Αυτή είναι η καλύτερη ηλικία για να παντρευτείτε σύμφωνα με την επιστήμη – Πότε είναι πιο πιθανό να διαλυθεί ο γάμος

ηλικία γάμου

Η επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η ηλικία ενός ατόμου όταν παντρεύεται μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα που έχει ο γάμος του και στις πιθανότητες να μακροημερεύσει.

Οι νεανικοί έρωτες είναι ρομαντικοί και μπορεί να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα διαρκέσουν μια ζωή. Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν είναι η καλύτερη ιδέα να παντρευτείς νωρίς τον πρώτο έρωτα της ζωής σου. Ειδικότερα, η ψυχολόγος Kέλσει Tόργκενσον, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει γενικά να περιμένουν μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 25 ετών για να παντρευτούν.

Πριν από την ηλικία των 25 ετών, ο εγκέφαλος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, επομένως ένα άτομο μπορεί να μην είναι ακόμα απολύτως σίγουρο τι θέλει από έναν σύντροφο. Η αναμονή τουλάχιστον έως τα 25 μπορεί επίσης να δώσει χρόνο σε ένα νεαρό ζευγάρι για να βιώσουν μαζί προκλήσεις και να καταλάβουν είναι συμβατοί τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές.

Από την πλευρά της η Weena Cullins, θεραπεύτρια που ειδικεύεται στη συμβουλευτική σχέσεων, δήλωσε στο Brides ότι στην κλινική της εμπειρία, οι 28-χρονες νύφες είναι πιο προετοιμασμένες για έναν υγιή γάμο λόγω της αυτοπεποίθησης, της αυτογνωσίας και της εμπειρίας ζωής τους.

Από την άλλη, λέει ότι είναι καλύτερο για τους άντρες να παντρεύονται στα 32 τους, όταν έχουν ωριμάσει και έχουν κατασταλάξει σε μια καριέρα.

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παντρεύονται άνω των 25 ετών έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα σε πέντε χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον Nicholas H. Wolfinger στο Ινστιτούτο Οικογενειακών Μελετών, τα ποσοστά διαζυγίων είναι χαμηλότερα για άτομα που παντρεύονται για πρώτη φορά σε ηλικία περίπου 30-34 ετών.

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που παντρεύονται για πρώτη φορά στα 35 και άνω; Ο Wolfinger υποθέτει ότι μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να δυσκολεύτηκαν να βρουν σύντροφο λόγω διαπροσωπικών δυσκολιών και μπορεί να είναι πιο πιθανό να χωρίσουν για τον ίδιο λόγο.

Από την πλευρά του ο Phillip Cohen, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Maryland, παρουσιάζει ένα μοντέλο που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν εάν παντρευτούν για πρώτη φορά μεταξύ 45 και 49 ετών και ότι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας διαζυγίου μπορεί να είναι το επίπεδο εκπαίδευσης, με τους απόφοιτους Κολεγίου να έχουν χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίων.

Όπως επισημαίνει η καλύτερη στιγμή για να παντρευτείς είναι όταν νιώθεις άνετα και σίγουρος για τη δουλειά και την προσωπική σου ζωή .

Ο ρόλος των οικογενειακών αξιών στον συγχρονισμό του γάμου

Επίσης, η αξία που δίνεται στον γάμο ποικίλλει μεταξύ των πολιτισμών. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν πώς ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν σε ποια ηλικία τα άτομα σε μη δυτικούς πολιτισμούς θεωρούν ότι είναι καλύτερο να παντρευτούν. Ένας παράγοντας που εξέτασαν οι ειδικοί είναι ο ρόλος της στάσης των γονέων απέναντι στο γάμο και πώς αυτό επηρεάζει τον συγχρονισμό του γάμου των παιδιών τους.

Σε μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Population, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014 από άτομα στο Νεπάλ. Θεωρούσαν ότι τα παιδιά θα παντρεύονταν αργότερα στη ζωή τους, αν οι γονείς τους ένιωθαν ότι ήταν σημαντικό να παντρευτούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ερωτηματολόγια συνεντεύξεων από περισσότερους από 1.500 συμμετέχοντες αποκάλυψαν ότι οι οικογένειες πίστευαν ότι η καλύτερη ηλικία για να παντρευτούν ήταν περίπου τα 23 έως τα 24 έτη.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν περαιτέρω ότι οι γονικές αξίες έπαιξαν στατιστικά σημαντικό ρόλο στο πότε πραγματικά παντρεύτηκαν τα παιδιά τους. Χαμηλότερα ποσοστά γάμου παρατηρήθηκαν μεταξύ των παιδιών των οποίων οι γονείς ένιωθαν ότι μια συγκεκριμένη ηλικία ήταν πολύ μικρή για να παντρευτούν.

Ομοίως, η πιθανότητα να παντρευτούν τα παιδιά αυξήθηκε σε ηλικίες που οι γονείς τους προσωπικά πίστευαν ότι ήταν η «κατάλληλη στιγμή» για να το κάνουν. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι συζυγικές προσδοκίες της μητέρας είχαν μεγαλύτερη επιρροή στις συζυγικές συμπεριφορές των παιδιών τους από τις προσδοκίες του πατέρα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top