Ο βρεφικός θηλασμός αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου έως και 40% στη νεαρή ηλικία- Έρευνα σοκ του Χάρβαρντ

καρκίνος του παχέος εντέρου βρεφικός θηλασμός, μητρικό θηλασμό

Επιστήμονες του Χάρβαρντ που ερευνούν την αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους ανακάλυψαν μια σοκαριστική συσχέτιση: ο βρεφικός θηλασμός αυξάνει τον κίνδυνο έως και 40%! Ωστόσο οι μητέρες δεν πρέπει να σταματήσουν την πρακτική, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη στα βρέφη, καθώς χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα, λένε οι επιστήμονες.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι ο βρεφικός θηλασμός συσχετίστηκε με έως και 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστεί κάποιος με τη νόσο πριν από την ηλικία των 55 ετών. Όσο περισσότερο θήλαζε ένα άτομο ως βρέφος, τόσο πιο πιθανό ήταν να διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Έτσι, ένα άτομο που γεννήθηκε το 1990 έχει τώρα τετραπλάσιο κίνδυνο να προσβληθεί από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με ένα άτομο που γεννήθηκε το 1950».
— Kimmie Ng, Dana-Farber Cancer Institute

Καρκίνος του παχέος εντέρου και διατροφή

Η δρ Kimmie Ng, ογκολόγος στο Χάρβαρντ, ανάφερε ότι ενώ η ομάδα ερευνούσε ακόμη τη σύνδεση, πίστευε ότι έφταιγε ο «δυτικός τρόπος ζωής». Η σύγχρονη διατροφή έχει από καιρό συνδεθεί με μια σειρά από καρκίνους και πολλές από τις βλαβερές ουσίες του πρόχειρου φαγητού μπορεί να περάσουν από το μητρικό γάλα. Ωστόσο, η δρ Ng τόνισε ότι «αυτό είναι απλώς ένας συσχετισμός» και προέτρεψε τις γυναίκες να μη σταματήσουν τον θηλασμό, κάτι που έχει συνδεθεί με απίστευτα οφέλη για την υγεία των μωρών.

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται παγκοσμίως, προκαλώντας επιδημία στους νέους. Τα ποσοστά αναμένεται να διπλασιαστούν στους νέους έως το 2030 και ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναμένεται επίσης να γίνει η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο σε άτομα κάτω των 50 ετών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αυτό βασίζεται σε δεδομένα από το JAMA Surgery, το οποίο διαπίστωσε ότι μεταξύ 2010 και 2030, ο καρκίνος του παχέος εντέρου θα έχει αυξηθεί κατά 90% σε άτομα ηλικίας 20 έως 34 ετών. Ο καρκίνος του ορθού θα έχει αυξηθεί κατά 124% στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος στις ΗΠΑ και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) εκτιμά ότι περίπου 153.000 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου θα ανιχνευθούν φέτος, συμπεριλαμβανομένων 19.500 σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Περίπου 52.550 άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν από τη νόσο.

Τι έδειξε η μελέτη για τον βρεφικό θηλασμό και τη σχέση του με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν πιθανές περιβαλλοντικές αλλαγές σε σχέση με την αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και εξέτασαν δεδομένα από 158.696 γυναίκες ηλικίας 27 έως 93 ετών που ελήφθησαν από έρευνες και ερωτηματολόγια ως μέρος της Μελέτης Νοσηλευτών Υγείας και της Μελέτης Νοσηλευτών Υγείας II.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τη διατροφή, βάζοντας τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν το Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων με 160 ερωτήσεις. Ενώ η διατροφή της ενηλικίωσης συνδέεται στενά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η σχέση μεταξύ του θηλασμού και του καρκίνου δεν επηρεάστηκε από το τι έτρωγαν οι μητέρες.

Για να αποκλείσουν άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει σε περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ερευνητές μίλησαν με 40.000 από τα άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη και συνέλεξαν λεπτομερείς πληροφορίες υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και συννοσηροτήτων, βάρους και ύψους.

Μετά την εξέταση όλων των μεταβλητών, ο θηλασμός εξακολουθούσε να δείχνει τη μεγαλύτερη συσχέτιση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν θήλασαν, εκείνες που θήλασαν για λιγότερο από ή ίσο με τρεις μήνες είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο. Όσοι θήλαζαν για τέσσερις έως οκτώ μήνες είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο και όσοι θήλαζαν για εννέα ή περισσότερους μήνες είχαν 36% αυξημένο κίνδυνο.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, μια νεότερη ομάδα γυναικών εντός της κοόρτης εμφάνισε περίπου 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου υψηλού κινδύνου πριν κλείσουν τα 55 έτη.

Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική συσχέτιση μεταξύ του θηλασμού και του αυξημένου κινδύνου αδενωμάτων πριν από την ηλικία των 50 ετών. Το αδένωμα είναι ένας μη καρκινικός όγκος στην επένδυση του παχέος εντέρου. Ενώ οι ίδιοι είναι καλοήθεις, οι σχηματισμοί συνήθως θεωρούνται προκαρκινικοί και μπορούν να μετατραπούν σε κακοήθεις όγκους.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από τα αποτελέσματά τους και αναρωτήθηκαν εάν η υγεία της μητέρας είχε αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η Ng είπε: «Αν θηλάζετε, προφανώς, πολλοί παράγοντες υγείας της μητέρας μεταφέρονται στο βρέφος. Οπότε, το φυσικό ερώτημα είναι: «Μήπως η υγεία της μητέρας φέρει αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο;»

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και του καρκίνου του παχέος εντέρου, επειδή πριν από την πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων, η συχνότητα της νόσου είχε μειωθεί. Ομοίως, υπήρξε μείωση στα ποσοστά θηλασμού από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, τα ποσοστά θηλασμού άρχισαν να ανακάμπτουν τη δεκαετία του 1990, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η ομάδα προειδοποίησε ότι παρά τα ευρήματά της, χρειάζεται περισσότερη έρευνα και η ανάλυσή τους δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να θηλάζουν τα παιδιά τους, καθώς είναι η καλύτερη διατροφική πηγή για τα περισσότερα μωρά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Scroll to Top