5 λόγοι που οδηγούν στην απιστία – Γιατί οι παντρεμένοι απατούν

απιστία

Η απιστία είναι ένα επώδυνο και πολύπλοκο ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια. Η κατανόηση των λόγων για τους οποίους συμβαίνει είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπισή της και ενδεχομένως για την πρόληψή της.

Η απιστία μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη, να ραγίσει καρδιές και να διαλύσει οικογένειες, οδηγώντας σε μακροπρόθεσμες συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Αν και κάθε κατάσταση είναι μοναδική, κάποιοι λόγοι εμφανίζονται στα περισσότερα ζευγάρια στα οποία υπάρχει απιστία.

Απιστία: 10 ερωτήσεις που μπορεί να προβλέψουν αν ο σύντροφος σας θα σας απατήσει 

5 λόγοι που οδηγούν στην απιστία:

 1. Έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης
 2. Ανεκπλήρωτες σεξουαλικές επιθυμίες
 3. Επιθυμία για νέες περιπέτειες
 4. Ευκαιρία και πειρασμός
 5. Προσωπικές ανασφάλειες και χαμηλή αυτοεκτίμηση

1. Έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης

Η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που οι παντρεμένοι σύντροφοι απατούν. Ο γάμος δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική οικειότητα. Ο συναισθηματικός δεσμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται συναισθηματικά αποκομμένοι από τους συζύγους τους, μπορεί να αναζητήσουν αυτή τη σύνδεση αλλού. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα ζευγάρια σταματούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να μοιράζονται τα συναισθήματά τους ή να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον συναισθηματικά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το συναισθηματικό κενό μπορεί να οδηγήσει κάποιον να αναζητήσει παρηγοριά και κατανόηση από κάποιον άλλο εκτός γάμου, οδηγώντας στην απιστία.

Σημάδια συναισθηματικής αποσύνδεσης:

 • Μειωμένη επικοινωνία και ανταλλαγή προσωπικών σκέψεων
 • Αίσθημα ότι δεν εκτιμάται ή ότι παρεξηγείται
 • Απομακρύνεται λόγω αλλαγών στη ζωή ή στρεσογόνων παραγόντων

2.Ανεκπλήρωτες σεξουαλικές επιθυμίες

Η σεξουαλική δυσαρέσκεια είναι ένας άλλος συνηθισμένος λόγος απιστίας μεταξύ των συζύγων. Όταν οι σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες δεν ικανοποιούνται μέσα στο γάμο, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αναζητήσουν την ικανοποίηση αλλού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η σεξουαλική απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει στην απιστία, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους εκτός της συζυγικής σχέσης.

Παράγοντες που συμβάλλουν στη σεξουαλική δυσαρέσκεια

 • Διαφορές στη σεξουαλική ορμή και τις προτιμήσεις
 • Έλλειψη οικειότητας και σωματικής στοργής
 • Σωματικές ή ψυχολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική απόδοση

Απιστία: Προδοσία ή εμπειρία; 5 αλήθειες που καίνε

3. Επιθυμία για νέες περιπέτειες

Η μονοτονία του έγγαμου βίου μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει τους ανθρώπους στην απιστία. Η αρχική συγκίνηση και ο ενθουσιασμός μιας νέας σχέσης μπορεί να ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε νέες περιπέτειες.

Οι σύζυγοι μπορεί να απατήσουν για να βιώσουν το πάθος που συνοδεύει τις νέες ρομαντικές συναντήσεις. Αυτή η επιθυμία για ενθουσιασμό συχνά επιδεινώνεται από κρίσεις μέσης ηλικίας ή σημαντικές αλλαγές στη ζωή που κάνουν μερικούς ανθρώπους να αμφισβητούν την κατεύθυνση και τις επιλογές της ζωής τους.

4. Ευκαιρία και πειρασμός

Μερικές φορές, παρουσιάζεται η ευκαιρία να εξαπατήσει κανείς και ο πειρασμός γίνεται πολύ ισχυρός για να του αντισταθεί κανείς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το εργασιακό περιβάλλον και τα ταξίδια μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συναντήσουν ευκαιρίες για απιστία. Η γοητεία μιας φαινομενικά εύκολης διαφυγής από τις συζυγικές ευθύνες μπορεί να οδηγήσει ορισμένους άνδρες στο δρόμο της απιστίας.

Καταστάσεις που αυξάνουν τον πειρασμό

 • Συχνά επαγγελματικά ταξίδια ή μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από το σπίτι
 • Στενές σχέσεις με συναδέλφους ή φίλους του αντίθετου φύλου
 • Πρόσβαση σε εφαρμογές γνωριμιών ή πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

5. Προσωπικές ανασφάλειες και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Οι προσωπικές ανασφάλειες και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην απιστία. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ανεπαρκείς, μη ελκυστικοί μπορεί να αναζητήσουν την επιβεβαίωση και την αυτοεκτίμηση μέσω εξωσυζυγικών σχέσεων.

Η απιστία μπορεί να ενισχύσει προσωρινά τον εγωισμό τους και να τους δώσει την αίσθηση ότι είναι επιθυμητοί και ότι εκτιμώνται. Ωστόσο, αυτή η εξωτερική επικύρωση συχνά κρύβει βαθύτερα συναισθηματικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να νιώσει το άτομο πραγματικά αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Εκδηλώσεις ανασφάλειας

 • Αναζήτηση συνεχούς επικύρωσης και έγκρισης από τους άλλους
 • Αίσθημα παραμέλησης ή υποτίμησης στο γάμο
 • Χρήση της απιστίας για την αντιμετώπιση προσωπικών αποτυχιών ή δυσαρέσκειας.

Ενίσχυση των συζυγικών σχέσεων

Η κατανόηση των κοινών λόγων που κρύβονται πίσω από την απιστία μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν και να αποτρέψουν τέτοια ζητήματα στις σχέσεις τους. Η συναισθηματική αποσύνδεση, οι ανεκπλήρωτες σεξουαλικές επιθυμίες, η επιθυμία για νέες περιπέτειες, οι ευκαιρίες για εξαπάτηση και οι προσωπικές ανασφάλειες είναι μεταξύ των πρωταρχικών παραγόντων που οδηγούν τους παντρεμένους στην απιστία.

Η ανοιχτή επικοινωνία, η αμοιβαία υποστήριξη και η αντιμετώπιση των υποκείμενων ζητημάτων μπορούν να ενισχύσουν έναν γάμο και να μειώσουν τον κίνδυνο απιστίας. Αν και η απιστία είναι ένα πολύπλοκο και επώδυνο ζήτημα, η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επούλωση και την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.

Η αναγνώριση και η κατανόηση αυτών των λόγων είναι το πρώτο βήμα προς την προώθηση μιας πιο υγιούς συζυγικής σχέσης. Τα ζευγάρια μπορούν να συνεργαστούν για να ενισχύσουν το δεσμό τους, να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσουν τις ατομικές και αμοιβαίες ανάγκες τους, ώστε να αποτρέψουν την απιστία και να οικοδομήσουν μια δυνατή σχέση που θα διαρκέσει για πάντα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top