Αυτιά: Ο καλύτερος τρόπος να τα καθαρίσετε σύμφωνα με ειδικό

αυτιά

Έχετε ακούσει την προειδοποίηση των ειδικών να μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες ή  ανατρίχιασατε με την ιστορία μιας φίλης που έσπασε το τύμπανο του αυτιού της με μια μπατονέτα; Δείτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να καθαρίσετε τα αυτιά σας.

Ενώ οι τραυματισμοί από ρήξη του τυμπάνου είναι «αρκετά ασυνήθιστοι», μπορεί να είναι σοβαροί, είπε ο Δρ Dr. Seth Schwartz, ΩΡΛ στο Virginia Mason Franciscan Health. Ωστόσο, όταν συμβαίνουν, συχνά φταίνε οι μπατονέτες.

Το πρόβλημα με τις μπατονέτες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το κερί του αυτιού δεν είναι ένας εχθρός που πρέπει να εξαλειφθεί, είπε η Δρ Alexandra Quimby, γιατρός ΩΡΛ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Upstate στη Νέα Υόρκη.

Αυτή η κολλώδης, μερικές φορές εύθρυπτη ουσία – που αποτελείται από εκκρίσεις λίπους, ιδρώτα και νεκρά κύτταρα του δέρματος – προστατεύει το ευαίσθητο εσωτερικό αυτί παγιδεύοντας ερεθιστικούς παράγοντες όπως βρωμιά, σκόνη, βακτήρια και μύκητες και ρυθμίζοντας την υγρασία.

Το κερί αυτιού βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος που απορρέουν από το εσωτερικό αυτί, είπε ο Δρ Schwartz. Καθώς κάνετε ντους ή όταν μετακινείτε το σαγόνι σας, ενώ μιλάτε ή μασάτε, το κερί του αυτιού σας μεταφέρει αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από βαθιά μέσα στο κανάλι του αυτιού σας στο εξωτερικό αυτί, όπου τελικά τα ωθεί προς τα έξω.

Εάν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί του αυτιού με βαμβακερές μπατονέτες, κινδυνεύετε να ερεθίσετε το ευαίσθητο δέρμα του εσωτερικού αυτιού σας, διατείνεται η Δρ Hae-Ok Ana Kim, γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία διαταραχών του εσωτερικού αυτιού στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Οι ίνες βαμβακιού, ενώ φαίνονται ιδανικές, είπε, αλλά είναι «στην πραγματικότητα αρκετά σκληρές». Και αυτό μπορεί να κάνει το αυτί σας να παράγει περισσότερο κερί για να προστατεύσει το ευάλωτο δέρμα του αυτιού.

Οι μπατονέτες μπορούν, επίσης, να ωθήσουν το κερί του αυτιού βαθύτερα στον ακουστικό πόρο, όπου μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση που οδηγεί σε συμπτώματα όπως κνησμός, πόνος ή ζάλη. Εάν γίνει αρκετή ζημιά, μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.

Τα άτομα με δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση μπορεί επίσης να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης τυμπάνου, όπως και τα άτομα με μικρούς ή διαφορετικού σχήματος ακουστικούς πόρους.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε απόφραξη, πηγαίνετε σε έναν γιατρό που μπορεί να αφαιρέσει το κερί με ασφάλεια, είπε η Δρ Tiffany Peng Hwa, γιατρός ΩΡΛ στο Penn Medicine.

Ασφαλείς τρόποι για να καθαρίσετε τα αυτιά σας

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα αυτιά σας καθαρά και υγιή είναι να αφήσετε ήσυχο το κερί του αυτιού σας, λένε οι ειδικοί. Αλλά αν δεν μπορείτε απολύτως να αντισταθείτε στην παρόρμηση να το καθαρίσετε (δύσκολο να αντισταθείτε, αφού το αυτί έχει νευρικές απολήξεις που, όταν διεγείρονται, μπορεί να επιφέρουν μια πολύ ευχάριστη αίσθηση όταν το καθαρίζουμε) οι ειδικοί έχουν συμβουλές για το πώς να τις καθαρίσετε με ασφάλεια.

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά σας

  • Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα: Η Δρ Quimby συνέστησε να σκουπίζετε το εξωτερικό του αυτιού με ένα υγρό πανί, όπως ακριβώς θα σκουπίζατε και άλλα μέρη του σώματός σας. «Καθαρίστε το εξωτερικό μέρος στο οποίο μπορείτε να φτάσετε, αλλά τίποτα πιο βαθιά», είπε.
  • Δοκιμάστε σταγόνες για τα αυτιά. Για να βοηθήσετε το αυτί σας με τη φυσική διαδικασία αυτοκαθαρισμού του, ο Δρ Schwartz συνέστησε ωτικές σταγόνες που δίνονται χωρίς συνταγή. Αυτές είναι καλύτερες για όσους έχουν πιο ξηρό κερί αυτιού, είπε, καθώς λειτουργούν μαλακώνοντας το κερί και καθιστώντας το πιο εύκολο να καθαριστεί. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τις σταγόνες αναποτελεσματικές – ή τόσο αποτελεσματικές όσο η χρήση σταγόνων νερού – αλλά επειδή είναι γενικά ασφαλείς, οι ειδικοί τις συνιστούν ανεπιφύλακτα.
  • Αποφύγετε D.I.Y. εργαλεία: Πέρα από τις μπατονέτες, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σπιτικό ή αγορασμένο από το κατάστημα εργαλείο που σας επιτρέπει  να αφαιρείτε το κερί από το αυτί σας. Μην χρησιμοποιείτε συνδετήρες, στυλό ή άλλα αντικείμενα. Αυτά τα εργαλεία είναι τόσο επικίνδυνα όσο οι μπατονέτες.

Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις μπατονέτες, χρησιμοποιήστε τις με υπευθυνότητα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την επιθυμία να χρησιμοποιήσουν μπατονέτες παρά τους κινδύνους τους, είπε η Δρ Hwa. «Αν τα χρησιμοποιείτε για να απορροφήσετε λίγη υγρασία ακριβώς γύρω από το άνοιγμα του αυτιού σας, αυτό είναι μάλλον εντάξει».

Εάν τα αυτιά σας πονάνε, έχουν φαγούρα ή τα νιώθετε βουλωμένα, πηγαίνετε σε έναν γιατρό που μπορεί να αφαιρέσει με ασφάλεια το κερί. Αυτή είναι «η λιγότερο επικίνδυνη προσέγγιση.

 

Loading Poll…

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top