Θερμαινόμενες κουβέρτες και καθίσματα αυτοκινήτου βλάπτουν το σπέρμα – Τι πρέπει να προσέχουν οι άνδρες

Θερμαινόμενες κουβέρτες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει τις θερμαινόμενες κουβέρτες και τα καθίσματα αυτοκινήτου όλο και πιο δημοφιλή, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να βλάψουν την ανδρική γονιμότητα.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το ζεστό ντους είναι κακό για τους άνδρες που προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια, καθώς οι όρχεις πρέπει να παραμένουν δροσεροί για τη βέλτιστη παραγωγή σπέρματος.

Ωστόσο, οι ηλεκτρικές κουβέρτες και τα θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτου, μπορεί να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τους άνδρες να αφήσουν τη σύντροφό τους έγκυο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.

«Tα θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτου και οι θερμαινόμενες κουβέρτες προσφέρουν έναν αποτελεσματικό και δελεαστικό τρόπο για να ζεσταθείτε κατά τη διάρκεια του κρύου», ανέφερε στη Daily Mail ο Δρ. Ιπποκράτης Σαρρής, σύμβουλος αναπαραγωγικής ιατρικής και διευθυντής του King’s Fertility.

Συμπλήρωσε όμως ότι η παρατεταμένη χρήση θα μπορούσε ενδεχομένως να εγκυμονεί κινδύνους για τη γονιμότητα των ανδρών, αυξάνοντας τη θερμοκρασία των όρχεων σε επίπεδα που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος»,

«Αν και αυτό θα ήταν αναστρέψιμο, εάν κάποιος προσπαθεί να συλλάβει, είναι σκόπιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο εξισορρόπησης της άνεσης με την προστασία της αναπαραγωγικής του υγείας κατά τις ψυχρότερες περιόδους», πρόσθεσε ο Έλληνας ειδικός.

Γιατί οι όρχεις πρέπει να είναι πιο δροσεροί από το υπόλοιπο σώμα

Η παραγωγή σπέρματος απαιτεί οι όρχεις να είναι αρκετούς βαθμούς πιο ψυχροί από το υπόλοιπο σώμα, γι’ αυτό και διατηρούνται δροσεροί αφού κρέμονται έξω από το σώμα.

Ο Allan Pacey, ένας ειδικός στην ανδρική γονιμότητα που είναι καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε: «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η θέρμανση των όρχεων με τη χρήση στενών παντελονιών ή με το παρατεταμένο καθισιό πίσω από το τιμόνι ενός οχήματος μπορεί να μείωση της παραγωγής σπέρματος».

Ως εκ τούτου, κατά λογική επέκταση, η χρήση θερμαινόμενων καθισμάτων αυτοκινήτου ή ηλεκτρικών κουβερτών κατά τη διάρκεια του κρύου θα μπορούσε να κάνει το ίδιο πράγμα.

«Η συμβουλή μου σε κάθε άνδρα που σχεδιάζει μια εγκυμοσύνη με τη σύντροφό του είναι να έχει κλειστά τα θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτου και τις ηλεκτρικές κουβέρτες. Θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη γονιμότητά του», σημείωσε ο ειδικός.

Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να αλλάξει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το σχήμα των σπερματοζωαρίων και το πόσο γρήγορα μπορούν να κολυμπήσουν.

Τι άλλο πρέπει να προσέχουν οι άνδρες

Οι άνδρες που φορούν στενά ποδηλατικά σορτς πρέπει να ενημερώνονται για πιθανή υπερθέρμανση της βουβωνικής τους περιοχής και η British Fertility Society έχει προειδοποιήσει προηγουμένως τους άνδρες να μην κρατούν τον φορητό υπολογιστή πάνω τους.

Ο Δρ. Channa Jayasena, επικεφαλής ανδρολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Οτιδήποτε θερμαίνει τους όρχεις μπορεί να βλάψει μέρος του σπέρματος, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανό να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο«, εξήγησε και συμπλήρωσε:

«Οι χειρότεροι ένοχοι είναι οι μεγάλες βόλτες με ποδήλατο με ύφασμα λίκρα ή τα μακράς διάρκειας, ζεστά ντους. Η περιστασιακή χρήση θερμαινόμενων καθισμάτων αυτοκινήτου και ηλεκτρικών κουβερτών δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα».

Αλλά πρόσθεσε: «Μένει να αποδειχθεί, αλλά η παρατεταμένη και τακτική χρήση θερμαινόμενων καθισμάτων αυτοκινήτου και ηλεκτρικών κουβερτών μπορεί να είναι κακή για τη γονιμότητα ενός άνδρα».

Όλο Υγεία

Scroll to Top