Αυτισμός: Πώς μπορεί να προκληθεί από το μικροβίωμα του εντέρου – Νέα έρευνα οδηγεί σε διάγνωση

αυτισμός

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πτυχή στα αλλοιωμένα βακτήρια του εντέρου στα παιδιά με αυτισμό και προβλέπουν ότι τα δείγματα κοπράνων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιταχύνουν τη διάγνωση.

Τα ευρήματα των επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένα συστατικά του μικροβιώματος του εντέρου -μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια, μύκητες και ιοί που ζουν στο πεπτικό σύστημα των ζώων- θα μπορούσαν να παρέχουν έναν νέο τρόπο διάγνωσης της πάθησης.

Σχετικό άρθρο: Τα πρώιμα σημάδια αυτισμού στα παιδιά – Τι συμπτώματα εκδηλώνουν ανάλογα με την ηλικία

Αν και τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Microbiology, είναι καινοτόμα, οι ειδικοί λένε ότι είναι ενθουσιασμένοι επειδή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της «μαζικής προσέλευσης» των ανθρώπων που περιμένουν μια ιατρική γνωμάτευση για τον αυτισμό.

Τι είναι ο αυτισμός – Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια τα συμπτώματα

Ο αυτισμός, που ονομάζεται επίσης διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), είναι μια δια βίου, αναπτυξιακή κατάσταση. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο επικοινωνεί, αλληλεπιδρά και επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Συνήθως δεν απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση του αυτισμού, χρειάζεται μόνο παρατήρηση από ειδικό. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια για τη διάγνωση του αυτισμού.

Σύμφωνα με την National Autistic Society, περισσότερα από ένα στα 100 άτομα ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και υπάρχουν περίπου 700.000 αυτιστικοί ενήλικες και παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα σημάδια του αυτισμού στους ενήλικες περιλαμβάνουν το να μην καταλαβαίνουν πώς νιώθουν οι άλλοι, να ανησυχούν για κοινωνικές καταστάσεις, να έχουν μια αυστηρή ρουτίνα ή να φαίνονται απότομοι χωρίς να το θέλουν.

Σχετικό άρθρο: Αυτισμός και διαταραχή Άσπεργκερ: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους και πώς διακρίνονται

Τα αυτιστικά παιδιά, από την άλλη, μπορεί να αποφεύγουν την οπτική επαφή και να μην ανταποκρίνονται στο όνομα τους, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τη σχέση του αυτισμού με το μικροβίωμα του εντέρου

Ο Siew Ng, από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από 1.627 παιδιά ηλικίας ενός έως 13 ετών, με ή χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα βακτηριακά και μη βακτηριακά συστατικά του μικροβιώματος του εντέρου και οι λειτουργίες τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια.

Λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετους παράγοντες, όπως η διατροφή, η φαρμακευτική αγωγή και άλλες συνθήκες υγείας, εντόπισαν ότι ένας αριθμός διαφορετικών συστατικών του μικροβιώματος είχαν αλλοιωθεί σε παιδιά με ΔΑΦ.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο βασισμένο σε 31 διαφορετικά μικρόβια και λειτουργίες που έκαναν τη διάγνωση πιο ακριβή, σε σύγκριση με την απλή εξέταση ενός συστατικού, για παράδειγμα, των βακτηρίων.

«Τεράστια καθυστέρηση σε παιδιά και ενήλικες για τη διάγνωση του αυτισμού»

«Η ιδέα ότι η ανάλυση δειγμάτων κοπράνων μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση είναι πολύ συναρπαστική, καθώς επί του παρόντος υπάρχει τεράστια καθυστέρηση σε παιδιά και ενήλικες που περιμένουν να αξιολογηθούν. Η τρέχουσα διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα και υπάρχει έλλειψη κλινικών γιατρών, όπως ψυχολόγων και ψυχιάτρων εκπαιδευμένων για τη διενέργεια σωστής διάγνωσης», είπε η Δρ. Elizabeth Lund, ανεξάρτητη σύμβουλος διατροφής και γαστρεντερικής υγείας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, και πρόσθεσε:

«Οι ερευνητές πολύ σωστά επισημαίνουν ότι αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να καθορίσουν εάν το διαφορετικό μικροβίωμα προκαλεί ΔΑΦ ή εάν οι διαφορές στη διατροφή ή άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που σχετίζονται με παιδιά με ΔΑΦ οδηγούν στις παρατηρούμενες διαφορές. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, οι διατροφικές προτιμήσεις σε άτομα με ΔΑΦ είναι τόσο διαφορετικές που είναι απίθανο να προκαλέσουν μια σταθερή διαφορά στο μικροβίωμα του εντέρου».

«Το συναρπαστικό στη μελέτη είναι ότι ανοίγει τη δυνατότητα διερεύνησης συγκεκριμένων βιοχημικών οδών και των επιπτώσεών τους σε διαφορετικά αυτιστικά χαρακτηριστικά. Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει νέους τρόπους ανίχνευσης του αυτισμού, εάν αναδειχθούν μικροβιακοί δείκτες που ενισχύουν την ικανότητα των γενετικών και συμπεριφορικών τεστ», δήλωσε ο καθηγητής Bhismadev Chakrabarti, διευθυντής έρευνας του Κέντρου για τον Αυτισμό στο Πανεπιστήμιο του Reading, που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Μια μελλοντική πλατφόρμα που μπορεί να συνδυάζει γενετικές, μικροβιακές και απλές αξιολογήσεις συμπεριφοράς θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαγνωστικού κενού. Με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ο φακός μέσω του οποίου βλέπουμε τη μικροχλωρίδα στον αυτισμό έχει σίγουρα διευρυνθεί».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top