Υπνική άπνοια: Οι 9 συνήθειες στην οδήγηση που δείχνουν ότι πάσχετε – Οι κίνδυνοι

Υπνική άπνοια

Οι οδηγοί που κλείνουν τα παράθυρα ή τραγουδούν στο αυτοκίνητο μπορεί να πάσχουν από υπνική άπνοια σύμφωνα με μια τους ειδικούς.

Οι κοινές συνήθειες που χρησιμοποιούν οι οδηγοί για να μείνουν ξύπνιοι, όπως το να ανοίγουν το ραδιόφωνο ή να πίνουν πολύ τσάι ή καφέ, μπορεί να είναι σημάδια αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (OSA), σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους υπολογίζεται ότι έχει OSA, αλλά η πλειοψηφία των πασχόντων δεν συνειδητοποιεί ότι έχει πρόβλημα.Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως όταν ένα άτομο κοιμάται και περιλαμβάνουν λαχάνιασμα, ροχαλητό ή αίσθηση πνιγμού, δυνατό ροχαλητό και αναπνοή που διακόπτεται και ξεκινά ξανά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα άτομο με OSA μπορεί να αισθάνεται πολύ κουρασμένο, να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να έχει εναλλαγές στη διάθεση και να έχει πονοκέφαλο όταν ξυπνήσει.

Εξαιτίας αυτών των συμπτωμάτων, τα άτομα με OSA χωρίς θεραπεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων στο δρόμο.Η Esther Schwarz από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης στην Ελβετία εξήγησε: «Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι υψηλής σημασίας για τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού επιπολασμού της, των συμπτωμάτων που βλάπτουν την ποιότητα ζωής και των πιθανών καρδιαγγειακών συνεπειών».

«Εκτός από τον κατακερματισμένο ύπνο και τον μη αναζωογονητικό ύπνο, πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία συγκέντρωσης, κούραση και τάση για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Οι ερευνητές είπαν ότι το να ρωτήσουν τους ανθρώπους εάν χρησιμοποιούν στρατηγικές για να παραμείνουν σε εγρήγορση στο δρόμο, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων με υπνική άπνοια που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ατυχήματος στην οδήγηση.

Ο Δρ Akshay Dwarakanath από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St James, Leeds, είπε: «Έως και το ένα πέμπτο των συγκρούσεων στο δρόμο μπορεί να προκληθούν από κόπωση ή υπνηλία.

«Πολλοί ασθενείς με OSA οδηγούν είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους και υπάρχουν καλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο συγκρούσεων στο δρόμο».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με υπνική άπνοια που χρησιμοποίησαν περισσότερες από τρεις από τις παρακάτω στρατηγικές ένιωθαν πιο υπνηλία γενικά, πιο υπνηλία κατά την οδήγηση και ήταν πιο πιθανό να έχουν βιώσει ένα ατύχημα.

Οι 9 κοινές συνήθειες ή στρατηγικές που αναφέρθηκαν πιο συχνά :

  1. Ανοίγουν το παράθυρο
  2. Πίνουν τσάι ή καφέ
  3. Ανεβάζουν την ένταση στο ραδιόφωνο
  4. Τραγουδούν ή μιλάνε στον εαυτό τους
  5. Αλλάζουν θέσεις στο κάθισμα
  6. Μασούν τσίχλα ή φαγητό
  7. Κάνουν στάση για περπάτημα
  8. Σταματούν για έναν υπνάκο
  9. Σταματούν να πλύνουν το πρόσωπό τους με κρύο νερό

Η ομάδα πιστεύει ότι τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ειδικούς  να ρωτήσουν για αυτές τις τακτικές κατά την αξιολόγηση της ικανότητας των ασθενών με άπνοια να οδηγήσουν.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top