Υγεία του εγκεφάλου: Το μείγμα φυσικών συμπληρωμάτων που τονώνει τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα

Υγεία του εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία έδειξε ότι ένα μείγμα φυσικών συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, ενώ καταστέλλουν τη μυϊκή μείωση που σχετίζεται με την ηλικία στα ποντίκια.

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο MDPI διαπιστώνει ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν ένα μείγμα αντιοξειδωτικών μπορεί να βελτιώσουν τη χωρική γνώση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, αλλά και τη μυϊκή αντοχή.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προώθηση της υγείας των κυττάρων μειώνοντας την περίσσεια των ασταθών μορίων ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα υγιή κύτταρα. Ενώ οι ελεύθερες ρίζες εμφανίζονται φυσικά, πάρα πολλές από αυτές μπορούν να κατακλύσουν τα υγιή κύτταρα, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας.

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή ή την πρόληψη της βλάβης των κυττάρων στο σώμα. Συχνά βρίσκονται στα φυτά και μερικά εμφανίζονται στο ανθρώπινο σώμα, αν και υπάρχουν και συνθετικά αντιοξειδωτικά που καταναλώνονται ως συμπληρώματα.

Οι ερευνητές στην Ιαπωνία χρησιμοποίησαν ένα αντιοξειδωτικό προϊόν που προς το παρόν κυκλοφορεί μόνο εκεί. Περιέχει οκτώ διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών και διαμορφώθηκε από τον καθηγητή Haruhiko Inufusa του Τμήματος Αντιοξειδωτικής Έρευνας στο Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Gifu στην Ιαπωνία.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για το μείγμα αντιοξειδωτικών

Για τη νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια 18 μηνών, δόθηκε ένα μείγμα αντιοξειδωτικών σε νερό, με τους επιστήμονες να επιτρέπουν στα τρωκτικά να πίνουν ή να μην πίνουν το μείγμα κατά βούληση για ένα μήνα.

Η χωρική γνώση και η βραχυπρόθεσμη μνήμη τους βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, όπως μετρήθηκε από την επιτυχία τους σε ένα δοκιμαστικό τεστ, σε σύγκριση με τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου που έπιναν απλό φιλτραρισμένο νερό βρύσης.

Επίσης, οι δοκιμές σε διάδρομο έδειξαν ότι μέχρι το τέλος της μελέτης, τα ποντίκια που έλαβαν τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών αύξησαν την απόσταση τρεξίματός τους σημαντικά περισσότερο από αυτά στην ομάδα ελέγχου που δεν έπαιρναν αντιοξειδωτικά.

Περαιτέρω προσπάθειες να εκπαιδεύσουν ποντίκια στους διαδρόμους με πρόσθετη χορήγηση συμπληρωμάτων δεν έδειξαν εμφανή αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων, υποδηλώνοντας ότι το μείγμα αντιοξειδωτικών μπορεί να μην βελτιώσει την ικανότητα άσκησης ή τη δύναμη, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μείωσης μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία.

Στη μεταθανάτια εξέταση του εγκεφάλου των ποντικών που έλαβαν μείγμα αντιοξειδωτικών, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης -ένα ένζυμο που υποδεικνύει μυϊκή βλάβη– της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης, καθώς και των τιμών της ολικής χοληστερόλης.

Μπορείτε να φτιάξετε το μείγμα αντιοξειδωτικών στο σπίτι;

Το μείγμα αποτελείται από συμπληρώματα στα οποία έχουν συνδυαστεί πολλαπλά αντιοξειδωτικά. Το υποτιθέμενο όφελος τους είναι η ενίσχυση της γνώσης. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες που διερευνούν την αξία τους, αλλά όπως σημείωσε η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος και διατροφολόγος στο EntirelyNourished.com, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές μελέτες μόνο με ποντίκια.

Όταν ρωτήθηκε εάν το μείγμα αντιοξειδωτικών είναι ασφαλές, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kouji Fukui, επεσήμανε απλώς ότι «αυτό το μείγμα συμπληρωμάτων διατίθεται ήδη προς πώληση. Οποιοσδήποτε μπορεί να το αγοράσει. Εγώ προσωπικά το πίνω κάθε μέρα».

Τόσο ο Δρ. Fukui όσο και η Δρ. Routhenstein προειδοποίησαν, ωστόσο, να μην κατασκευάζει κανείς το δικό του μείγμα αντιοξειδωτικών από υπάρχοντα συμπληρώματα.

«Είναι σχεδόν αδύνατο για τους καταναλωτές να επιλέξουν πολλά συμπληρώματα και να συνεχίσουν να τα παίρνουν. Η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων βιταμινών μπορεί να είναι πρόβλημα», τόνισε ο Δρ. Fukui. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μείγμα συμπληρωμάτων που μελετήθηκε «περιέχει επίσης αμινοξέα εκτός από βιταμίνες, κάτι που νομίζω ότι είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός».

Η Δρ. Routhenstein συμφώνησε, λέγοντας: «Υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τα σπιτικά μείγματα αντιοξειδωτικών, όπως η εξασφάλιση ακριβούς δοσολογίας, πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, μόλυνση και κίνδυνο τοξικότητας, ειδικά με λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά, λόγω υπερβολικής πρόσληψης».

Η ειδικός είπε, ωστόσο, ότι «για ερευνητικούς σκοπούς, είναι ευκολότερο να εκτιμηθεί η επίδραση και η συμμόρφωση με μείγματα αντιοξειδωτικών όταν σκευάζονται σε συγκεκριμένες δόσεις και χορηγούνται σε μια κλινικά ελεγχόμενη και μελετημένη διαδικασία».

Μπορείτε να πάρετε αυτά τα αντιοξειδωτικά από τα τρόφιμα;

Ένα άτομο μπορεί να αναπαράγει με ασφάλεια το αποτέλεσμα καταναλώνοντας έναν συνδυασμό τροφών που περιέχουν διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι άμεσα διαθέσιμα σε διάφορα υγιεινά τρόφιμα. Μεταξύ αυτών είναι το μπρόκολο, τα καρότα, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες.

Το λάχανο, το μαρούλι και τα σπαράγγια είναι επίσης εξαιρετικές πηγές. Τα βατόμουρα, οι φράουλες, οι αγκινάρες, τα σμέουρα, το σπανάκι και οι μπάμιες είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως και τα παντζάρια, τα φασόλια και η μαύρη σοκολάτα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top