Site icon Όλο Υγεία

«Ακολούθησα το πάθος μου και κατέστρεψα την καριέρα μου» – Πώς η συμβουλή μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον 30χρονο

ακολούθησε το πάθος σου

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να πάρετε σωστές αποφάσεις για το επαγγελματικό σας μέλλον; Υπάρχει μια ιστορία που αξίζει να διαβάσετε, καθώς δείχνει πώς η συμβουλή «ακολούθησε το πάθος σου» μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην καριέρα σας.

Τα 5 πράγματα που κάνουν οι πιο επιτυχημένοι

«Ακολούθησε το πάθος σου», τον συμβούλευσαν

Ο Lachlan Brown, συγγραφέας και ιδρυτής του Hack Spirit, υπήρξε θιασώτης της ιδέας πως ο άνθρωπος οφείλει να ακολουθεί το πάθος του. Η συμβουλή αυτή, διαδεδομένη και σχεδόν αυτονόητη στον σύγχρονο κόσμο της αυτοβελτίωσης, του φαινόταν κάποτε λογική και ελκυστική. Ωστόσο, όπως ο ίδιος αναφέρει μέσα από τη βιωματική του εμπειρία, αυτή η συμβουλή δεν λειτούργησε προς όφελός του. Αντιθέτως, η τυφλή της εφαρμογή τον οδήγησε στην εξάντληση και σε κρίση ταυτότητας ως επαγγελματία συγγραφέα.

Από νεαρή ηλικία, ο Brown ένιωθε έντονη έλξη προς τη συγγραφή. Η χαρά του να μετατρέπει σκέψεις και συναισθήματα σε λέξεις ήταν ανεκτίμητη. Όταν το blog του, Hack Spirit, άρχισε να αποκτά δημοτικότητα, θεώρησε πως είχε έρθει η στιγμή να κυνηγήσει το πάθος του σε πλήρη κλίμακα. Παραιτήθηκε από τη σταθερή του εργασία και αφιερώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή.

Η μετάβαση από τη σταθερή εργασία στον ελεύθερο επαγγελματισμό έγινε με ενθουσιασμό αλλά και αποφασιστικότητα. Ο Brown ξεκίνησε να δέχεται παραγγελίες για άρθρα, να συνεργάζεται με πελάτες, να γράφει για διάφορα θέματα και να επεκτείνει συνεχώς τη θεματολογία και το περιεχόμενο του Hack Spirit. Δούλευε ατελείωτες ώρες, συχνά ως αργά το βράδυ, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις προθεσμίες και να καινοτομεί διαρκώς. Η συγγραφή, που άλλοτε ήταν δημιουργική διέξοδος, έγινε πλέον τρόπος επιβίωσης.

Το Νο1 λάθος στην επικοινωνία που μας κάνει αποτυχημένους στη δουλειά

Πώς το πάθος μετατράπηκε σε εφιάλτη

Σταδιακά, το πάθος του άρχισε να χάνει τη μαγεία του. Κάθε κείμενο έμοιαζε με μάχη. Η πίεση να παράγει συνεχώς νέες ιδέες και περιεχόμενο που να ξεχωρίζει τον κούρασε. Το να εργάζεται πάνω σε αυτό που αγαπούσε φαινομενικά ήταν προνόμιο, όμως στην πράξη, αυτή η συνεχής ενασχόληση έφερε την εξάντληση. Η γραφή έχασε τη λάμψη της. Ο χρόνος που κάποτε αφιέρωνε στην εξερεύνηση, την έμπνευση ή την περισυλλογή, τώρα καταναλωνόταν από deadlines, emails και απαιτήσεις.

Ακόμα και η ίδια η δημιουργικότητα του επηρεάστηκε. Όταν το πάθος γίνεται επάγγελμα, πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπο με τον ρεαλισμό της αγοράς. Η ελευθερία έκφρασης περιορίζεται, οι θεματολογίες καθορίζονται από τις ανάγκες των πελατών και η φαντασία συρρικνώνεται κάτω από την πίεση της παραγωγικότητας. Ο Brown βίωσε ακριβώς αυτό. Η συγγραφή μετατράπηκε σε έναν φαύλο κύκλο απόδοσης και προσδοκιών.

Η αλλαγή αυτή δεν επηρέασε μόνο το επαγγελματικό του κομμάτι, αλλά και το προσωπικό του βίωμα ως δημιουργός. Αντί να νιώθει δημιουργικά πλήρης, βυθίστηκε σε άγχος και εσωτερική κόπωση. Παρότι το blog του πήγαινε καλά, εκείνος ένιωθε όλο και πιο αποκομμένος από την αρχική του έμπνευση. Ήταν φανερό ότι κάτι δεν λειτουργούσε.

Σε αυτό το σημείο, ο Brown άρχισε να συνειδητοποιεί πως η συμβουλή να «ακολουθήσεις το πάθος σου» είναι ανεπαρκής όταν δεν συνοδεύεται από επίγνωση, ισορροπία και αυτοφροντίδα. Όπως παρατηρεί, κανείς δεν σου λέει ότι όταν το πάθος γίνει υποχρέωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χάσει την ουσία του.

