Πώς η σειρά γέννησης καθορίζει την προσωπικότητα του παιδιού

παιδιά σειρά γέννησης

Μπορείτε να βάλετε στοίχημα τον μισθό σας ότι το πρωτότοκο παιδί σας είναι διαφορετικό από το δεύτερο και όσα τυχόν ακολούθησαν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι το μυστικό των διαφορών στην προσωπικότητα των αδελφών βρίσκεται στη σειρά γέννησης.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους διαφορετικά ανάλογα με το αν είναι το μεγαλύτερο, το μεσαίο, το μικρότερο ή το μοναδικό παιδί, λέει ο Kevin Leman,  ψυχολόγος που μελετά τη σειρά γέννησης από το 1967 και συγγραφέας του The Birth Order Book: Why You are the Way You Are.

Η σειρά γέννησης επηρεάζει επίσης τη θέση του παιδιού σε σχέση με τα αδέρφια του, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτήρα του, προσθέτει στο Parents η Meri Wallace, θεραπεύτρια παιδιών και οικογένειας για περισσότερα από 20 χρόνια και συγγραφέας του Birth Order Blues. «Κάθε θέση έχει μοναδικές προκλήσεις», εξηγεί.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ανάλογα με τη σειρά γέννησης για τα μεγαλύτερα, τα μεσαία, τα μικρότερα και τα μοναχοπαίδια.

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας των πρωτότοκων παιδιών

Το πρώτο παιδί θα μεγαλώσει φυσικά με ένα μείγμα ενστίκτου, δοκιμής και λάθους. Αυτό συχνά κάνει τους γονείς να ακολουθούν τη φροντίδα που τους υπαγορεύεται κατά γράμμα, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, αυστηροί με τους κανόνες και υπερβολικά νευρωτικοί για μικρά πράγματα. Αυτό το στυλ ανατροφής, με τη σειρά του, μπορεί να κάνει το παιδί να γίνει τελειομανής, προσπαθώντας πάντα να ευχαριστήσει τους γονείς του.

Τα πρωτότοκα τείνουν να απολαμβάνουν την παρουσία των γονιών τους, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί μερικές φορές συμπεριφέρονται σαν μικροί ενήλικες. Είναι επίσης επιρρεπείς στο να είναι επιμελείς και να θέλουν να διαπρέψουν σε ό,τι κάνουν. Ως αρχηγοί της αγέλης, τα πρωτότοκα συχνά τείνουν να είναι άνθρωποι:

 • Αξιόπιστοι
 • Ευσυνείδητοι
 • Δομημένοι
 • Προσεκτικοί
 • Που έχουν τον έλεγχο
 • Επιτυχημένοι

Οι δυνάμεις των πρωτότοκων

Δεδομένου ότι έχουν τους γονείς τους κατ’ αποκλειστικότητα πριν έρθουν τα αδέρφια, τα πρωτότοκα παιδιά συνηθίζουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής. «Πολλοί γονείς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας και εξηγώντας πράγματα στα πρωτότοκα. Δεν είναι τόσο εύκολο όταν μπαίνουν στην εικόνα και άλλα παιδιά», λέει ο Frank Farley, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια.

«Αυτή η αμέριστη προσοχή μπορεί να έχει να κάνει πολύ με το γιατί τα πρωτότοκα τείνουν να είναι υπερβολικά επιτυχημένα», εξηγεί. Εκτός από το ότι συνήθως έχουν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ IQ και λαμβάνουν περισσότερη εκπαίδευση από τα αδέρφια τους, τα πρωτότοκα τείνουν να τα ξεπερνούν.

Οι προκλήσεις των πρωτότοκων

Η επιτυχία έχει ένα τίμημα: Τα πρωτότοκα τείνουν να είναι προσωπικότητες τύπου Α που δεν χαλαρώνουν ποτέ. «Συχνά έχουν έντονο φόβο για την αποτυχία, επομένως τίποτα από όσα καταφέρνουν δεν είναι αρκετά καλό», λέει η Michelle P. Maidenberg, θεραπεύτρια παιδιών και οικογένειας στο White Plains της Νέας Υόρκης. Και επειδή φοβούνται να κάνουν λάθος, τα μεγαλύτερα παιδιά τείνουν να μένουν σε γνωστά μονοπάτια: «Τυπικά είναι άκαμπτα -δεν τους αρέσει η αλλαγή και διστάζουν να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους».

