Ξυπνητήρι: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε εάν ξυπνάτε πριν χτυπήσει

ξυπνητήρι

Μερικές φορές, το ξυπνητήρι σας είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σας σηκώσει από το κρεβάτι εγκαίρως. Άλλες φορές, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ξυπνάτε λίγα λεπτά πριν χτυπήσει.

Αν κοιτάξατε την οθόνη του κινητού πριν έρθει η ώρα να ξυπνήσετε, ένας ειδικός στον ύπνο αποκαλύπτει τι μπορεί να σημαίνει αυτό και αν πρέπει να ανησυχείτε.

«Το σώμα λειτουργεί με έναν φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό. Αυτός ο ρυθμός επηρεάζεται από παράγοντες όπως η έκθεση στο φως, οι ώρες των γευμάτων και η καθημερινή ρουτίνα. Το σώμα σας έχει ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει πότε νιώθετε υπνηλία και πότε ξυπνάτε φυσικά», εξηγεί ο Max Kirsten, ειδικός του ύπνου στο Panda London, και προσθέτει:

«Εάν ξυπνάτε σταθερά την ίδια ώρα κάθε μέρα, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να αναμένει ότι θα ξυπνήσει εκείνη την ώρα, ευθυγραμμιζόμενο με τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Έτσι, το να ξυπνάτε ακριβώς πριν από το ξυπνητήρι σας θα μπορούσε απλώς να είναι το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας που σηματοδοτεί ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε με βάση το συνηθισμένο σας πρόγραμμα ύπνου».

Σε ποιες περιπτώσεις είναι φυσιολογικό να ξυπνάτε πριν το ξυπνητήρι

Το να ξυπνάτε πριν από το ξυπνητήρι σας μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχετε ολοκληρώσει έναν κύκλο ύπνου και ότι το σώμα σας μεταβαίνει σε ένα πιο ελαφρύ στάδιο ύπνου, προετοιμαζόμενο για το ξύπνημα.

«Ο ύπνος γίνεται σε κύκλους, με κάθε κύκλο να αποτελείται από διαφορετικά στάδια: ελαφρύ ύπνο, βαθύ ύπνο και ύπνο REM (ταχεία κίνηση των ματιών). Αυτοί οι κύκλοι συνήθως διαρκούν περίπου 90 λεπτά ο καθένας. Το ξύπνημα στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου διευκολύνει την αφύπνιση, κάνοντας το άτομο να νιώθει ανανεωμένο και σε εγρήγορση», αναφέρει ο ειδικός.

Ωστόσο, το να ξυπνάτε νωρίτερα από ό,τι χρειάζεστε μπορεί επίσης να προκληθεί από στρες ή άγχος.

«Αν ανησυχείτε μήπως παρακοιμηθείτε ύπνο ή έχετε προγραμματίσει κάτι σημαντικό για την επόμενη μέρα, το σώμα σας μπορεί να είναι πιο αφυπνισμένο καθώς πλησιάζει η ώρα αφύπνισης, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε πρόωρα. Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορούν να διαταράξουν τα πρότυπα ύπνου και να κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι», είπε ο Kirsten.

Τι σημαίνει εάν ξυπνάτε πριν το ξυπνητήρι

Επιπλέον, το να ξυπνάτε νωρίτερα από το ξυπνητήρι θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον περισσότερο ύπνο για να αποφύγετε το «χρέος ύπνου», το οποίο, όπως αναφέρει η Κλινική του Κλίβελαντ, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας με την πάροδο του χρόνου,.

Τα καλά νέα είναι ότι το να ξυπνάτε πριν από το ξυπνητήρι δεν είναι συνήθως λόγος ανησυχίας, εκτός εάν συνοδεύεται από άλλες διαταραχές ύπνου ή εάν επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σας.

«Εάν ξυπνάτε συνεχώς πριν από το ξυπνητήρι και νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως πρέπει να προσαρμόσετε τις συνήθειες ύπνου σας ή να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για περαιτέρω αξιολόγηση», κατέληξε ο Kirsten.

Όλο Υγεία

Scroll to Top