Snooze: Γιατί πρέπει να κλείνετε το ξυπνητήρι όταν χτυπάει -Τα οφέλη για την υγεία σύμφωνα με τους επιστήμονες

snooze

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι πατούν το snooze για να αναβάλουν το ξυπνητήρι τους και να απολαύσουν λίγο περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι είναι ότι είναι πολύ κουρασμένοι για να ξυπνήσουν, σύμφωνα με μια μελέτη σε περισσότερα από 1.700 άτομα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research υποστηρίζει ότι η αναβολή ή η χρήση διακοπτόμενων ειδοποιήσεων για λίγα παραπάνω λεπτά στο κρεβάτι το πρωί, μπορεί να έχει οφέλη για μερικούς ανθρώπους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.732 ενήλικες που περιέγραψαν τις συνήθειες αφύπνισης τους. Το 69% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε τη λειτουργία αναβολής (snooze) ή έβαζε πολλά ξυπνητήρια τουλάχιστον «μερικές φορές». Σε εκείνους που πατούσαν το snooze, ο μέσος χρόνος που αφιερωνόταν στην αναβολή του ξυπνητηριού ανά πρωί ήταν 22 λεπτά, κυμαινόμενος από 1 έως 180 λεπτά.

Εκείνοι που πάταγαν το snooze έτειναν να είναι νεότεροι από όσους δεν χρησιμοποιούσαν την αναβολή στο ξυπνητήρι και ήταν πιο πιθανό να είναι βραδινοί τύποι. Η πρωινή υπνηλία και ο μικρότερος σε διάρκεια ύπνος ήταν επίσης πιο συχνές σε όσους χρησιμοποιούσαν το snooze.

Τα οφέλη της αναβολής, σύμφωνα με άλλη μελέτη

Σε μια δεύτερη μελέτη με 31 άτομα που χρησιμοποιούσαν τακτικά το snooze, 30 λεπτά αναβολής στο ξυπνητήρι βελτίωσαν ή δεν επηρέασαν την απόδοση στα γνωστικά τεστ αμέσως μετά το ξύπνημα σε σύγκριση με το απότομο ξύπνημα.

Η αναβολή είχε ως αποτέλεσμα περίπου έξι λεπτά απώλειας ύπνου, αλλά εμπόδιζε την αφύπνιση από τον ύπνο βραδέων κυμάτων. Δεν υπήρχαν σαφείς επιπτώσεις του snooze στα επίπεδα ορμονών του στρες, στην πρωινή υπνηλία, στη διάθεση ή στη δομή του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να χουχουλιάζετε το πρωί εάν το απολαμβάνετε, τουλάχιστον όχι για διάρκεια γύρω στα 30 λεπτά. Στην πραγματικότητα, η αναβολή στο ξυπνητήρι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει όσους έχουν πρωινή υπνηλία να είναι ελαφρώς πιο οξυδερκείς μόλις σηκωθούν», δήλωσε η συγγραφέας Tina Sundelin, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top