Επιπλέον, επειδή οι γονείς δίνουν στα πρωτότοκα πολλές ευθύνες στο σπίτι -είτε να βοηθούν στις δουλειές είτε να προσέχουν τα μικρότερα αδέρφια- μπορούν να αναλάβουν γρήγορα την ευθύνη (και μπορεί να είναι αυταρχικά όταν το κάνουν). Αυτή η επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό άγχος για ένα παιδί που ήδη αισθάνεται πίεση να είναι τέλειο.

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας του μεσαίου παιδιού

Όταν έρθει ένα δεύτερο παιδί, οι γονείς μπορεί να το μεγαλώσουν με λιγότερη αυταρχικότητα λόγω της προηγούμενης εμπειρίας τους. Μπορεί επίσης να είναι λιγότερο προσεκτικοί αφού υπάρχουν και άλλα παιδιά στη ζωή τους. Επομένως, το μεσαίο παιδί είναι συχνά πιο ευχάριστο στους ανθρώπους λόγω της έλλειψης προσοχής σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα αδέρφια.

«Το μεσαίο παιδί αισθάνεται συχνά παραμελημένο και έχει την αίσθηση ότι δεν ξέρει ποιος είναι» λέει ο Δρ. Wallace. Αυτό το είδος ιεραρχικής παραπλάνησης οδηγεί τα μεσαία παιδιά να αφήσουν το στίγμα τους στους συνομηλίκους τους, αφού η γονική προσοχή συνήθως αφιερώνεται στον πρωτότοκο ή το μωρό της οικογένειας. Επιπλέον, «τα μεσαία παιδιά είναι τα πιο δύσκολα να τα διαχειριστείς γιατί μιμούνται με τον μεγαλύτερο αδερφό τους», λέει ο Δρ. Leman.

Γενικά, τα μεσαία παιδιά τείνουν να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά προσωπικότητας:

 • Ευάρεστα
 • Κάπως επαναστατικά
 • Ευδοκιμούν στις φιλίες
 • Έχουν μεγάλο κοινωνικό κύκλο
 • Είναι ειρηνοποιοί

Δυνατά σημεία του μεσαίου παιδιού

Τα μεσαία παιδιά τείνουν να είναι τύποι που προσαρμόζονται στα πράγματα. Αυτό συμβαίνει γιατί, μόλις έρθει ένα μικρότερο αδερφάκι, πρέπει να μάθουν πώς να διαπραγματεύονται συνεχώς και να συμβιβάζονται για να ταιριάζουν με όλους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Frank Sulloway,  συγγραφέας του βιβλίου Born to Rebel: Birth Order, Family Dynamics και Creative Lives, σημειώνει ότι τα μεσαία παιδιά έχουν υψηλότερη βαθμολογία ως προς την ευχαρίστηση από τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα αδέρφια τους.

Επειδή λαμβάνουν λιγότερη προσοχή στο σπίτι, οι μεσαίοι τείνουν να σφυρηλατούν ισχυρότερους δεσμούς με φίλους και να είναι λιγότερο δεμένοι με την οικογένειά τους από τα αδέρφια τους. «Είναι συνήθως τα πρώτα από τα αδέρφια που κάνουν ένα ταξίδι με άλλη οικογένεια ή θέλουν να κοιμηθούν στο σπίτι ενός φίλου», λέει η Linda Dunlap, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Marist College στο Poughkeepsie της Νέας Υόρκης.

Προκλήσεις για το μεσαίο παιδί

Τα μεσαία παιδιά ζούσαν ως το μωρό της οικογένειας μέχρι που ένα νέο αδερφάκι τους εκθρόνισε. Δυστυχώς, συχνά γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν τραβούν την προσοχή των γονέων όσο το μεγαλύτερο αδερφάκι τους ή το αγαπημένο μικρό. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να τους κάνει να νιώθουν ότι οι ανάγκες και τα θέλω τους αγνοούνται.

«Τα μεσαία παιδιά βρίσκονται σε δύσκολη θέση σε μια οικογένεια επειδή πιστεύουν ότι δεν τους εκτιμούν», λέει η Δρ. Maidenberg, «Είναι εύκολο για αυτά να νιώθουν παραγκωνισμένα και να χαθούν». Και υπάρχει κάποια εγκυρότητα στο παράπονό τους.

