Έχετε ξηρό βήχα και προβλήματα αναπνοής; Ποια είναι η αιτία που πρέπει να προσέξετε

ξηρό βήχα, ακάρεα

Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αισθάνεστε άσχημα, αλλά δεν είστε σίγουροι για το τι είναι αυτό που σας αρρωσταίνει. Ένας ειδικός έχει προειδοποιήσει ότι εάν έχετε ξηρό βήχα και προβλήματα στην αναπνοή, μπορεί να στο σπίτι σας να κατοικούν μικροοργανισμοί.

Εάν ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε ότι τα μάτια σας πονάνε, έχετε φαγούρα στο δέρμα και ξηρό βήχα που φαίνεται να επιμένει, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί κάλλιστα ένας μικροοργανισμός να κρύβεται μέσα στο σπίτι σας. Οι ειδικοί από το Winstons Beds εξήγησαν ότι τα άσχημα αυτά συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε ακάρεα σκόνης.

Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη ότι το κρεβάτι σας μπορεί να έχει μολυνθεί από ενοχλητικά ακάρεα σκόνης, τα οποία είναι μικροσκοπικά παράσιτα που προσελκύονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στο κρεβάτι και είναι πιθανό να εμφανίζονται σε υπνοδωμάτια με υψηλά επίπεδα υγρασίας, αναφέρει η Wales Online.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά;

Το τακτικό ξεσκόνισμα, οι ζεστές πλύσεις και κλινοσκεπάσματα με αντιαλλεργιογόνα είναι μερικοί τρόποι για να αποτρέψετε την εμφάνιση των πλασμάτων.

«Αν παρατηρήσετε ότι φαγουρίζεστε ανεξέλεγκτα, παρόλο που δεν έχετε σημάδια από δαγκώματα, είναι πιθανό να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με ορδές από ακάρεα σκόνης. Αν και δεν μπορείτε να τα δείτε χωρίς τη χρήση μικροσκοπίου, η παρουσία τους μπορεί να γίνει αισθητή εάν υποφέρετε από ξηρό βήχα το πρωί και φαγούρα στα μάτια», λέει η Rebecca Swain, ειδικός σε στρώματα στο Winstons Beds.

«Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα κλινοσκεπάσματα στους 60 βαθμούς Κελσίου και ξεσκονίζετε ολόκληρο το υπνοδωμάτιο για να μειώσετε τις πιθανότητες ωοτοκίας».

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να χρησιμεύσουν ως φορείς βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση αντισωμάτων, που είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίσει και να απαλλαγεί από μικρόβια.

6 σημάδια που δείχνουν ότι το κρεβάτι σας έχει ακάρεα σκόνης

 1. Ξηρός βήχας: Εάν ξυπνάτε με πονόλαιμο και ξηρό βήχα, είναι ισχυρή ένδειξη ότι το κρεβάτι έχει μολυνθεί από ακάρεα σκόνης.
 2. Κνησμός του δέρματος: Το κύριο σύμπτωμα των ακάρεων της σκόνης είναι η φαγούρα στο δέρμα καθώς τα ακάρεα τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος στο κρεβάτι και γι’ αυτό είναι σημαντικό να πλένετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα σε κύκλο 60°C για να αποτρέψετε την προσβολή.
 3. Φτάρνισμα: Ο ύπνος σε ένα κρεβάτι που έχει μολυνθεί από ακάρεα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν φτάρνισμα και καταρροή.
 4. Δυσκολία στην αναπνοή: Τα αλλεργιογόνα που προκαλούνται από τα ακάρεα της σκόνης μπορεί να προκαλέσουν σφίξιμο στο στήθο, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή τη νύχτα, επομένως θα πρέπει να φροντίσετε να καθαρίσετε το δωμάτιο με ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τα ακάρεα και τα υπερβολικά σωματίδια σκόνης.
 5. Κόκκινα και φαγούρα στα μάτια: Τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη μπορεί να κάνουν τα μάτια σας να δακρύζουν και να προκαλούν φαγούρα όταν εκτίθεστε στα παράσιτα. Εφαρμόστε ένα κρύο πανί πάνω από τα μάτια σας για να απαλύνετε τα συμπτώματα και αφαιρέστε αμέσως τα κλινοσκεπάσματα.
 6. Διαταραγμένος ύπνος: Η παρουσία ακάρεων σκόνης μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο καθώς πιθανότατα θα ξυπνήσετε λόγω δυσκολιών στην αναπνοή. Αξίζει να επενδύσετε σε κλινοσκεπάσματα ανθεκτικά στα αλλεργιογόνα για να επιτρέψετε έναν πιο ευχάριστο ύπνο.

Το NHS υπογραμμίζει ότι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι σημαντικό να καλέσετε το 166, ωστόσο, εάν:

 • τα χείλη, το στόμα, ο λαιμός ή η γλώσσα σας πρήζονται ξαφνικά
 • αναπνέετε πολύ γρήγορα ή δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε (μπορεί να έχετε πολύ συριγμό ή να αισθάνεστε ότι πνίγεστε ή λαχανιάζετε)
 • ο λαιμός σας σφίγγεται ή δυσκολεύεστε να καταπιείτε
 • το δέρμα, η γλώσσα ή τα χείλη σας γίνονται μπλε, γκρίζα ή χλωμά (εάν έχετε μαύρο ή καφέ δέρμα, αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο να το δείτε στις παλάμες των χεριών ή στα πέλματα των ποδιών σας)
 • ξαφνικά νιώθετε έντονη σύγχυση, νύστα ή ζαλάδα
 • λιποθυμάτε ξαφνικά και δεν μπορείτε να ξυπνήσετε

Όλο Υγεία

Scroll to Top