Η πατρότητα μπορεί να συντομεύσει τη ζωή των αντρών; Τι δείχνει ανατρεπτική νέα μελέτη

πατρότητα

Μπορεί η επιλογή ενός άνδρα να γίνει γονιός να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη μακροζωία του; Πράγματι, μια πρωτοποριακή νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η πατρότητα είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς των ανδρών καθώς μεγαλώνουν.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern και το Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H. Lurie του Σικάγο διαπίστωσαν ότι η καρδιαγγειακή υγεία επηρεάζεται σημαντικά για τους πατέρες σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς παιδιά, γεγονός που θα μπορούσε να καταλήξει να μειώσει ή να αυξήσει τη διάρκεια ζωής ενός άνδρα.

Η πατρότητα θα μπορούσε να συντομεύσει τη ζωή ενός άνδρα

Πιο αναλυτικά, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό AJPM Focus, διαπίστωσε ότι καθώς οι άνδρες γερνούν στην ενήλικη ζωή, όσοι έχουν παιδιά τείνουν να έχουν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία σε σύγκριση με τους άτεκνους συνομηλίκους τους. Αυτό καθορίστηκε εξετάζοντας παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα, το βάρος, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λιπιδίων/γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι πρόσθετες ευθύνες και το άγχος που συνοδεύει την πατρότητα καθιστούν πιο δύσκολο για τους πατέρες να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω συνηθειών όπως η τακτική άσκηση και η κατανάλωση θρεπτικών τροφών. Με απλά λόγια, το να έχει παιδιά μπορεί να μειώσει τον χρόνο και τους πόρους στη ζωή ενός άντρα.

Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε επίσης ένα ενδιαφέρον παράδοξο: παρά το γεγονός ότι είχαν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία, οι πατέρες είχαν στην πραγματικότητα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς παιδιά. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι πατέρες επωφελούνται από ισχυρότερα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης και από την ύπαρξη μελλοντικών φροντιστών στη μορφή των ενήλικων παιδιών τους στα γεράματα.

Δυστυχώς, οι νεαροί πατέρες (αυτοί που ήταν κάτω των 25 ετών όταν απέκτησαν το πρώτο τους παιδί) είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς, με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας επίσης -ειδικά μεταξύ των μαύρων και ισπανόφωνων ανδρών. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες όπως η οικονομική αστάθεια και η έλλειψη οφελών καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για τους νεότερους μπαμπάδες να δώσουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη για τη σχέση της πατρότητας με την καρδιαγγειακή υγεία

Για αυτήν, την πρώτη στο είδος της, πολυεθνική μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2.814 άνδρες ηλικίας 45 έως 84 ετών που συμμετείχαν στην Πολυεθνική Μελέτη της Αθηροσκλήρωσης (MESA). Οι άνδρες αυτοπροσδιορίστηκαν ως Μαύροι, Κινέζοι, Ισπανόφωνοι ή Λευκοί.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν είτε ως πατέρες (82% της ομάδας) είτε ως μη πατέρες με βάση τις αναφορές τους για την ύπαρξη ή μη παιδιών σε μια συνέντευξη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν διεξοδικά την καρδιαγγειακή υγεία κάθε άνδρα χρησιμοποιώντας κριτήρια από τη μέτρηση Life’s Essential 8 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (εξαιρουμένου του ύπνου).

Παρακολουθώντας και συγκρίνοντας αυτούς τους παράγοντες καρδιαγγειακής υγείας μεταξύ πατέρων και άτεκνων ανδρών με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναλύσουν πώς η πατρότητα φαινόταν να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς καθώς οι άνδρες γερνούσαν. Η ισχυρή ανάλυσή τους προσαρμόστηκε για πιθανές αντικρουόμενες μεταβλητές και αποκάλυψε τα εντυπωσιακά ευρήματα.

Η άποψη των ερευνητών για τα ευρήματα

«Οι αλλαγές στην υγεία της καρδιάς που βρήκαμε υποδηλώνουν ότι η πρόσθετη ευθύνη της φροντίδας των παιδιών και το άγχος της μετάβασης στην πατρότητα μπορεί να δυσκολέψει τους άνδρες να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως μια υγιεινή διατροφή και άσκηση», λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. John James Parker, παθολόγος, παιδίατρος και επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής και γενικής εσωτερικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

«Πρέπει πραγματικά να μελετήσουμε τους πατέρες ως έναν μοναδικό πληθυσμό και να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα της υγείας των ανδρών καθώς γίνονται μπαμπάδες. Η καρδιαγγειακή υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού οι συμπεριφορές και οι παράγοντες υγείας είναι όλοι τροποποιήσιμοι», προσθέτει.

«Αν είστε κάτω των 25 ετών, μπορεί να είστε λιγότερο σταθεροί οικονομικά, ο εγκέφαλός σας μπορεί να είναι λιγότερο ώριμος και, ειδικά για τις φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, μπορεί να έχετε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας με λιγότερα οφέλη. Όλα αυτά μπορούν να καθιστούν πιο δύσκολο να εστιάσετε στην υγεία σας. Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία για τις νεαρές μητέρες, αλλά κανείς δεν έχει κοιτάξει ποτέ πραγματικά τους νέους μπαμπάδες με αυτόν τον τρόπο», εξηγεί ακόμη ο Δρ. Parker.

«Πολλές φορές εστιάζουμε στην υγεία των μητέρων και των παιδιών και δεν σκεφτόμαστε καν τους πατέρες, αλλά η υγεία τους έχει μεγάλη επίδραση στην οικογένειά τους», καταλήγει ο καθηγητής, σημειώνοντας προηγούμενες μελέτες που έχουν βρει υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των συντρόφων εάν ο/η σύζυγός τους ήταν παχύσαρκος/η. «Για να βελτιώσουμε την υγεία των οικογενειών, πρέπει να λάβουμε υπόψη την πολυεπίπεδη σχέση μεταξύ μητέρων, πατέρων, άλλων φροντιστών και παιδιών».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top