Η εξάντληση που βίωσε ο Lachlan Brown δεν ήταν απλώς σωματική ή πνευματική. Επηρέασε βαθιά την ποιότητα της δουλειάς του. Το περιεχόμενο που παρήγαγε έχανε την πρωτοτυπία του, οι ιδέες του άρχισαν να επαναλαμβάνονται και η φρεσκάδα που τον χαρακτήριζε έσβηνε. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους πελάτες του, αρκετοί από τους οποίους σταδιακά απομακρύνθηκαν. Η καριέρα του, που φαινομενικά ανέβαινε, άρχισε να παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές.

Το πιο επώδυνο όμως ήταν η απώλεια της αγάπης του για τη συγγραφή. Η πράξη της γραφής, που κάποτε ήταν μέσο έκφρασης και σύνδεσης με τον εσωτερικό του κόσμο, έγινε πηγή πίεσης και απογοήτευσης. Όπως παραδέχεται, το πάθος του είχε γίνει η αιτία της επαγγελματικής του κατάρρευσης.

Χρειάζεται όρια, ρεαλισμός και εσωτερική επίγνωση. Το να κυνηγάς αυτό που αγαπάς είναι μεν πολύτιμο, αλλά πρέπει να το κάνεις με τρόπο που να διασφαλίζει τη διατήρηση της χαράς και όχι την αποδόμησή της.

Μήπως σας γερνάει και σας ασχημαίνει η δουλειά σας; Κάντε το τεστ που το αποκαλύπτει

Τα 5 μαθήματα που πήρε και προτείνει

Για να αποκαταστήσει την εσωτερική του ισορροπία, χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ξεκίνησε με το να μειώσει τη φόρτο εργασίας του. Έμαθε να λέει «όχι» σε προτάσεις που ένιωθε πως δεν ταίριαζαν με τις αξίες ή τις δυνατότητές του. Έθεσε σαφή όρια μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου. Κυρίως όμως, άρχισε να γράφει ξανά χωρίς σκοπό, χωρίς χρήματα, χωρίς πελάτες, απλώς για να εκφραστεί.

Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε καθοριστική. Επανήλθε σταδιακά σε μια κατάσταση όπου η συγγραφή ήταν και πάλι πηγή χαράς. Η ανάγκη για αυθεντικότητα υπερίσχυσε της ανάγκης για απόδοση. Άρχισε να βλέπει τη δουλειά του όχι ως αποστολή, αλλά ως εργαλείο για να μοιράζεται όσα πραγματικά πιστεύει και νιώθει.

Από την περιπέτεια αυτή, ο Brown ανέπτυξε ένα προσωπικό σύστημα αρχών, που λειτουργούν πλέον ως εσωτερική πυξίδα:

  1. Ενσυνειδητότητα (Mindfulness): η πρακτική του να είναι παρών στη στιγμή τον βοήθησε να αναγνωρίσει έγκαιρα την αποσύνδεσή του από τον εαυτό του.
  2. Αυτοβελτίωση: αξιοποίησε την κρίση της εξουθένωσης ως ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης.
  3. Συναισθηματική νοημοσύνη: κατανόησε ότι η ψυχική του κατάσταση επηρεάζει τη δημιουργικότητά του και έμαθε να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με μεγαλύτερη επίγνωση.
  4. Μινιμαλισμός: εγκατέλειψε την ιδέα ότι πρέπει να κάνει τα πάντα και συγκεντρώθηκε σε όσα έχουν νόημα για εκείνον.
  5. Ισορροπία ιδεαλισμού και ρεαλισμού: αναγνώρισε πως το πάθος είναι σπουδαίο, αλλά δεν μπορεί να είναι η μοναδική πυξίδα σε έναν κόσμο γεμάτο απαιτήσεις.

Αυτές οι αρχές αναλύονται εκτενέστερα και στο βιβλίο του, Hidden Secrets of Buddhism: How To Live With Maximum Impact and Minimum Ego, όπου περιγράφει πώς οι διδασκαλίες του Βουδισμού τον βοήθησαν να απαλλαγεί από τον υπερβολικό εγωκεντρισμό και να βρει έναν πιο ουσιαστικό τρόπο ζωής και εργασίας.

Αυτοπεποίθηση: Τα 3 μυστικά για να «μαγέψετε» το κοινό στις ομιλίες σας

Η εμπειρία του Brown δείχνει ότι το να «ακολουθήσεις το πάθος σου» δεν είναι από μόνο του αρκετό. Αν το κάνεις χωρίς όρια, χωρίς αυτογνωσία και χωρίς εσωτερική σταθερότητα, το πάθος μπορεί να γίνει βάρος. Μια ευτυχισμένη επαγγελματική ζωή απαιτεί όχι μόνο ενθουσιασμό, αλλά και ικανότητα να ακούς τις ανάγκες σου, να φροντίζεις τον εαυτό σου και να μην παρασύρεσαι από τις προσδοκίες των άλλων.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version