Το Νο1 χαρακτηριστικό που έχουν οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, σύμφωνα με ειδικό του Χάρβαρντ

επιτυχημένοι

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι στη ζωή και στην εργασία τους δεν έχουν μόνο τύχη, αλλά έχουν την ικανότητα να θέτουν προτεραιότητες και στόχους και να έχουν σωστή οργάνωση. Ειδικός του Χάρβαρντ αποκαλύπτει ότι αυτοί που τα έχουν καταφέρει και έχουν ξεχωρίσει από όλους τους άλλους, δεν έχουν μόνο προγραμματισμό και αυτοπεποίθηση αλλά έχουν και την απαραίτητη προσαρμοστικότητα.

Ο καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, Joseph Fuller, μελετά αρκετά χρόνια τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους του κόσμου και ανακάλυψε ότι όλοι αυτοί δεν είναι προσκολλημένοι σε κάποιο προκαθορισμένο μονοπάτι καριέρας που έθεσαν όταν ήταν φοιτητές ή ξεκινούσαν την πρώτη τους δουλειά.

Ποια επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 37% και ποια σας προστατεύουν 

Το χαρακτηριστικό που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι

Όπως είπε ο ίδιος στο CNBC Make It: «Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι είναι ανοιχτοί σε απροσδόκητες ευκαιρίες και αγκαλιάζουν τις αλλαγές αντί να τις φοβούνται».

Είναι σπουδαίο να θέτετε στόχους καριέρας και να δημιουργείτε χρονοδιαγράμματα για την επίτευξή τους. Ο κίνδυνος, λέει ο καθηγητής Fuller, είναι να ακουμπήσετε τόσο πολύ στις προτιμήσεις σας που να κλειστείτε σε μια ξαφνική παράκαμψη ή σε μια μη γραμμική πορεία.

Για παράδειγμα: Μπορεί να απορρίψετε μια θέση εργασίας σε μια μικρή νεοφυή επιχείρηση που σας ενθουσιάζει και πληρώνει καλά, επειδή πάντα σχεδιάζατε να εργαστείτε σε μια μεγάλη, γνωστή εταιρεία.

Ή, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αναζητήσετε μια νέα δουλειά -ακόμη κι αν είστε ικανοποιημένοι από τον τρέχοντα ρόλο σας- επειδή δεν παίρνετε προαγωγή τόσο γρήγορα όσο νομίζατε.

Και στις δύο περιπτώσεις, αγνοείτε αυτό που σας κινητοποιεί ή σας ενδιαφέρει και αντί αυτού αφήνετε τις άκαμπτες προσδοκίες να καθοδηγούν την καριέρα σας, αναφέρει ο καθηγητής. Και προσθέτει ότι αυτού του είδους η πεισματική νοοτροπία δεν θα σας πάει μακριά.

Αν κολλήσετε σε μια συγκεκριμένη επαγγελματική πορεία, κινδυνεύετε να παραβλέψετε άλλες ικανοποιητικές επιλογές για την επαγγελματική σας ζωή, προσθέτει ο καθηγητής Fuller.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία δεξιότητα που έχει μεγάλη ζήτηση αλλά σπάνια βρίσκεται είναι η προσαρμοστικότητα. Είναι μια ήπια δεξιότητα που έχει “ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση” σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του LinkedIn.

Το Νο1 λάθος στη δουλειά που δεν υποψιάζεστε ότι σας πάει πίσω και μπορεί να σας καταστρέψει 

Η ανάγκη για ευέλικτους, ανθεκτικούς εργαζόμενους στον εργασιακό χώρο, διαπίστωσε το LinkedIn, είναι το άμεσο αποτέλεσμα των αλλαγών στο εργατικό δυναμικό: η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, η ευρεία υιοθέτηση της απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας, καθώς και πέντε γενιές, η καθεμία με διαφορετικά στυλ επικοινωνίας και ορολογία στον εργασιακό χώρο, που εργάζονται πλέον μαζί.

Οι εργοδότες θέλουν να προσλαμβάνουν ανθρώπους που μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα σε αυτές τις συνεχείς αλλαγές, τονίζει ο αντιπρόεδρος του LinkedIn Aneesh Raman.

Δυστυχώς, όμως, η προσαρμοστικότητα είναι μία δεξιότητα που σπάνια βρίσκεται. Οι άνθρωποι φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να αποτύχουν. Αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, δεν μπορείτε να αναπτυχθείτε χωρίς να κινηθείτε πέρα από τη ζώνη ασφαλείας σας και αν δεν ρισκάρετε.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top