Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: 5 φυσικές λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση της

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί και σε συνεργασία με τον παιδίατρο να δοκιμάσετε φυσικούς τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας πριν προβείτε σε κάποια πιο δραστική λύση.

Την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννησή τους, τα μωρά κάνουν κόπρανα περίπου τέσσερις έως έξι φορές. Είναι μαλακά ή σχεδόν υγρά. Στη συνέχεια, τους πρώτους τρεις μήνες, τα μωρά που θηλάζουν έχουν περίπου τρεις κενώσεις την ημέρα. Μέχρι να κλείσουν τα δύο, τα παιδιά έχουν μία έως δύο κανονικές κενώσεις την ημέρα, λένε οι ειδικοί.

Πολλοί γονείς αισθάνονται ότι το μωρό τους έχει δυσκοιλιότητα, εάν φαίνεται να καταπονείται κατά τη διάρκεια των κενώσεων, οι οποίες μπορεί να κάνουν το πρόσωπό του να κοκκινίζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει καθώς τα μωρά δεν είναι σε θέση να συντονίσουν την κίνηση των μυών τους, όταν προσπαθούν να βοηθήσουν την κίνηση του εντέρου.

Η απαλή κάμψη του ισχίου και του ποδιού προς τα πάνω προς την κοιλιά μπορεί να βοηθήσει το μικρό. Αλλά ένα μωρό που έχει δυσκοιλιότητα έχει κενώσεις με σκληρά κόπρανα ή σαν μικρά σφαιρίδια.

Στα παιδιά, η δυσκοιλιότητα είναι κοινή σε τρία στάδια της ζωής:

  • Μετά την έναρξη λήψης τροφών με δημητριακά και κρεμών
  • Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στην τουαλέτα
  • Μετά την έναρξη του σχολείου

Οι 5 φυσικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στα παιδιά:

Μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικούς τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας με τη δυσκοιλιότητα. Ορίστε μερικές επιλογές:

  1. Χυμοί φρούτων
  2. Σπόροι
  3. Λεμόνι
  4. Ζεστό γάλα με βουτυρο ghee
  5. Χουρμάδες

1. Χυμοί φρούτων

Τα μωρά άνω των 6 μηνών που δεν έχουν αρχίσει να τρώνε στερεά τροφή μπορούν να καταναλώνουν χυμούς φρούτων. Τα επιπλέον τα υγρά μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς εισέρχονται στο λεπτό έντερο και βοηθούν τα κόπρανα να μαλακώσουν, αναφέρει στο healthshots.com ο Δρ Abhishek Chopra, Νεογνολόγος και Παιδίατρος, στον όμιλο νοσοκομείων Cloudnine στο Νέο Δελχί.

Οι χυμοί αχλαδιού ή μήλου είναι οι πιο αποτελεσματικοί για τη βρεφική δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, περιέχουν ορισμένα σάκχαρα και συγκεκριμένα σορβιτόλη που βοηθά και αυτή να μαλακώσουν τα κόπρανα. Περίπου 120 ml χυμού φρούτων μπορούν να δοθούν στο μικρό. Αλλά οι χυμοί δεν πρέπει να δίνονται κάθε μέρα για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, καθώς μπορεί να είναι ανθυγιεινοί για τα μικρά παιδιά. Σε κάθε περίπτωση πριν από κάθε διατροφική αλλαγή να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο.

2. Σπόροι

Το σουσάμι και το λινάρι είναι μερικοί υγιεινοί σπόροι που μπορούν να προσθέσουν μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών στο φαγητό. Προσθέστε τα στα δημητριακά ή αλέστε και ανακατέψτε σε ζεστά δημητριακά, όπως βρώμη, κατόπιν συνεννοήσεως με τον παιδίατρο.

3. Λεμόνι

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C που βοηθούν στην κινητοποίηση του νερού στο έντερο. Όταν αυξάνεται η περιεκτικότητα σε νερό, αυτό βοηθά να μαλακώσουν τα κόπρανα και να διεγερθεί η κινητικότητα του εντέρου. Στύψτε μερικές σταγόνες λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό και δώστε το στο παιδί σας, προτείνει το healthshots.com. Συμβουλευτείτε, ωστόσο, πιο πριν τον παιδίατρο του.

4. Ζεστό γάλα με βούτυρο ghee

Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού βουτυρο ghee σε περίπου 250 ml βρασμένο ζεστό γάλα και δώστε το στο παιδί σας πριν από τον ύπνο. Το ghee είναι ένα διαυγασμένο βούτυρο σαν αυτό που χρησιμοποιούσαν, παλιότερα οι μανάδες κι οι γιαγιάδες μας στα γλυκά. Η διαφορά του είναι το ghee φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, ενώ το φρέσκο βούτυρο από πρόβειο,

5. Χουρμάδες

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην κίνηση του εντέρου, λέει ο ειδικός. Πάρτε τρεις χουρμάδες και πλύντε τους σωστά. Μουλιάστε τους όλη τη νύχτα και πολτοποιήστε τους στο μπλέντερ πάρα πολύ καλά το επόμενο πρωί. Ανακατέψτε τον πουρέ από χουρμάδες με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό ή γάλα και δώστε το στο παιδί.

Προσοχή: να θυμάστε ότι είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο πριν στραφείτε σε οποιαδήποτε από τις σπιτικές θεραπείες για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας στα παιδιά. Επίσης, σε περίπτωση που παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή βρείτε το μωρό σας δυσκοίλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μην περιμένετε και πηγαίνετε το μικρό αμέσως σε γιατρό.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top