστικά, Bluetooth και ηχεία για να κρατήσουμε τις συσκευές μακριά από το κεφάλι μας, και αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται.

Οι νέοι και τα παιδιά έχουν λεπτότερο κρανίο και αναπτυσσόμενους εγκεφάλους, κάτι που, θεωρητικά, μπορεί να τους θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο από τους ενήλικες. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις εναλλακτικές μεθόδους ακρόασης για να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους.

Scroll to Top