Κρυολόγημα: 10 φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C για να το κρατήσουν μακριά τον χειμώνα

βιταμίνη C

Καθώς ο χειμώνας έχει ήδη αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του, οι περισσότεροι νιώθουν ότι το να αρρωστήσουν είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Είτε είναι κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19, η ευαλωτότητά μας στις λοιμώξεις αυξάνεται αυτή την εποχή του χρόνου.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια πρόκληση να αποφύγετε εντελώς τις εποχιακές ασθένειες, υπάρχουν σίγουρα κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε. Μια αποτελεσματική προσέγγιση είναι η διαχείριση της πρόσληψης βιταμινών, ιδιαίτερα της βιταμίνης C που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την υποστήριξη της ψυχολογικής λειτουργίας, την ανακούφιση της κούρασης, την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τη διασφάλιση της ευεξίας του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και του χόνδρου.

Η Samantha Greener, ειδικός ευεξίας στο Simply Supplements, μίλησε στην Express.co.uk για να εξηγήσει περισσότερα. «Με τον ψυχρότερο καιρό και τις μικρότερες μέρες, το να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ισορροπημένη διατροφή θα βελτιώσει σίγουρα τη συνολική υγεία και θα σας βοηθήσει να πάρετε όλες αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Τα πορτοκάλια συνδέονται πάντα με τη βιταμίνη C, αλλά η προσθήκη εποχιακών λαχανικών όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψή σας. Εάν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να φάνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, αξίζει να εξετάσουν τα συμπληρώματα βιταμίνης C ως εναλλακτική επιλογή».

Η ειδικός μοιράζεται τα δέκα κορυφαία φρούτα και λαχανικά που είναι γεμάτα με βιταμίνη C – και πραγματικά αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας.

10 φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C

  1. Πορτοκάλια
  2. Ντομάτες
  3. Μπρόκολο
  4. Πιπεριές
  5. Φράουλες
  6. Λάχανο
  7. Λαχανάκια Βρυξελλών
  8. Πατάτες
  9. Μαύρο φραγκοστάφυλο
  10. Ακτινίδια

1. Πορτοκάλια

Απολύτως εμπλουτισμένα με βιταμίνη C. «Δοκιμάστε να προσθέσετε αυτό το νόστιμο φρούτο στα δημητριακά πρωινού σας ή να φτιάξετε μια ζουμερή φρουτοσαλάτα. Εκτός από τη βιταμίνη C, τα πορτοκάλια είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο», είπε η Greener.

2. Ντομάτες

«Προσθέστε ντομάτες σε σαλάτες, σε ζυμαρικά και σούπες για να αυξήσετε τη βιταμίνη C», πρόσθεσε η ειδικός. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και φυλλικό οξύ.

3. Μπρόκολο

Ενώ συνήθως βράζουμε ή ψήνουμε αυτό το λαχανικό, η Greener λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξαγάγετε τη βιταμίνη C είναι να το φάτε ωμό ή στον ατμό. «Είναι το τέλειο συνοδευτικό λαχανικών, σκεφτείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες και σαλάτες», λέει.

4. Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι εξαιρετικές για τις βιταμίνες Ε και Κ, καθώς και πηγή φυτικών ινών.

5. Φράουλες

«Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική γευστική επιλογή για να αυξήσετε τη βιταμίνη C στη διατροφή σας», είπε η ειδικός. «Προσθέστε στα δημητριακά πρωινού ή απλά καταναλώστε τιις, αφού τα καθαρίσετε».

6. Λάχανο

Συχνά χαρακτηρίζεται ως «υπερτροφή», γι’αυτό και η Greener λέει ότι το λάχανο είναι «γεμάτο με βιταμίνη C και E που και οι δύο υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα».

7. Λαχανάκια Βρυξελλών

Ένα τόσο «διχαστικό» λαχανικό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει μεγάλη δύναμη όσον αφορά τη διατροφή. «Αυτό το λαχανικό που είτε το λατρεύεις είτε το μισείς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και Κ. Δοκιμάστε να τα ψήσετε ή δοκιμάστε τα ωμά σε μια σαλάτα».

8. Πατάτες

Ποτέ δεν είναι το πρώτο λαχανικό που θα σκεφτόσασταν όταν πρόκειται για βιταμίνη C, αλλά το ταπεινό αυτό τρόφιμο είναι στην πραγματικότητα μια εξαιρετική πηγή της – καθώς και Β6, κάλιο και φυτικές ίνες.

9. Μαύρα φραγκοστάφυλα

«Αυτά τα μικροσκοπικά μούρα είναι γεμάτα βιταμίνη C. Προσθέστε τα σε δημητριακά, σε μια φρουτοσαλάτα ή στο γιαούρτι για ένα νόστιμο σνακ», λέει η Greener.

10. Ακτινίδια

Γεμάτο με βιταμίνη C, το ακτινίδιο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και φυτικών ινών. «Μια εξαιρετική προσθήκη σε γιαούρτι ή προσθήκη σε smoothie», κατέληξε η ειδικός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top