Επιστήμονες ανακάλυψαν την τροφή που απομακρύνει τις καρκινογόνες χημικές ουσίες – Πρέπει να την τρώμε

χημικές ενώσεις, τροφή, καρκίνος

Θέλετε να ενισχύσετε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας απέναντι στις ουσίες που προκαλούν καρκίνο; Σύμφωνα με πρόσφατη ανατρεπτική μελέτη, υπάρχει μια τροφή που μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποβάλει καρκινογόνες χημικές ουσίες πιο αποτελεσματικά.

Τα δύο κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα και μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο

Τι έδειξε νέα μελέτη για την τροφή που καταπολεμά τις καρκινογόνες και «παντοτινές» χημικές ουσίες

Μελέτες δείχνουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ η κακή διατροφική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Αντίθετα, διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας και ζάχαρη έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και υποτροπής καρκίνου.

Τώρα οι επιστήμονες είναι σε θέση να εντοπίσουν και τροφές που καταπολεμούν καρκινικά κύτταρα.

Ερευνητές στη Βοστώνη συνέκριναν άνδρες που έπαιρναν συμπλήρωμα φυτικών ινών τρεις φορές την ημέρα με άλλους που λάμβαναν ένα συμπλήρωμα βασισμένο σε ρύζι για τέσσερις εβδομάδες.

Οι αιματολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι εκείνοι που λάμβαναν βήτα-γλυκάνη, μια φυτική ίνα που βρίσκεται στα μανιτάρια και τη βρώμη, πριν από κάθε γεύμα για τέσσερις εβδομάδες, είχαν μείωση 8% στις «παντοτινές χημικές ουσίες».

Οι ουσίες αυτές είναι επίσης γνωστές ως PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) και δεν αποδομούνται φυσικά στο περιβάλλον.

Αντίθετα, διεισδύουν στα τρόφιμα από πλαστικά δοχεία και σκεύη με αντικολλητική επίστρωση και συσσωρεύονται στα ζωτικά όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οργανικής ανεπάρκειας, στειρότητας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το απλό πρωινό του σεφ James Martin που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απομάκρυνση των επικίνδυνων χημικών ουσιών

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας χολής από το πεπτικό σύστημα, στην οποία προσκολλώνται τα PFAS για να απορροφηθούν στο αίμα.

Αν και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τις θανατηφόρες επιπτώσεις των PFAS στον ανθρώπινο οργανισμό, η νέα αυτή μελέτη είναι από τις πρώτες που προσφέρουν έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο αποβολής των τοξινών, οι οποίες θεωρούνταν μέχρι σήμερα ότι παραμένουν στο σώμα για πάντα, εξ ου και ο τίτλους τους, «παντοντινές χημικές ουσιές».

Ωστόσο, το εύρημα αυτό έρχεται σε μια περίοδο όπου 9 στους 10 δεν καταναλώνουν επαρκείς φυτικές ίνες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές από το Boston University έγραψαν:

«Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την τοξικότητα των PFAS, οι διαθέσιμες παρεμβάσεις για τη μείωση των επιπέδων τους στο σώμα είναι περιορισμένες».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health, εξέτασε 72 ενήλικες άνδρες ηλικίας 18 έως 65 ετών με ανιχνεύσιμα επίπεδα PFAS στο αίμα τους.

Από αυτούς, οι 42 κατανάλωσαν ένα συμπλήρωμα βρώμης με βήτα-γλυκάνη, μια μορφή φυτικής ίνας που απαντάται φυσικά στη βρώμη, τα μανιτάρια και τους σπόρους, τρεις φορές την ημέρα, περίπου 10 λεπτά πριν από κάθε γεύμα.

Οι υπόλοιποι 30 συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα συμπλήρωμα ελέγχου βασισμένο στο ρύζι.

Οι ερευνητές συνέλεξαν αιματολογικά δείγματα από κάθε συμμετέχοντα πριν και μετά το πείραμα των τεσσάρων εβδομάδων. Κάθε δείγμα ελέγχθηκε για 17 μορφές PFAS.

Κατά την έναρξη της μελέτης, το 70% των συμμετεχόντων είχε 11 από τις 17 μορφές PFAS στο αίμα τους, ενώ 5 μορφές βρέθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες.

«Είμαι oγκολόγος της Mayo Clinic – Αυτή είναι η τροφή που προσθέτω σε κάθε γεύμα για να προστατευτώ από τον καρκίνο»

Οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έλαβαν το συμπλήρωμα με φυτικές ίνες είχαν μείωση 8% στο perfluorooctanoate acid (PFOA) και στο perfluorooctanesulfonic acid (PFOS), τα οποία θεωρούνται δύο από τις πιο επικίνδυνες μορφές PFAS.

Το PFOA και το PFOS είναι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αφρούς κατάσβεσης πυρκαγιάς, αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής και υφάσματα ανθεκτικά σε λεκέδες και νερό.

Το PFOA θεωρείται καρκινογόνος ουσία Ομάδας 1 από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που σημαίνει ότι προκαλεί καρκίνο σε ζώα. Το PFOS, από την άλλη, είναι καρκινογόνος Ομάδας 2, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε ζώα.

Και οι δύο χημικές ουσίες θεωρείται επίσης ότι είναι ενδοκρινείς διαταράκτες, δηλαδή μιμούνται τις φυσικές ορμόνες του σώματος και παρεμβαίνουν στην παραγωγή και απόκριση σε ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων όπως ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών.

Ο ρόλος των μικροβίων μας στην καταπολέμηση του καρκίνου-πρόσφατη ανακάλυψη

Πώς μας προστατεύουν από καρκίνο οι φυτικές ίνες

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές ίνες δημιουργούν ένα τζελ που εμποδίζει τα κύτταρα του εντέρου να απορροφήσουν τα PFAS. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τζελ αυτό εμποδίζει τις χολικές οξείες, που βοηθούν στη διάσπαση των λιπών, από το να επανέλθουν στο αίμα.

Αντίθετα, αυτή η πλεονάζουσα χολή αποβάλλεται μέσω των κοπράνων.

Τα PFAS θεωρείται ότι προσκολλώνται στη χολή και ταξιδεύουν μέσω του εντέρου, οπότε οι φυτικές ίνες ενδέχεται να συμβάλλουν στην αποβολή των «παντοτινών χημικών» από το σώμα πριν προλάβουν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν αποβάλλονται όλα τα PFAS με φυτικές ίνες και ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν και άλλοι τύποι ινών έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Εκτός από την αποβολή των PFAS, οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για τη συμβολή τους στην πρόσδοση όγκου στα κόπρανα και τη διευκόλυνση της αποβολής τους, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και προάγοντας την τακτική κινητικότητα του εντέρου.

Τα πιο ομαλά κόπρανα παραμένουν λιγότερο χρόνο στο παχύ έντεβρο, μειώνοντας τον κίνδυνο οι βλαβερές ουσίες να προκαλέσουν φλεγμονή και να ενεργοποιήσουν ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Αυτό μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υπήρξαν αρκετοί περιορισμοί στη νέα μελέτη, με βασικό το γεγονός ότι τα PFAS μπορεί να παραμένουν στο σώμα για δύο έως επτά χρόνια, επομένως μια μελέτη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων δεν επαρκεί για πλήρη αξιολόγηση της σχέσης.

Πώς η ακραία ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες – Τι προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι ενδέχεται να απαιτείται υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών για τη μακροχρόνια μείωση των επιπέδων PFAS.

Πηγές: PubMed 1,  PubMed 2, Cleveland, European Chemicals Agency, Daily Mail.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top