Η απάντησή σας σε 8 ερωτήσεις αποκαλύπτει πόση ψυχική δύναμη έχετε

Ψυχική δύναμη είναι η ικανότητα να ρυθμίζετε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Είναι ο τρόπος με τον οποίο τα διαχειρίζεστε εσωτερικά, ώστε να μπορείτε να λειτουργείτε καλύτερα εξωτερικά.

Για να είστε επιτυχημένοι στην εργασία και στη ζωή, πρέπει να αυτορυθμίζεστε. Αλλά είναι δύσκολο να το κάνετε αυτό στην πράξη;

Μπορείτε να κάνετε το παρακάτω τεστ και να απαντήσετε σε 8 ερωτήσεις, για να κατανοήσετε πού βρίσκεστε και να ανακαλύψετε αν είστε πνευματικά ισχυροί. Δείτε επίσης τι μπορείτε να κάνετε για ανεβείτε επίπεδο.

Οι 8 ερωτήσεις για να ανακαλύψετε την ψυχική σας δύναμη:

 1. Είστε ανθεκτικός απέναντι στις αναποδιές;
 2. Αποδίδετε καλά υπό πίεση;
 3. Αποφεύγετε τη συμπεριφορά που αναζητά έγκριση;
 4. Αποφεύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους;
 5. Πόσο συχνά αμφισβητείτε το status quo;
 6. Είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα;
 7. Πόσο συχνά θα λέγατε ότι είστε αποφασιστικοί;
 8. Πόσο συχνά θέτετε τον εαυτό σας υπόλογο;

1. Είστε ανθεκτικός απέναντι στις αναποδιές;

Όταν συναντάτε εμπόδια και αντιμετωπίζετε προκλήσεις, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν στιγμές ήττας. Αλλά αυτό που καθορίζει την ψυχική σας δύναμη είναι το πώς -και αν- σηκώνεστε και συνεχίζετε.

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι βρίσκουν και εστιάζουν στην ευκαιρία στις αντιξοότητες, παρά στην απειλή. Αντί να εγκλωβίζονται σε μη παραγωγικές συναισθηματικές αντιδράσεις και στην αίσθηση ότι «δεν είναι δίκαιο», αποδέχονται το σημείο στο οποίο βρίσκονται και ρωτούν: «Πώς προχωράμε μπροστά τώρα;».

2. Αποδίδετε καλά υπό πίεση;

Η ικανότητά σας να ευδοκιμήσετε υπό πίεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη νοοτροπία και την αρχική σας αντίδραση στους στρεσογόνους παράγοντες. Το να είστε ψυχικά δυνατοί σημαίνει να σκέφτεστε «πρόκληση» αντί για «απειλή».

Αν θεωρείτε κάτι ως απειλή, το σώμα σας αντιδρά όπως θα αντιδρούσε σε ένα αρπακτικό στην άγρια φύση: με ταχυκαρδία, ιδρωμένες παλάμες, σφιγμένους μύες και αναστατωμένο στομάχι. Το να αισθάνεστε αγχωμένοι και να φαντάζεστε όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά υπονομεύει την ικανότητά σας να αποδώσετε.

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι σκέφτονται: «Είμαι προετοιμασμένος γι’ αυτή την πρόκληση». Αυτή η προσέγγιση τους βοηθά να διαχειριστούν το άγχος, να αυξήσουν την εστίασή τους και να ελέγξουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αποδίδουν. Αγνοούν το «Κι αν …;» και σκέφτονται «Τι θα γίνει», όπως: «Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι ότι θα πάω στο ….».

3. Αποφεύγετε τη συμπεριφορά που αναζητά έγκριση;

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι κυνηγούν την αυθεντικότητα, όχι την έγκριση. Γνωρίζουν ότι η έγκριση είναι άπιαστη και η επιδίωξή της με συμπεριφορές που ικανοποιούν τους ανθρώπους μπορεί να διαβρώσει την αυτοπεποίθησή τους, να διαφημίσει την ανασφάλειά τους και να δημιουργήσει μια ψεύτικη και προσωρινή αίσθηση άνεσης.

Καταλαβαίνουν πώς η ανάγκη τους για έγκριση τους κρατάει πίσω και συμπεριφέρονται σαν να έχουν ήδη έγκριση.

4. Αποφεύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους;

Η σύγκριση του εαυτού σας με τους άλλους τις περισσότερες φορές σας κάνει να αισθάνεστε μικροί και ανεπαρκείς.

Είναι μια άσκηση που συνήθως περιλαμβάνει τη σύγκριση των δικών σας αδυναμιών με τις δυνάμεις των άλλων ανθρώπων. Αποδίδετε την επιτυχία τους σε κάποιου είδους έμφυτη ανωτερότητα, αντί να εξετάσετε το πλαίσιο και τους παράγοντες που μπορεί να λειτούργησαν υπέρ τους.

Οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη ψυχική δύναμη κάνουν συγκρίσεις μόνο με το ποιοι ήταν χθες. Αντί να επικεντρώνονται στο αν συγκρίνονται με κάποιον άλλο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αναρωτιούνται πώς θα βγάλουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

5. Πόσο συχνά αμφισβητείτε το status quo;

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η τόλμη οδηγεί στην ανάπτυξη. Τόλμη σημαίνει να σκέφτεσαι μεγάλα πράγματα, να παίρνεις ρίσκα, να ξεπερνάς τη δυσφορία, να δοκιμάζεις νέα πράγματα και να αγκαλιάζεις την αλλαγή στην επιδίωξη κάτι που αξίζει τον κόπο.

Απαιτεί την αποκάλυψη των πεποιθήσεων που σας κρατούν πίσω, την αποκάλυψη των μη χρήσιμων υποθέσεων και των στάσιμων ιστοριών που λέτε στον εαυτό σας και το σβήσιμο των αυτοεφαρμοσμένων ετικετών που σας βαραίνουν.

Τόλμη σημαίνει αντικατάσταση περιοριστικών πεποιθήσεων, όπως «Δεν είμαι αρκετά καλός», με ενδυναμωτικές πεποιθήσεις, όπως «Έχω όλες τις ικανότητες που χρειάζομαι για να πετύχω».

6. Είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα;

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι δεν αφήνουν τα αρνητικά συναισθήματα να τους κυριεύσουν. Όταν νιώθουν τη θερμοκρασία τους να ανεβαίνει, αναπνέουν, παίρνουν μια στιγμή και, αν χρειάζεται, δημιουργούν κάποια απόσταση μεταξύ του εαυτού τους και της έντασης του συναισθήματός τους.

Οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη ψυχική δύναμη κάνουν συγκρίσεις μόνο με το ποιοι ήταν χθες. Δεν αφήνουν το συναίσθημα να τους τραβήξει κάπου που δεν θέλουν να είναι. Αντίθετα, ονομάζουν αυτό που νιώθουν, ώστε να χάσει την εξουσία που τους κρατάει. Στη συνέχεια, επανεκτιμούν λογικά την κατάσταση και την αναδιαμορφώνουν με τρόπο που τους επιτρέπει να αναλάβουν δράσεις που οδηγούν σε ευεργετικά αποτελέσματα.

7. Πόσο συχνά θα λέγατε ότι είστε αποφασιστικοί;

Η αναποφασιστικότητα είναι η έλλειψη αυτορρύθμισης, πειθαρχίας, θάρρους και πεποίθησης σε μια ιδιαίτερα επιζήμια μορφή. Είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους ανθρώπους που κατέχουν ηγετικές θέσεις.

Στην εργασία, η αναποφασιστικότητα μπορεί να οδηγήσει έναν οργανισμό σε αδιέξοδο, να απορροφήσει την ενέργεια μιας ομάδας και να βλάψει την αίσθηση βεβαιότητας των εργαζομένων. Όταν οι ηγέτες δεν παίρνουν αποφάσεις, αφήνουν πολλές επιλογές ανοιχτές για πολύ καιρό, κοστίζοντας στον οργανισμό χρήματα και καθυστερώντας τα χρονοδιαγράμματα.

Στη ζωή, ο δισταγμός επιτρέπει σε κάποιον άλλον να πηδήξει σε αυτό που εσείς δεν κάνατε. Σας αναγκάζει να σπαταλάτε χρόνο για να αμφισβητείτε τον εαυτό σας, τον οποίο θα μπορούσατε να είχατε ξοδέψει με το να είστε ο πρώτος που κινήθηκε.

Οι ψυχικά ισχυροί ηγέτες είναι αποφασιστικοί, αξιολογούν το κόστος μιας λανθασμένης απόφασης σε σχέση με την αναποφασιστικότητα, θέτουν προθεσμίες για τη λήψη αποφάσεων, αποδέχονται τις αναπόφευκτες επιλογές νωρίτερα και παίρνουν πρόθυμα δύσκολες αποφάσεις όταν χρειάζεται.

8. Πόσο συχνά θέτετε τον εαυτό σας υπόλογο;

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι δεν φοβούνται να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν:

 • «Πού βρίσκω δικαιολογίες αντί για πρόοδο;»
 • «Πού αποφεύγω το θέμα αντί να το παραδεχτώ;»
 • «Πού κατηγορώ αντί να είμαι γενναίος;»

Το να κρατάτε τον εαυτό σας υπόλογο δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά το να κάνετε το σωστό πράγμα σπάνια είναι.

Ακόμη και αν δεν μπορείτε να απαντήσετε «πάντα» σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις αυτή τη στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνετε ποτέ. Με τη σωστή πρόθεση και τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείτε να γίνετε – και να παραμείνετε – ψυχικά ισχυροί και δυνατοί.

Scroll to Top