Υψηλή χοληστερόλη: Πότε είναι απαραίτητα τα φάρμακα και πότε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο διατροφικά

Υψηλή χοληστερόλη

Όταν οι αριθμοί χοληστερόλης ενός ατόμου είναι εκτός των συνιστώμενων ορίων, αλλά ο κίνδυνος για 10 χρόνια είναι μέτριος, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και επανάληψη των εξετάσεων σε μερικούς μήνες για να δει αν υπάρχει μείωση των τιμών. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που αυτές παραμένουν υψηλές;

Η αναθεώρηση του τρόπου ζωής θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μετάβαση σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή που θα επικεντρώνεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και πουλερικά. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια διατροφή κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής άλεσης, φυτικής προέλευσης, ψάρια, όσπρια, ελαιόλαδο κτλ.

Οι ασθενείς μπορούν επίσης να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, να κόψουν το κάπνισμα και να περιορίσουν το αλκοόλ, καθώς και να διαχειριστούν το βάρος τους και καταστάσεις όπως ο διαβήτης. Τέτοιες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι σημαντικές για να κρατάτε τη χοληστερόλη σας σε φυσιολογικά επίπεδα, λέει ο Brian Cambi, MD, καρδιολόγος του Yale Medicine.

Ακόμη και εάν αυτές οι αλλαγές δεν εξαλείψουν την ανάγκη λήψης φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες, μπορεί να οδηγήσουν στη λήψη μιας χαμηλότερης δόσης. «Η επιτυχία μπορεί να εξαρτάται από το σημείο εκκίνησης του ασθενούς», λέει ο Δρ Cambi, εξηγώντας ότι όσοι κάνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή έχουν και πιο σημαντικά αποτελέσματα.

Πότε ο γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης;

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η αποτελεσματική θεραπεία της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού, αναφέρει το alto.com.

Παρόλο που οι στατίνες θεωρούνταν κάποτε αποκλειστικά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, καθώς οι επιστήμονες έμαθαν περισσότερα για τα γενικά οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς τα τελευταία χρόνια τις συνταγογραφούν όλο και περισσότερο ως φάρμακο μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επομένως, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο αυτής της κατηγορίας, ακόμα κι αν οι συνολικοί αριθμοί χοληστερόλης σας είναι σε υγιές εύρος.

Στην περίπτωση που ο γιατρός θελήσει να διαπιστώσει αν πρέπει να λάβετε φαρμακευτική θεραπεία κατά της υψηλής χοληστερόλης, θα εξετάσει διάφορους παράγοντες υγείας για να αξιολογήσει τη συνολική υγεία της καρδιάς σας, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω.

Τα επίπεδα χοληστερόλης σας

Αν και ο ακριβής ορισμός των επιπέδων «υγιεινής» χοληστερόλης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο, ένα υγιές εύρος για την LDL χοληστερόλη συνήθως θεωρείται ότι πρέπει να είναι μικρότερο από 100 mg/dL. Εάν η LDL χοληστερόλη σας είναι πάνω από 190 mg/dL, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή.

Γενική υγεία της καρδιάς

Η στρατηγική  θεραπείας πρέπει να λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου εκτός από την υψηλή χοληστερόλη. Για παράδειγμα, εάν έχετε διαβήτη – που μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό – ή άλλο βασικό παράγοντα κινδύνου, μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας με φάρμακα ακόμα κι αν η χοληστερόλη σας είναι κάτω από το όριο των 190 mg/dL.

Γενετικά αίτια

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την υψηλή χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων του τρόπου ζωής και της υγείας, καθώς και γενετικών. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης χρειάζονται συχνά φάρμακα, καθώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής από μόνες τους είναι λιγότερο πιθανό να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Είναι πάντα η φαρμακευτική αγωγή επιλογή πρώτης γραμμής;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός θα συστήσει φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης αφού πρώτα διερευνήσει κατά πόσο οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιφέρουν αλλαγές και στα επίπεδα χοληστερόλης. Άλλες φορές, η φαρμακευτική αγωγή είναι η καλύτερη επιλογή για θεραπεία πρώτης γραμμής με βάση το ιστορικό υγείας ενός ατόμου και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Εάν ο γιατρός σας, ωστόσο, αποφασίσει να ξεκινήσει πρώτα τη θεραπεία με φάρμακα, δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει να φροντίσετε μόνοι σας την υγεία σας. Αντίθετα, σας δίνει την ευκαιρία να κρατήσετε την καρδιά σας όσο πιο δυνατή γίνεται.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top