Ακάρεα στο ξενοδοχείο των διακοπών; 6 τρόποι προστασίας

ακάρεα ξενοδοχείο διακοπές

Με τα ταξίδια παγκοσμίως να αυξάνονται ξανά μετά την πανδημία, τα ακάρεα αποτελούν πρόβλημα τόσο για τα premium ξενοδοχεία όσο και για τα boutique hotel. Δείτε πώς θα προστατευτείτε από αυτά.

Στην πραγματικότητα, τα ακάρεα της σκόνης ταξιδεύουν στον κόσμο όπως και εμείς. Καθώς περπατάτε θα μπορούσατε να ανασηκώσετε εκατομμύρια από αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα στο διάβα σας. Είναι στα ρούχα σας, στην τσάντα σας, στο αυτοκίνητό σας, στο αεροπλάνο. Δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ, ανεξάρτητα από το πόσο καθαροί είστε εσείς.  Μπορείτε όμως να μειώσετε τον αριθμό τους. Δείτε πώς:

Τι είναι τα ακάρεα σκόνης;

Τα ακάρεα σκόνης ή της οικιακή σκόνης είναι μικροσκοπικά ζωύφια που μοιάζουν με έντομα αλλά δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Η παρουσία τους δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα αλλά με τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Όσο κι αν σκουπίζουν και ξεσκονίζουν οι καθαρίστριες του ξενοδοχείου είναι αδύνατον να τα αποφύγουμε εντελώς.

Σύμφωνα με το Institute of Environmental Health Sciences, τα ακάρεα συνήθως κατοικούν στην σκόνη. Τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος και τρίχες από ανθρώπους και κατοικίδια και βρίσκονται στα στρώματα, στα επενδυμένα έπιπλα και τα χαλιά. Συνήθως περιέχονται 100 με 500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης αλλά ορισμένες φορές μπορεί να φτάσουν και τα 20.000/gr.

Ζουν περίπου 30 μέρες και τα θηλυκά γεννούν 25 με 30 νέα ακάρεα στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα δεν τσιμπούν. Αντίθετα, οι πρωτεΐνες στους εξωσκελετούς και τα περιττώματα των ακάρεων της σκόνης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Η έκθεση στα ακάρεα σκόνης μπορεί να προκαλέσει:

 • ρινική καταρροή, μπούκωμα και φτέρνισμα
 • φαγούρα, κόκκινα ή υγρά μάτια
 • φαγούρα στη μύτη, το στόμα ή το λαιμό
 • βήχα
 • σφίξιμο στο στήθος
 • δυσκολία αναπνοής

Το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής (AAFA) προειδοποιεί ότι τα ακάρεα σκόνης επιδεινώνουν το άσθμα.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες μπάνιου;

Είναι το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας τόσο καθαρό όσο φαίνεται;

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι η διαμονή σε ένα ξενοδοχείο είναι μια πραγματική απόλαυση. Και δεν το αμφισβητούμε. Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου υπάρχουν καλοσιδερωμένα λευκά σεντόνια και αφράτες πετσέτες, που δείχνουν απόλυτα καθαρά. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη της Clean Safety First, τα τρία τέταρτα των κλινών των ξενοδοχείων παγκοσμίως δεν πληρούν τα «αποδεκτά πρότυπα υγιεινής». Γιατί ένα δωμάτιο ξενοδοχείου δεν είναι τόσο καθαρό όσο φαίνεται;

 • Τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες αλλάζονται πάντα μεταξύ των επισκεπτών, αλλά αντικείμενα όπως καλύμματα κρεβατιού, διακοσμητικά μαξιλάρια και κουβέρτες δεν καθαρίζονται το ίδιο τακτικά.
 • Αν και μπορεί να είναι καλυμμένα με φρεσκοπλυμένα σεντόνια και μαξιλαροθήκες, το στρώμα και τα μαξιλάρια από κάτω μπορεί να είναι βρώμικα και λερωμένα.

Πώς να προστατευτείτε από τα ακάρεα στο ξενοδοχείο

Όταν μένετε σε ξενοδοχείο, ξενώνα, B&B, Airbnb ή οποιοδήποτε άλλο κατάλυμα κατά τη διάρκεια των διακοπών σας και ανησυχείτε για την κακή υγιεινή στα κρεβάτια ή έχετε αλλεργίες, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

 1. Στη βαλίτσα σας βάλτε μόνο πλυμένα ρούχα και κρατήστε μία ξεχωριστή τσάντα για τα χρησιμοποιημένα και τα βρώμικα ρούχα.
 2. Φέρτε μαζί σας ένα κάλυμμα για το στρώμα, ανθεκτικό στα ακάρεα από βαμβάκι. Αυτό έχει απίστευτα πυκνή πλέξη, παρέχοντας ένα προστατευτικό φράγμα ανάμεσα σε εσάς και στα αλλεργιογόνα των ακάρεων σκόνης. Μην ξεχνάτε ότι τα ακάρεα ζουν κοντά στην πηγή τροφής τους. Γι’ αυτό τα κρεβάτια είναι πάντα ένα ιδανικό hotspot για αυτά.
 3. Αφαιρέστε τα διακοσμητικά καλύμματα κρεβατιού και τα διακοσμητικά μαξιλάρια γιατί μπορεί να φιλοξενούν βρωμιά, λίπη και ακάρεα σκόνης, καθώς δεν πλένονται τόσο συχνά όσο τα κανονικά κλινοσκεπάσματα.
 4. Ζητήστε δωμάτιο μη καπνιστών που δεν επιτρέπουν κατοικίδια, τηλεφωνώντας στο ξενοδοχείο εκ των προτέρων. Συνήθως αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τα ακάρεα σκόνης.
 5. Φέρτε μία δική σας καθαρή μαξιλαροθήκη για να την τοποθετήσετε στο μαξιλάρι. Μπορείτε επίσης να πάρετε προστατευτικά μαξιλαριών μαζί σας στις διακοπές για να βάλετε στα μαξιλάρια του ξενοδοχείου. Τα ακάρεα φωλιάζουν στα μαξιλάρια.
 6. Κάντε μια επιθεώρηση: Τραβήξτε προς τα πίσω τα σεντόνια και επιθεωρήστε το στρώμα, να δείτε εάν είναι καθαρό.

Να θυμάστε ότι τα πρότυπα υγιεινής στα περισσότερα σύγχρονα ξενοδοχεία είναι γενικά πολύ καλά και σίγουρα δεν πρέπει να αφήσετε τις ανησυχίες σχετικά με τα ακάρεα να χαλάσουν τη διαμονή σας. Όμως δεν είναι κακό να προσέχετε.

Μικρόβια και μύκητες στην άμμο! Προσοχή πού στρώνετε την πετσέτα θαλάσσης

Scroll to Top