Η γερμανική λέξη για την απογοήτευση που χρησιμοποιούν όσοι επιτυγχάνουν τους στόχους τους

απογοήτευση

Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να αντιμετωπίσει τα «αρνητικά» συναισθήματα όπως η απογοήτευση. Όμως, από μια άλλη οπτική γωνία, ακόμα και αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι ενδυναμωτικό.

Αυτό τουλάχιστον είναι το συναρπαστικό νόημα μιας γερμανικής λέξης, που ορίζει ότι η απογοήτευση μπορεί να γίνει κίνητρο. Η λέξη είναι το «enttäuschung» (προφέρεται εντάισουνγκ) και έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με τον τρόπο που σκέφτονται οι επιτυχημένοι άνθρωποι.

Το Enttäuschung μεταφράζεται επίσημα «απογοήτευση», αλλά υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα όταν κοιτάξουμε την κυριολεκτική προέλευση της λέξης. Η λέξη αυτή διδάσκει ένα σημαντικό μάθημα συναισθηματικής νοημοσύνης, την ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε την απογοήτευση σε κάτι που δίνει κίνητρο και ενδυνάμωση.

Πώς λοιπόν μπορεί να σας βοηθήσει η γερμανική λέξη «enttäuschung»; Ο συγγραφέας Justin Bariso εξηγεί στο inc.com.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την απογοήτευση για να παρακινήσετε τον εαυτό σας

Απογοήτευση, όπως ορίζεται από το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης, σημαίνει «λύπη ή δυσαρέσκεια που προκαλείται από τη μη εκπλήρωση των ελπίδων ή των προσδοκιών κάποιου».

Αλλά εκεί που γίνεται ενδιαφέρον, είναι όταν αναλύουμε τη λέξη Enttäuschung. Κυριολεκτικά σημαίνει το εξής:

  • Ent(fernen) = Αφαίρεση
  • Täuschung = Ψευδαίσθηση

Αφαιρέστε την ψευδαίσθηση.

Με άλλα λόγια, συχνά νιώθουμε αυτό το συναίσθημα όταν αφαιρείται η ψευδαίσθηση των προσδοκιών μας και αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Αλλά αυτό το συναίσθημα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο αν μάθετε να το εκμεταλλεύεστε αποτελεσματικά.

Η ψυχολόγος του Χάρβαρντ, Σούζαν Ντέιβιντ, μιλά για αυτό στο βιβλίο της Emotional Agility. Η Ντέιβιντ εξηγεί πως στην πραγματικότητα τέτοια συναισθήματα μας ενθαρρύνουν να επιβραδύνουμε και να σκεφτούμε, να δίνουμε περισσότερη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες αντί να βασιζόμαστε σε γρήγορα συμπεράσματα.

«Οι “αρνητικές” διαθέσεις καλούν για ένα πιο προσεκτικό, προσεγμένο στυλ σκέψης που σε οδηγεί να εξετάζεις πραγματικά τα γεγονότα με φρέσκο και δημιουργικό τρόπο», γράφει η Ντέιβιντ. «Όταν είμαστε υπερβολικά ευδιάθετοι, τείνουμε να παραμελούμε σημαντικές απειλές και κινδύνους… Είναι όταν βρισκόμαστε σε ένα σημείο απογοήτευσης που εστιάζουμε και σκάβουμε πιο βαθιά».

Αυτή είναι μια εμπειρία που έχουν πολλοί άνθρωποι. Για παράδειγμα, στον εργασιακό τομέα είναι συχνό ένας εργαζόμενος να προσδοκά ότι το αφεντικό του θα δει τις ικανότητές του, τις δυνατότητές του, τη σκληρή δουλειά του και θα τον ανταμείψει ανάλογα. Αλλά αυτό πολλές φορές δεν είναι και δεν γίνεται πραγματικότητα. Αλλά ανακαλύπτοντας αυτό, μπορεί να ενδυναμώσει τον καθένα να αναλάβει δράση.

Το «μάθημα»

Μπορείτε να αλλάξετε τη σχέση που έχετε, χρησιμοποιώντας την απογοήτευση. Δεν χρειάζεται να είναι ένα θλιβερό, απογοητευτικό ή παραλυτικό συναίσθημα. «Μπορείτε να την κάνετε κίνητρο. Απελευθέρωση. Ενδυνάμωση», λέει ο Bariso.

Ναι, η απογοήτευση πονάει. Αλλά εκτιμήστε το γεγονός ότι η κουρτίνα έχει φύγει πια από την σκηνή των ματιών σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτή τη νέα γνώση για να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές -αποφάσεις βασισμένες στην πραγματικότητα.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε την απογοήτευση, αφιερώστε το χρόνο που χρειάζεστε για να την επεξεργαστείτε. Στη συνέχεια, όμως, αφιερώστε χρόνο για να την εκτιμήσετε. «Η ψευδαίσθηση έχει φύγει. Τώρα ήρθε η ώρα για δράση», καταλήγει ο Bariso.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top