Παιδιά: Τα 10 πράγματα που κάνουν οι γονείς και τους προκαλούν τραύμα – Ψυχοθεραπεύτρια τα επισημαίνει

Παιδιά

Μια ψυχοθεραπεύτρια απαρίθμησε τα 10 «χειρότερα» πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τραύμα στα παιδιά.

Η Καναδή ψυχοθεραπεύτρια Morgan Pommells έκανε μια ανάρτηση στο Instagram όπου επισημαίνει τις συμπεριφορές που πρέπει να αποφύγουν οι γονείς, αναφέρει η The Mirror.

Ο Morgan είπε: «Αν αναγνωρίσετε τις συμπεριφορές των γονιών σας σε αυτή τη λίστα, τότε ο πόνος, ο θυμός, το άγχος και η δυσαρέσκεια σας είναι αληθινά και φυσικά συνεπακόλουθα για σας. Αυτά είναι χαρακτηριστικά συναισθηματικά ανώριμων γονέων, οι οποίοι επιβαρυμένοι από το δικό τους τραύμα, επιδεικνύουν συναισθηματική αστάθεια, έλλειψη ενσυναίσθησης και βάζουν τις ανάγκες τους πρώτες».

«Πολλά παιδιά αυτών των γονέων αμφιβάλλουν ως ενήλικες για τις εμπειρίες τους λόγω της μη προφανούς φύσης της κακοποίησης ή του τραύματος. Αλλά δεν είναι στη φαντασία σας, αν νιώθετε ότι ανήκετε σε αυτά τα παιδιά. Η ακύρωση των συναισθημάτων σας προσθέτει μόνο τις πληγές που κουβαλάτε. Αντίθετα, η θεραπεία αυτού του τραύματος περιλαμβάνει να μάθετε να εμπιστεύεστε τη δική σας πραγματικότητα, να προστατεύετε τον εαυτό σας από την κριτική των γονιών σας, να παρακάμπτετε τις προσπάθειές τους να προβάλλουν σε εσάς τα αρνητικά συναισθήματά τους και να βάζετε γρήγορα και αποτελεσματικά όρια». λέει η ειδικός

Θεραπεία σημαίνει να μαθαίνεις να προστατεύεις την ειρήνη σου και να αναπτύσσεις ακλόνητη αυτοεκτίμηση και αγάπη για τον εαυτό σου *με βάση τους δικούς σου όρους.

Ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς σύμφωνα με την ειδικό;

  1. Να φωνάζετε στα παιδιά σας μόλις επιστρέψετε από τη δουλειά
  2. Να μην τους μιλάτε επειδή έκαναν κάτι που δεν σας άρεσε
  3. Να ξυπνάτε τα παιδιά σας με επιθετικότητα ή δυνατούς θορύβους
  4. Να κάνετε διακρίσεις ανάμεσα στα αδέρφια, ειδικά τους γιους
  5. Να λέτε  «είμαι η χειρότερη μαμά τότε» όταν το παιδί σας νιώθει πληγωμένο
  6. Να αρνείστε να ζητάτε συγγνώμη επειδή «είστε ο γονιός»
  7. Να αναστατώνετε όλη την οικογένεια όταν βρίσκεστε σε κακή διάθεση
  8. Να μην προστατεύετε τα παιδιά από τον άλλο γονιό όταν έχει λάθος συμπεριφορά απέναντι στο παιδί
  9. Να εξαρτάστε από αυτά για συναισθηματική υποστήριξη όπως θα κάνατε με κάποιο σύντροφο σας
  10. Να θεωρείτε ότι πρέπει να σας χρωστάνε ευγνωμοσύνη που επειδή τους παρέχετε στέγη και φαγητό. Αυτή είναι υποχρέωσή σας ως γονιός.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top