Το θαυματουργό βότανο που μειώνει το λίπος στο συκώτι, έχει αντικαρκινική δράση και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό

θαυματουργό βότανο γαϊδουράγκαθο

Αυτό το θαυματουργό βότανο έχει χαρακτηριστικά μωβ άνθη και λευκές φλέβες, που οι παραδοσιακές ιστορίες λένε ότι προκλήθηκαν από μια σταγόνα γάλακτος της Παναγίας που έπεσε στα φύλλα του.

Είναι ένα θαυματουργό βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το επιστημονικό του όνομα είναι Silybum marianum και είναι εγγενές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Γαϊδουράγκαθο: το θαυματουργό βότανο με τα πολλά οφέλη

Τα ενεργά συστατικά του γαϊδουράγκαθου είναι μια ομάδα φυτικών ενώσεων γνωστές συλλογικά ως σιλυμαρίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το ήπαρ από βλάβες.  Τα οφέλη για την υγεία του γαϊδουράγκαθου περιλαμβάνουν:

Προστατεύει το ήπαρ από τις βλάβες και βελτιώνει τη λειτουργία του

Η σιλυμαρίνη έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το ήπαρ από βλάβες που προκαλούνται από το αλκοόλ, τα φάρμακα, τις τοξίνες και τις μολύνσεις ενώ μειώνει το λίπος στο συκώτι. Επίσης, βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής χολής και της αποβολής τοξινών. Χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία του ήπατος από τοξίνες όπως η αματοξίνη, η οποία παράγεται από το μανιτάρι του θανάτου και είναι θανατηφόρο εάν καταποθεί.

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης ενός ατόμου. Θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τη μόλυνση καθώς και να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το γαϊδουράγκαθο έχει ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σιλυμαρίνη διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, κατέστειλε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τη χρόνια φλεγμονή που εμπλέκεται σε καταστάσεις όπως το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Μια μελέτη του 2016 σε ζωικό μοντέλο διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου βελτίωσε την ανοσία. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου είχε θετική επίδραση στην ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους.

Περισσότερες μελέτες με ανθρώπους που συμμετέχουν θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα ότι το γαϊδουράγκαθο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου.

Έχει αντικαρκινική δράση

Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις της σιλυμαρίνης μπορεί να έχουν κάποιες αντικαρκινικές επιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο.

Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το γαϊδουράγκαθο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τη μείωση των παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο.

Μπορεί επίσης να κάνει τη χημειοθεραπεία να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους είναι πολύ περιορισμένες και δεν έχουν ακόμη δείξει σημαντική κλινική επίδραση στους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν αρκετή δόση για να έχουν ένα φαρμακευτικό αποτέλεσμα.

Το γαϊδουράγκαθο είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν πάρουν γαϊδουράγκαθο.

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα διατροφής ή να καταναλωθεί ως τσάι.

Όλο Υγεία

Scroll to Top