Βούλωσαν τα αυτιά σας και δεν ακούτε καλά; Πώς θα τα ξεβουλώσετε

αυτιά

Τα αυτιά μπορεί να φράξουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Ορισμένες κοινές αιτίες που μπορεί να κάνουν τα αυτιά μας να βουλώσουν περιλαμβάνουν το κερί του αυτιού, λοίμωξη, αλλεργίες, νερό στο αυτί και άλλα.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για τον καθαρισμό και την αποσυμφόρηση των αυτιών. Οι καλύτερες επιλογές εξαρτώνται από το τι τα βουλώνει και ποιο μέρος του αυτιού είναι φραγμένο. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι φραγμένο το μέσο αυτί ή το εξωτερικό αυτί, απαιτώντας διαφορετικές προσεγγίσεις για την αποσυμφόρησή τους.

Συμβουλές για το φραγμένο μεσαίο αυτί

Ένα φραγμένο μέσο αυτί συχνά συνεπάγεται απόφραξη του σωλήνα που συνδέει το μέσο του αυτιού με το πίσω μέρος της μύτης. Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να εμφανίζουν λοιμώξεις του μέσου ωτός λόγω των στενών ευσταχιανών σωλήνων που μπορεί να φράξουν.

Η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας συμβαίνει όταν αυτή φράζει συχνά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των φραγμένων μέσων αυτιών, όπως το ρινικό σπρέι ή τα αποσυμφορητικά από το στόμα.

Μερικές φορές, το μέσο αυτί φράζει ή μολύνεται λόγω ρινικής συμφόρησης. Σε αυτή την περίπτωση, τα ρινικά σπρέι και τα αποσυμφορητικά χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και του πρηξίματος, αποσυμφορίζοντας έτσι τα μέσα αυτιά.

Ωστόσο, τα ρινικά σπρέι και τα αποσυμφορητικά από το στόμα μπορεί να μην είναι η κατάλληλη θεραπεία για μια λοίμωξη του αυτιού.

Συμβουλές για ένα φραγμένο εξωτερικό αυτί

Τα εξωτερικά αυτιά μπορεί να φράξουν από την έκθεση σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως το νερό κατά την κολύμβηση ή τη συσσώρευση κεριού στο αυτί και μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη. Τα φραγμένα εξωτερικά αυτιά μπορεί να είναι επώδυνα. Αν ψάχνετε για ανακούφιση στο σπίτι, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

  1. Ορυκτέλαιο
  2. Σταγόνες για το αυτί
  3. Ζεστή κομπρέσα
  4. Αλλαγές θέσης

1. Ορυκτέλαιο

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν βρει ανακούφιση για ένα φραγμένο εξωτερικό αυτί όταν χρησιμοποιούν ορυκτέλαιο. Μπορεί να βοηθήσει όταν η συσσώρευση κεριού στο αυτί προκαλεί απόφραξη των αυτιών σας. Το έλαιο βοηθά στο να μαλακώσει το κερί, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί πιο εύκολα.

2. Σταγόνες για το αυτί

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές σταγόνες για την αφαίρεση του κεριού των αυτιών. Αυτές οι σταγόνες μαλακώνουν το σκληρό, κολλώδες κερί των αυτιών που μπορεί να κολλήσει ή να ωθηθεί βαθύτερα στον ακουστικό πόρο.

3. Ζεστή κομπρέσα ή νερό

Κάποιοι επιλέγουν τη χρήση ζεστού νερού μέσα στο αυτί για να μαλακώσει το κερί του αυτιού. Κάποιοι επιλέγουν ατμό ή ένα πανί εμποτισμένο σε ζεστό νερό και τοποθετημένο στο αυτί έτσι ώστε με τη θερμότητα και την υγρασία για να μαλακώσει το κερί και να ξεβουλώσει το αυτί. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στο αυτί.

4. Αλλαγές θέσης

Η μετακίνηση του κεφαλιού σας σε διαφορετικές θέσεις μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των αυτιών σας. Για παράδειγμα, αν έχετε νερό στο αυτί, η κλίση του αυτιού προς το έδαφος ενώ στέκεστε ή ξαπλώνετε σε αυτή την πλευρά μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση του νερού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης που προκαλείται από το νερό στο αυτί.

Να είστε προσεκτικοί όταν καθαρίζετε τα αυτιά

Η χρήση προσοχής κατά τον καθαρισμό των αυτιών σας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ορισμένες συνήθεις μέθοδοι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Παρόλο που η χρήση μιας μπατονέτας για την αφαίρεση του κεριού από τα αυτιά μπορεί να είναι δελεαστική, η μέθοδος αυτή μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα σπρώχνοντας το κερί περισσότερο μέσα στο αυτί.

Σε κάθε περίπτωση, αν τα συμπτώματα που έχετε, όπως η δυσκολία στην ακοή, επιμένουν ή εμφανίσετε πυρετό ή εκκρίσεις από το αυτί, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν γιατρό ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά σας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top