Ανανάς: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

φρούτο

Αυτό το φρούτο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τα οστά σας. Γνωρίστε τα απίστευτα οφέλη του.

Τί είναι ο ανανάς

Ο ανανάς, επίσης γνωστός ως Ananas comosus, είναι ένα τροπικό φρούτο με βρώσιμο καρπό που προέρχεται από ένα ποώδες φυτό. Το συγκεκριμένο φρούτο αποτελεί μέρος της παραδοσιακής ιατρικής εδώ και αιώνες. Περιέχει μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ενζύμων όπως η βρομελίνη που μπορούν να ενισχύσουν συλλογικά την ανοσία και να καταστείλουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Ποικιλίες

 • Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες ανανά, με τις πιο γνωστές να είναι η Smooth Cayenne, η Dole και η MD2.
 • Οι ποικιλίες διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα και γεύση.

Ανανάς: Διατροφική αξία

Στα 100 γραμμάρια ανανά περιέχονται:

 • Θερμίδες: 49 cal
 • Λίπος: <1 g
 • Πρωτεΐνες:<1 g
 • Λίπος: <1 g
 • Υδατάνθρακες: 12 g
 • Νάτριο: 1 mg
 • Βιταμίνη C: 15 mg
 • Μαγγάνιο: 2 mg

Ανανάς: Οφέλη

Η κατανάλωση ανανά έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία όπως:

 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
 • Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.
 • Προφυλάσσει τα οστά.
 • Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
 • Βοηθά στην πέψη.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Σε μια μελέτη εννέα εβδομάδων οι ειδικοί μελέτησαν 98 υγιή παιδιά, που είτε δεν κατανάλωναν ανανά, είτε έτρωγαν λίγο ανανά (140 γραμμάρια) είτε πολύ (280 γραμμάρια). Οι ειδικοί παρακολουθούσαν καθημερινά τα παιδιά για να δουν αν ο ανανάς ενίσχυσε το ανοσοποιητικό τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τα παιδιά που έτρωγαν ανανά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο τόσο ιογενών όσο και βακτηριακών λοιμώξεων.
Επίσης, τα παιδιά που έτρωγαν τον περισσότερο ανανά είχαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, δηλαδή τα κύτταρα που καταπολεμούν τις ασθένειες από ό, τι οι άλλες δύο ομάδες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τα παιδιά που έτρωγαν ανανά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο τόσο ιογενών όσο και βακτηριακών λοιμώξεων.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με λοίμωξη ανέκαμψαν σημαντικά πιο γρήγορα ενώ έλαβαν συμπλήρωμα βρομελίνης, σε σύγκριση με μια τυπική θεραπεία ή συνδυασμό των δύο. Επιπλέον, και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βρομελίνη μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής.

2. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Ο ανανάς όχι μόνο είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι επίσης γεμάτος με αντιοξειδωτικά.  Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του σώματος και προκαλούν βλάβες που συνδέονται με χρόνια φλεγμονή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές ασθένειες. Ο ανανάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα.

3. Προφυλάσσει τα οστά

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πλούσιος σε μαγγάνιο. Σε μια από τις μελέτες της, η Dr. Jeanne Freeland-Graves, καθηγήτρια Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, έδειξε ότι οι γυναίκες που έπασχαν από οστεοπόρωση εμφάνιζαν περίπου 33% λιγότερο μαγγάνιο στο αίμα τους σε σχέση μ’ εκείνες που ήταν υγιείς. Το μαγγάνιο του ανανά απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, ιδίως αν περιέχεται σε χυμό.

4. Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα πλήττει πάνω από 54 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας, αλλά οι περισσότεροι συνοδεύονται από φλεγμονή στις αρθρώσεις.
Δεδομένου ότι ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, θεωρείται ότι μπορεί να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο σε όσους έχουν φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Στην πραγματικότητα, έρευνα από τη δεκαετία του 1960 δείχνει ότι η βρομελίνη χρησιμοποιήθηκε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενός τύπου αρθρίτιδας που συνοδεύεται από φλεγμονή των αρθρώσεων.

5. Βοηθά στην πέψη

Περιέχει ένζυμα που λειτουργούν ως χωνευτικά. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνει τα μετεγχειρητικά οιδήματα και τις φλεγμονές.

Πώς να τον καταναλώσετε

Ο ανανάς καταναλώνεται ωμός, ως φρούτο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, smoothies, γλυκά και σάλτσες. Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή χυμού, μαρμελάδας και άλλων προϊόντων.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

 • Ο ανανάς μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με αλλεργία στο λάτεξ.
 • Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τον ανανά με μέτρο, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top