Εξωσωματική: Από αυτή τη σοβαρή πάθηση κινδυνεύει η γυναίκα όταν γεννήσει – Eπιστημονική μελέτη αποκαλύπτει

εξωσωματική γονιμοποίηση

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης οι γυναίκες που αναζητούν τρόπους για να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να γνωρίζουν μια πιθανή σχέση μιας σοβαρής πάθησης με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η χρήση της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου το 2% των γεννήσεων στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν κάποιου είδους θεραπεία υπογονιμότητας, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο οι γυναίκες θα πρέπει να γωνρίζουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια προβλήματα υγείας και γι αυτό θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους.

Οι επιστήμονες στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της λοιπόν ανέφεραν πως οι γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό το έτος μετά τη γέννηση σε σύγκριση με τις γυναίκες που συνέλαβαν με φυσικό τρόπο.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν αυξημένος τις πρώτες 30 ημέρες μετά τον τοκετό μεταξύ των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε θεραπείες και οι πιθανότητες συνέχισαν να αυξάνονται όλο το χρόνο μετά τον τοκετό. Όμως οι απόλυτοι αριθμοί παρέμειναν πολύ χαμηλοί: μόλις 37 νοσηλείες για εγκεφαλικό επεισόδιο για κάθε 100.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση συμβάλλει στους μητρικούς θανάτους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια ευθύνονται για το 7,5% περίπου των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές όρισαν αυτά τα μέτρα ώστε να περιλαμβάνουν ενδομήτρια σπερματέγχυση, τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χρήση παρένθετης μητέρας και διαδικασίες διατήρησης της γονιμότητας.

Ενώ οι θεραπείες υπογονιμότητας είναι γενικά ασφαλείς, ορισμένες μελέτες τις έχουν συνδέσει με αυξημένους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων ποσοστών προεκλαμψίας -μια δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή που περιλαμβάνει εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση- καθώς και ανωμαλίες του πλακούντα και πρόωρο τοκετό.

Η μεγαλύτερη μελέτη για την εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι τώρα

Προηγούμενες μελέτες εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από θεραπείες υπογονιμότητας έχουν αποδώσει μικτά αποτελέσματα. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network, πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη που εξετάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για εγκεφαλικό σε αυτές τις γυναίκες.

Η μελέτη ανέλυσε τα αποτελέσματα υγείας 31 εκατομμυρίων ασθενών που είχαν τοκετό στο νοσοκομείο σε 28 πολιτείες μεταξύ 2010 και 2018, συμπεριλαμβανομένων 287.813 που είχαν υποβληθεί σε θεραπείες υπογονιμότητας.

Ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν διπλάσιος μεταξύ των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι πιθανότητες ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο, ήταν 55% μεγαλύτερες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που συνέλαβαν φυσικά. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι η τελευταία εξέλιξη για το θέμα.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, το περιοδικό JAMA Cardiology δημοσίευσε μια μελέτη που εξέτασε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υγείας σε γυναίκες σε τέσσερις σκανδιναβικές χώρες που είχαν λάβει θεραπείες υπογονιμότητας και δεν βρήκε στοιχεία αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν μικρότερη, με 2,4 εκατομμύρια γυναίκες.

Η νέα έρευνα δεν συμπεριέλαβε δεδομένα σχετικά με σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος και η υπέρταση.

Οι επιστήμονες έλαβαν μέτρα για να λάβουν υπόψη τα δεδομένα που λείπουν και εξακολουθούν να διαπιστώνουν αυξημένο κίνδυνο, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας, Cande V. Ananth, επικεφαλής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson στο New Jersey.

Μια προειδοποίηση για τις γυναίκες

Ο Δρ. Ananth περιέγραψε τρεις πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και θεραπείας υπογονιμότητας. «Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία υπογονιμότητας έχουν ορισμένες αγγειακές επιπλοκές, συνήθως αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας και αποκόλλησης πλακούντα», εξήγησε.

Δεύτερον, οι θεραπείες υπογονιμότητας μπορούν να επιφέρουν φυσιολογικές αλλαγές. Οι ασθενείς συχνά λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων, για παράδειγμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πήξη του αίματος, έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.

Τρίτον, πρόσθεσε, «είναι ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν τη θεραπεία τη λαμβάνουν για κάποιο λόγο. Ίσως υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά μεταξύ των γυναικών που αναζητούν θεραπεία».

Ωστόσο, το εγκεφαλικό παραμένει πολύ σπάνιο μεταξύ των γυναικών μετά τον τοκετό, είτε λαμβάνουν θεραπείες είτε όχι, σύμφωνα με τον Δρ. Ananth. «Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους επικείμενους κινδύνους και να λαμβάνουν την κατάλληλη συμβουλή», κατέληξε ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top