Ποιο είναι το λάθος που κάνετε στη δουλειά και είστε δυστυχισμένοι, σύμφωνα με ειδικό του Χάρβαρντ

δουλειά

Η επίτευξη ενός μακροχρόνιου στόχου καριέρας -είτε πρόκειται για την αύξηση του μισθού σας είτε για μια προαγωγή στην δουλειά σας- μπορεί να μοιάζει η λύση που θα σας κάνει ευτυχισμένους. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι εξακολουθείτε να βαριέστε, να αισθάνεστε άδειοι ή ανικανοποίητοι ακόμα και μετά την επίτευξη αυτού του στόχου. Ποιος είναι το λάθος που κάνετε στην εργασία σας.

Όπως λέει στο CNBC ο Joseph Fuller, καθηγητής του Harvard Business School και συμπρόεδρος της πρωτοβουλίας της σχολής «Managing the Future of Work»: «οι καριέρες μας σπάνια ευθυγραμμίζονται με κάθε προσδοκία που έχουμε γι’ αυτές». Οπότε είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεστε ευτυχισμένοι με τη δουλειά σας.

Η ίδια λογική ισχύει για οποιονδήποτε επαγγελματικό στόχο επιδιώκετε: Αν έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες ότι μια αύξηση ή η αλλαγή εργασίας θα λύσει όλα τα προβλήματά σας ή θα είναι ακριβώς όπως το είχατε φανταστεί, μπορεί να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για αποτυχία, προειδοποιεί ο Fuller.

Τι λάθος κάνετε στη δουλειά και φέρνει απογοήτευση

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι στην καριέρα τους και μπορεί να σας φέρει στενοχώρια, απογοήτευση και δυστυχία, είναι να μην είστε ειλικρινείς σχετικά με τις προτεραιότητές σας και τους συμβιβασμούς που είστε διατεθειμένοι να κάνετε στη δουλειά.

«Είναι μια συμβουλή που δίνω συνέχεια στους μαθητές μου: Οι άνθρωποι που είναι πιο δυστυχισμένοι στην καριέρα τους είναι αυτοί που δεν ήταν ειλικρινείς με τον εαυτό τους σχετικά με τους στόχους που θέλουν να θέσουν ως προτεραιότητα στην καριέρα τους και τι είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν για να τους επιτύχουν» εξηγεί ο Fuller, ο οποίος είναι και συνδιοργανωτής του podcast “Managing the Future of Work”.

Η Νο1 συμπεριφορά που έχουν οι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι σύμφωνα με έρευνα 

Για παράδειγμα: Αν είναι σημαντικό για εσάς να έχετε τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα και να διατηρείτε μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ίσως να μην θέλετε να αναλάβετε μια δουλειά που απαιτεί 80-100 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, ακόμη και αν πληρώνεται καλά ή ο τίτλος φαίνεται καλός στα χαρτιά.

Καμία δουλειά δεν είναι τέλεια, αλλά μπορείτε να βρείτε έναν ρόλο που να ελέγχει τα περισσότερα από τα κουτάκια σας, αν είστε ξεκάθαροι σχετικά με τις βασικές σας προτεραιότητες και τις συμβιβαστικές λύσεις που σας βολεύουν – ή σας ενοχλούν – πριν αποδεχτείτε μια προσφορά.

Μπορείτε να αξιολογήσετε την κουλτούρα μιας εταιρείας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, προτείνει ο Fuller, ρωτώντας, μεταξύ άλλων, πώς η εταιρεία υποστηρίζει την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων, δίνει ανατροφοδότηση και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.

Αυτές οι ώρες εργασίας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη και παχυσαρκία 

Η εύρεση μιας θέσης εργασίας όπου έχετε την αίσθηση του ελέγχου και είστε ενθουσιασμένοι με τη δουλειά που κάνετε μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα κίνητρα σας και να αποτρέψετε την εξουθένωση, προσθέτει ο Fuller.

Το άλλο τέχνασμα για την εξεύρεση επαγγελματικής ικανοποίησης είναι να ενσωματώνετε τις βασικές σας αξίες στις καθημερινές σας ευθύνες. Ο Fuller λέει ότι μπορείτε να προτείνετε στο αφεντικό σας να αναλάβετε ένα σημαντικό έργο, να οργανώσετε περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις στο γραφείο ή να προσφερθείτε εθελοντικά να ηγηθείτε μιας εβδομαδιαίας συνάντησης, ανάλογα με το τι εκτιμάτε περισσότερο.

Όπως κι αν ορίζετε την επιτυχία, «για να την εξασφαλίσετε, πρέπει να εργάζεστε για έναν οργανισμό του οποίου οι στόχοι ευθυγραμμίζονται με τους δικούς σας στόχους και φιλοδοξίες» καταλήγει ο Fuller.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top