Συγκλονιστικό βίντεο: Μεταμόσχευση κεφαλιού με AI – Υπόσχεται να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν εκατοντάδες χρόνια

μεταμόσχευση
  • Η BrainBridge ισχυρίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού από έναν ασθενή σε ένα σώμα δότη.
  • Η εταιρεία πιστεύει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής πέρα από το μέσο προσδόκιμο, καθώς ο εγκέφαλος μπορεί να ζήσει για εκατοντάδες χρόνια.
  • Άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν την ηθική και την πρακτικότητα της μεταμόσχευσης κεφαλής, χαρακτηρίζοντάς την “κακόγουστο αστείο” και “επιστημονική φαντασία”.
  • Η BrainBridge πιστεύει πως θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλής σε οκτώ χρόνια.

Μια εταιρεία βιομηχανικής ισχυρίστηκε ότι αναπτύσσει σύστημα μεταμόσχευσης κεφαλιού, σε μια κίνηση που θεωρείται παγκόσμια πρώτη στον τομέα. Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο, οι επιστήμονες προτείνουν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής για τη μεταφορά του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού από έναν ασθενή σε ένα σώμα δότη.

Κατασκευασμένο από την εταιρεία BrainBridge, το πρωτότυπο θα μπορούσε να είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει την πρωτοποριακή ιατρική επέμβαση σε μόλις οκτώ χρόνια. Η αμερικανική startup ισχυρίζεται ότι οι αποδέκτες της -ζοφερής ομολουμένως- διαδικασίας θα μπορούσαν ακόμη και να ζήσουν πολύ πέρα από το μέσο προσδόκιμο ζωής, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι ικανός να ζήσει αρκετές εκατοντάδες χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο σώμα παραμένει νέο.

Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, εκφράζουν την άποψη ότι η ιδέα είναι μια «μεγάλη υπεραπλούστευση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου», χαρακτηρίζοντάς την ως «κακόγουστο αστείο» και «προϊόν επιστημονικής φαντασίας».

Το νομικό πλαίσιο

μεταμόσχευση
Φωτογραφία: BrainBridge

Το 2016, η Ηθικο-νομική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νευροχειρουργικών Εταιρειών κήρυξε τη μεταμόσχευση κεφαλιού σε ανθρώπους ανήθικη. Η επιτροπή, ωστόσο, δεν έχει νομική εξουσία να σταματήσει τη διενέργεια της διαδικασίας, αλλά παράγει επαγγελματικές κατευθυντήριες γραμμές για την πρακτική της νευροχειρουργικής.

«Οι κίνδυνοι για τον ασθενή που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση κεφαλιού θα ήταν τεράστιοι, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου. Δεν υπάρχει σταθερή βάση αποδεικτικών στοιχείων για κανένα από τα στάδια της διαδικασίας. Για ορισμένους, υπάρχει ακόμη και έλλειψη απόδειξης της ιδέας», κατέληξε τότε.

Όμως, σύμφωνα με την BrainBridge, τέτοιες μεταμοσχεύσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν στους ασθενείς με σοβαρές καταστάσεις, όπως η παράλυση και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, την ευκαιρία να έχουν ένα πλήρως λειτουργικό σώμα.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία μεταμόσχευσης κεφαλιού

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, το σώμα του δότη -ένας εγκεφαλικά νεκρός ασθενής με λειτουργικό σώμα και ο λήπτης, του οποίου το κεφάλι θα μεταμοσχευθεί στο νέο σώμα, θα ψύχονται πρώτα στους 5°Cγια να «μειωθεί το δυναμικό εγκεφαλικής βλάβης».

μεταμόσχευση
Φωτογραφία: BrainBridge

Μια απροσδιόριστη συγκέντρωση τεχνητού διαλύματος πλάσματος θα χορηγείται στη συνέχεια και στα δύο σώματα για να διατηρήσει τον εγκέφαλο και το σώμα οξυγονωμένα και να αποτρέψει την πήξη. Η χειρουργική επέμβαση, που γίνεται ρομποτικά, θα αποκαλύψει την καρωτίδα, τις σπονδυλικές αρτηρίες και τις σφαγιτιδικές φλέβες.

Στη συνέχεια, το αίμα αποστραγγίζεται πλήρως από το κεφάλι του λήπτη για να αποφευχθεί η πήξη προτού συνδεθεί άμεσα με το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος του δότη και αντληθεί με φρέσκο οξυγονωμένο αίμα. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα παρακολουθούν επίσης τους μύες και τα νεύρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης για να διευκολύνουν την απρόσκοπτη επανασύνδεση.

μεταμόσχευση
Φωτογραφία: BrainBridge

Η χημική πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) και ένα «εξειδικευμένο εμφύτευμα» θα εφαρμόζονται επίσης στη σπονδυλική στήλη στο σημείο σύντηξής της για να βοηθήσουν στην επανασύνδεση των κομμένων νευρώνων. Στη συνέχεια, οι μύες του προσώπου και οι μαλακοί ιστοί του δότη θα μεταμοσχευθούν για να μειωθεί η πιθανότητα απόρριψης ιστού και να αναζωογονηθεί το πρόσωπο του λήπτη.

Αφού περάσει έως και ένα μήνα στην εντατική θεραπεία, όπου ο ασθενής θα παρακολουθείται σε κωματώδη κατάσταση και του χορηγηθούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποτραπεί η απόρριψη του σώματος του δότη από το ανοσοποιητικό σύστημα, ο εγκέφαλος θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο.

μεταμόσχευση
Φωτογραφία: BrainBridge

«Ο στόχος της τεχνολογίας μας είναι να ξεπεράσουμε τα όρια του δυνατού στην ιατρική επιστήμη και να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις για όσους μάχονται με απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες. Η τεχνολογία μας υπόσχεται να ανοίξει τις πόρτες σε θεραπείες που σώζουν ζωές που ήταν αδιανόητες μόλις πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου, Hashem Al-Ghaili, με έδρα το Ντουμπάι.

Επί του παρόντος, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία πρόσληψης ειδικών για να βοηθήσουν να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και ελπίζει ότι η αποκάλυψη της ιδέας θα προσελκύσει κορυφαία ταλέντα από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται να ξεπεράσουν τα όρια της βιοϊατρικής επιστήμης και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top