Ευγνωμοσύνη: η δεξιότητα που μειώνει τον χρόνιο πόνο

ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με χρόνιο πόνο να ανακουφιστούν, δείχνει μια νέα ενδιαφέρουσα έρευνα.

 

Επιστήμονες μελετώντας την επίδραση του να διατηρεί κάποιος καθημερινό ημερολόγιο συμπτωμάτων για τον χρόνιο πόνο εντόπισε μια σημαντική σχέση μεταξύ της ευγνωμοσύνης και των αναφερόμενων επιπέδων πόνου, κόπωσης και θετικού ή αρνητικού συναισθήματος. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης το περιεχόμενο εγγραφών σε περιοδικά που δήλωσαν άτομα με χρόνιο πόνο και ελέγχθηκαν ειδικά για τη γλώσσα που υποδηλώνει ευγνωμοσύνη.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης με τίτλο Gratitude and Well-Being in Older Adults with Chronic Pain: A Brief Gratitude Intervention Feasibility Study υποδηλώνουν ότι όταν η ευγνωμοσύνη είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο, τα άτομα με χρόνιο πόνο αναφέρουν περισσότερο πόνο, κόπωση και αρνητικό συναίσθημα. Επιπλέον, η ανάλυση περιεχομένου έδειξε ότι συγκεκριμένες μεταβλητές που σχετίζονται με μια συνολική αίσθηση ευγνωμοσύνης συσχετίστηκαν με την ποιότητα του ύπνου και τα επίπεδα πόνου.

Ο ποιοτικός ύπνος είναι επιτακτική ανάγκη για την επιτυχία κάθε ασθενή που βιώνει χρόνιο πόνο και η έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι η αίσθησης ευγνωμοσύνης συσχετίστηκε σημαντικά με λιγότερο πόνο και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Η  ευγνωμοσύνη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αντικατοπτρίζεται στην αίσθηση του ασθενούς ότι έχει επιλογές και βλέπει τις δυνατότητες στον εαυτό του ή στους άλλους να επιτύχει και να προχωρήσει.

 

γυναίκα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της

Τι σχέση έχει η δεξιότητα της ευγνωμοσύνης με τον χρόνιο πόνο;

Η ευγνωμοσύνη ενισχύει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου όπως τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση ευφορίας. Η σεροτονίνη είναι ο παράγοντας που μας βοηθά να αντιληφθούμε την αίσθηση του πόνου και ελέγχει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, την όρεξη, τον ύπνο αλλά και την στερεοτυπική συμπεριφορά και τις παραισθήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ασθενείς με κατάθλιψη παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα ευγνωμοσύνης. Η ντοπαμίνη από την άλλη, θεωρείται το ελιξίριο της ευτυχίας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση.

Η ευγνωμοσύνη δρα προστατευτικά

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τα άτομα με χρόνιο πόνο να αισθάνονται ευγνωμοσύνη. Οι άνθρωποι έχουμε τη τάση να σαμποτάρουμε την ευτυχία κι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που χρησιμοποιούμε γι’ αυτό είναι να ψάχνουμε να βρούμε έστω και την ελάχιστη ατέλεια. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι, που ενώ έχουν ό,τι χρειάζονται, δεν τους είναι αρκετό, γιατί θέλουν πάντα και κάτι άλλο ή κάτι περισσότερο, με αποτέλεσμα να ζουν μια ζωή χωρίς ευγνωμοσύνη.

Αν και ο η γκρίνια για τις επιλογές ή τις ευκαιρίες σε μία ασθένεια είναι πιο συχνή, η αναδημιουργία μιας αίσθησης ευγνωμοσύνης μέσω ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης είναι δυνατή και έχει αναμφισβήτητα οφέλη, αφού προστατεύει από το στρες και δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Scroll to Top