Για παράδειγμα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γονείς δεν παρέχουν στα μεταγενέστερα παιδιά την ίδια γνωστική υποστήριξη που πρόσφεραν στα πρωτότοκα παιδιά, χαλαρώνοντας αυτό που θεωρούν μη ουσιαστική γονική υποστήριξη.

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας του νεότερου παιδιού

Τα μικρότερα παιδιά τείνουν να είναι τα πιο ελεύθερα λόγω της ολοένα και πιο χαλαρής στάσης των γονιών τους απέναντι στην ανατροφή των παιδιών τη δεύτερη (ή τρίτη, ή τέταρτη ή πέμπτη) φορά. Ως αποτέλεσμα, το μωρό της οικογένειας τείνει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Διασκεδαστικά
 • Ακομπλεξάριστα
 • Χειριστικά
 • Εξωστρεφή
 • Αναζητούν την προσοχή
 • Εγωκεντρικά

Δυνατά σημεία του μικρότερου παιδιού

Δεδομένου ότι οι γονείς γενικά δεν έχουν τα μάτια τους τόσο κολλημένα στα τελευταία παιδιά όσο στα πρωτότοκα, το μικρότερο αδερφάκι μπορεί να αναπτύξει τους δικούς του τρόπους για να κερδίσει την προσοχή. Τείνουν να είναι φυσικά γοητευτικοί άνθρωποι με εξωστρεφή, κοινωνική προσωπικότητα.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που πολλοί διάσημοι ηθοποιοί και κωμικοί είναι τα μωρά των οικογενειών τους. Επιπλέον, τα μικρότερα παιδιά τείνουν να έχουν υψηλότερη βαθμολογία στη «συγκαταβατικότητα» στα τεστ προσωπικότητας από τα πρωτότοκα, σύμφωνα με την έρευνα του Δρ. Sulloway.

Οι νεότεροι κάνουν και ένα παιχνίδι για τα φώτα της δημοσιότητας με την αγάπη τους για περιπέτεια Ως εκ τούτου, τα μικρότερα παιδιά με ελεύθερο πνεύμα μπορεί να είναι πιο ανοιχτά σε αντισυμβατικές εμπειρίες και σωματικούς κινδύνους από τα αδέρφια τους.

Προκλήσεις για το μικρότερο παιδί

Τα τελευταία παιδιά τείνουν αισθάνονται ότι τίποτα που κάνουν δεν είναι σημαντικό. «Κανένα από τα επιτεύγματά τους δεν φαίνεται πρωτότυπο. Τα αδέρφια τους έχουν ήδη μάθει να μιλούν, να διαβάζουν και να οδηγούν ποδήλατο. Έτσι οι γονείς αντιδρούν με λιγότερη αυθόρμητη χαρά για τα επιτεύγματά τους και μπορεί ακόμη και να αναρωτιούνται γιατί δεν το έκαναν γρηγορότερα», σημειώνει ο Δρ. Leman.

Οι τελευταίοι μπορεί επίσης να μάθουν να χρησιμοποιούν τον ρόλο τους ως μωρού για να χειραγωγήσουν τους άλλους για να πετύχουν τον σκοπό τους. «Έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πειθαρχήσουν», προσθέτει ο Δρ. Leman. Οι γονείς συχνά χαϊδεύουν τα μικρότερα όταν πρόκειται για δουλειές και κανόνες, αποτυγχάνοντας να κρατήσουν στα ίδια πρότυπα με τα αδέρφια τους.

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας για ένα μοναχοπαίδι

Το να είσαι μοναχοπαίδι είναι μια μοναδική θέση. Χωρίς αδέρφια για να ανταγωνιστεί, το μοναχοπαίδι μονοπωλεί την προσοχή και τους πόρους των γονιών του -όχι μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα σαν πρωτότοκος, αλλά για πάντα.

Επιπλέον, τα μοναχοπαίδια έχουν το προνόμιο και το βάρος να έχουν στους ώμους τους όλη την υποστήριξη και τις προσδοκίες των γονιών τους. Έτσι, τα μοναχοπαίδια τείνουν να είναι:

 • Ώριμα για την ηλικία τους
 • Τελειομανή
 • Ευσυνείδητα
 • Επιμελή
 • Ηγέτες
Scroll to Top