Τα 3 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε για να γίνετε επιτυχημένοι και πλούσιοι

χαρακτηριστικά

Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα χαρακτηριστικό που συμβάλλει περισσότερο στην επιτυχία, ποιο θα επιλέγατε; Την εκπαίδευση, ίσως. Τις ευκαιρίες. Την εργασία ή την ευφυΐα. Πιθανότατα πιστεύετε ότι κάθε επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι πραγματικά πολύ έξυπνος. Τελικά ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που πρέπει να έχετε για να γίνετε επιτυχημένοι και πλούσιοι;

Όταν ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος James Heckman ρώτησε τους ανθρώπους πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η έμφυτη νοημοσύνη στην οικονομική επιτυχία, οι περισσότεροι άνθρωποι απάντησαν 25%. Κάποιοι έφτασαν μέχρι και το 50%. Αλλά κάνουν λάθος.

Ποιο είναι το λάθος που κάνετε στη δουλειά και είστε δυστυχισμένοι, σύμφωνα με ειδικό του Χάρβαρντ 

Η έρευνα του Heckman αποκάλυψε ότι η έμφυτη νοημοσύνη παίζει, στην καλύτερη περίπτωση, 1-2% ρόλο στη μελλοντική επιτυχία ενός παιδιού. Αντίθετα, η οικονομική επιτυχία συσχετίζεται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνθέτουν την ευσυνειδησία.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει στη ζωή του;

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που πρέπει να έχει κάποιος για να διακριθεί στην επαγγελματική του πορεία και να εκτοξευθεί η καριέρα του είναι η αυτοπειθαρχία, η επιμονή και η επιμέλεια.

Τα ευρήματα της μελέτης ταιριάζουν απόλυτα με τη θέση του Mark Cuban σχετικά με το τι συμβάλλει περισσότερο στην επιτυχία. Σύμφωνα με τον Cuban: Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα ή τις διασυνδέσεις. Είναι η προθυμία να δουλεύεις και να μαθαίνεις τους πάντες.

Ο επιχειρηματίας Mark Cuban είχε ιδρύσει τη διαδικτυακή πύλη Broadcast.com μαζί με τον επίσης απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα Todd Wagner το 1995 και την πούλησαν στη Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, και η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία. Όπως λένε οι ειδικοί, η μέγιστη επιτυχία δεν συμπίπτει ποτέ με το μέγιστο ταλέντο και το αντίστροφο. Σημαντικός παράγοντας είναι η καθαρή τύχη.

Αλλά δεν μπορείτε να ελέγξετε την τύχη.

Και μπορείτε να ελέγξετε το IQ μόνο εν μέρει. Ενώ μπορείτε σίγουρα να γίνετε πιο μορφωμένοι, η ρευστή νοημοσύνη – η ικανότητα να σκέφτεστε λογικά και να λύνετε προβλήματα ανεξάρτητα από τις αποκτηθείσες γνώσεις – είναι σίγουρα εκπαιδεύσιμη.

Αυτό όμως που μπορείτε να ελέγξετε είναι το πόσο ευσυνείδητος είστε. Πόσο επιμελής είστε. Πόσο επίμονος είστε. Πόσο σκληρά εργάζεστε και πόσο σκληρά εργάζεστε για να μάθετε.

Η Νο1 συμπεριφορά που έχουν οι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι σύμφωνα με έρευνα 

Ο καθένας ορίζει την επιτυχία διαφορετικά, όπως και θα έπρεπε. Αλλά αν τυχαίνει να ορίζετε την επιτυχία με μέτρα, όπως τα επαγγελματικά επιτεύγματα ή η περιουσία ή η φήμη, η σκληρή δουλειά είναι ο μεγάλος εξισορροπιστής.

Από την άλλη πλευρά, αν ο ορισμός της επιτυχίας σας κλίνει σε μεγάλο βαθμό προς την ποιότητα των προσωπικών σχέσεων, τη διατήρηση μιας θετικής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή το να κάνετε μια ουσιαστική διαφορά στη ζωή των άλλων, η σκληρή δουλειά είναι το πιο βασικό.

Οι σπουδαίες σχέσεις απαιτούν σημαντική προσπάθεια. Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής απαιτεί σημαντική προσπάθεια. Το να κάνεις μια ουσιαστική διαφορά στη ζωή των άλλων ανθρώπων απαιτεί σημαντική προσπάθεια.

Οι άνθρωποι που αξιοποιούν στο έπακρο τη διάρκεια της ζωής τους εργάζονται σκληρά για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν για την εξυπηρέτηση των άλλων εργάζονται σκληρότερα για να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τις εμπειρίες τους- έτσι είναι σε θέση να κάνουν μια τόσο ουσιαστική διαφορά.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν διαθέτουμε ορισμένα εγγενή πλεονεκτήματα. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε το επίπεδο της επιμονής, της αυτοπειθαρχίας και της επιμέλειάς μας. Μπορούμε να επιλέξουμε να ξεπεράσουμε τη δουλειά και τη μάθηση.

Αυτά τα πράγματα μπορείτε να τα ελέγξετε. Το οποίο είναι σπουδαίο, γιατί η επιστήμη λέει ότι αυτά τα πράγματα θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιτυχία σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top