Καρκίνος του λάρυγγα: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα στο αυτί που μπορεί να είναι σημάδι

καρκίνος του λάρυγγα, αυτί

Παρά τις περισσότερες από 2.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολύ λίγα είναι γνωστά για τον καρκίνο του λάρυγγα. Αλλά αν εντοπίσετε νωρίς τα συμπτώματα μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιβίωσης.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό; Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει να προσέχετε για ένα «επίμονο» σύμπτωμα στο αυτί που θα μπορούσε να είναι σημάδι του προβλήματος. Η ασθένεια, που ξεκινά από το φωνητικό κουτί και είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 60 ετών, μπορεί να οδηγήσει σε ακραία χειρουργική επέμβαση που αφήνει τους πάσχοντες με μια μόνιμη τρύπα στο λαιμό τους (ιατρικά γνωστή ως τραχειοστομία).

Το κάπνισμα, η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα, αλλά η ακριβής αιτία δεν είναι ξεκάθαρη. Όπως με κάθε τύπο καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης.

Γι’αυτό είναι καλό να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε και πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Σύμφωνα με το NHS και την φιλανθρωπική οργάνωση Macmillan της Βρετανίας, ο επίμονος πόνος στο αυτί είναι ένα κοινό προειδοποιητικό σημάδι της νόσου. Αυτό μπορεί συχνά να συμπίπτει με έναν επίμονο πονόλαιμο, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι αυτά τα δύο συνδέονται.

«Αν και ο πόνος προέρχεται από το λαιμό, τον νιώθετε στο αυτί σας εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διασταυρώνονται τα νεύρα στο κεφάλι και το λαιμό», εξηγεί ο Δρ. Ryan McSpadden του Roswell Park Comprehensive Cancer Centre και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, αυτό το νεύρο ονομάζεται νεύρο του Arnold -ένας κλάδος του πνευμονογαστρικού νεύρου, που δίνει αίσθηση στο πίσω μέρος του λαιμού. Το νεύρο του Arnold δίνει αίσθηση στο ίδιο το αυτί, οπότε όταν έχετε κάτι που προκαλεί πόνο στο λαιμό σας, ο αναφερόμενος πόνος γίνεται αισθητός στο αυτί».

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα

Φυσικά, ο πόνος στο αυτί δεν είναι συνήθως σημάδι μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας και μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη, από κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή ακόμα και συσσώρευση κεριού στο αυτί. Ωστόσο, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν υποφέρετε από πόνο στο αυτί για περισσότερες από τρεις ημέρες.

Το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου του λάρυγγα είναι η βραχνή φωνή για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Άλλες παρενέργειες που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • Εξόγκωμα/ Οίδημα στο λαιμό σας
  • Βήχας που διαρκεί
  • Δύσπνοια
  • Πόνος/Δυσκολία κατά την κατάποση
  • Υψηλός θόρυβος συριγμού κατά την αναπνοή

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή. Η κακοσμία του στόματος, η υπερβολική κούραση και η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικά σημάδια.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top