Οι 10 συχνότερες αιτίες που μαλώνουν τα ζευγάρια – Πως θα αποφύγετε τους τσακωμούς

ζευγάρια

Μήπως μαλώνετε συχνά με τον σύντροφό σας; Είναι πολύ συνηθισμένο τα ζευγάρια να έχουν κάποιες διαφωνίες που αφορούν θέματα της καθημερινότητας και αποτελούν συχνά αιτία τσακωμού.

Οι τσακωμοί μεταξύ ενός ζευγαριού μπορούν να προκύψουν από πολλούς διαφορετικούς λόγους. Δείτε ποιοι είναι και πως αποφύγετε τους τσακωμούς με βάση τις συγκεκριμένες αιτίες:

Οι 10 πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια μαλώνουν:

 1. Το σεξ
 2. Η κριτική για το μαγείρεμα
 3. Η καθαριότητα του σπιτιού
 4. Το σύνδρομο ψευδούς μνήμης
 5. Το ποιος αποφασίζει τι είναι καλύτερο για τα παιδιά
 6. Το ποιος έχει την ευθύνη
 7. Τα χρήματα
 8. Η διακόσμηση του σπιτιού
 9. Οι διακοπές
 10. Οι συγγενείς

1. Το σεξ

Ένας λόγος που τα ζευγάρια μπορεί να μαλώνουν αλλά δε μιλούν συχνά γι’ αυτό είναι το σεξ. Το πρόβλημα μπορεί να είναι στα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού ή επειδή ένας από του δύο θέλει λιγότερο ή περισσότερο σεξ. Στην περίπτωση, λοιπόν, που για τους τσακωμούς φταίει το σεξ είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ανοιχτά και ειλικρινά για τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας στον τομέα του σεξ.

2. Η κριτική για το μαγείρεμα

Αφήστε τον σύντροφό σας να μαγειρέψει χωρίς να τον επικρίνετε. Ακόμα και οι σεφ κάνουν λάθη, μην το κάνετε μεγάλο θέμα, αλλά εκτιμήστε την προσπάθεια. Αν δεν τα βρίσκετε στο μαγείρεμα δοκιμάστε να μοιράσετε τη δουλειά και αν τα χαλάτε στις γευστικές επιλογές να ανακαλύψτε μαζί νέες συνταγές και αφιερώστε χρόνο για κοινή μαγειρική.

3. Η καθαριότητα του σπιτιού

Είναι πραγματικά σπάνιο δύο άτομα να έχουν τις ίδιες συνήθειες όσον αφορά την καθαριότητα ή την περιποίηση του σπιτιού. Ο ένας μπορεί να είναι τελειομανής με την καθαριότητα ενώ ο άλλος να μην ανησυχεί καθόλου γι’ αυτό.

Η αποδοχή των διαφορών που έχουμε με τον άλλον ως προς αυτό το ζήτημα ή η προθυμία κάποιου να σεβαστεί τις συνήθειες μας, θα λύσει το πρόβλημα. Αν τσακώνεστε για την καθαριότητα του σπιτιού δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού και καθορίστε συνεργατικά ποιος θα ασχοληθεί με τις διάφορες εργασίες.

4. Το σύνδρομο ψευδούς μνήμης

Οι περισσότερες διαφωνίες δεν αφορούν γεγονότα για το τι πραγματικά συνέβη, αλλά για το πώς θυμόμαστε ορισμένες καταστάσεις. Έτσι, όταν και οι δύο προσπαθείτε να διορθώσετε τα λάθη σας όταν μαλώνετε, είναι αρκετά δύσκολο γιατί ο καθένας σας έχει τη δική του ανάμνηση.

5. Το ποιος αποφασίζει τι είναι καλύτερο για τα παιδιά

Εάν έχετε παιδιά με τον σύντροφο σας, υπάρχουν πολλές διαφωνίες για την ανατροφής τους. Το ζευγάρι πρέπει να παίρνει από κοινού τις αποφάσεις για το παιδί. Συνεπώς, μια ήρεμη και ορθολογική διαπραγμάτευση μεταξύ του ζευγαριού θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

6. Το ποιος έχει την ευθύνη

Ένας λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ωριμάζουν είναι το γεγονός ότι συνήθως κατηγορούν μόνιμα κάποιον ή κάτι για οτιδήποτε πάει στραβά στη ζωή τους. Γενικά, οι εξωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν τους άλλους, ενώ οι εσωστρεφείς τείνουν να κατηγορούν τον εαυτό τους και αυτό φέρνει προβλήματα στη σχέση.

7. Τα χρήματα

Ποιος κερδίζει τα περισσότερα χρήματα; Αν ο σύντροφος σας έβγαζε 5 φορές περισσότερα απ’ ότι εσείς, θα περιμένατε πως θα έπρεπε να τα μοιράζετε μαζί σας; Θα έπρεπε να συνεισφέρει περισσότερα στο σπίτι ή όχι; Αυτά τα ζητήματα φέρνουν συχνά εντάσεις στα ζευγάρια. Για να μην μαλώνετε για τα οικονομικά δημιουργήστε έναν κοινό προϋπολογισμό και καθορίστε κανόνες για τις οικονομικές επενδύσεις.

8. Η διακόσμηση του σπιτιού

Πολύ συχνά τα γούστα σας διαφέρουν από αυτά του συντρόφου σας ή τα αντικείμενα του ενός δεν αρέσουν απαραίτητα στον άλλον, το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει προστριβές.

9. Οι διακοπές

Χριστούγεννα, καλοκαίρι, άδειες κ.α. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, περνάτε περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό σας, συνήθως 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, μοιράζοντας το χρόνο και τις συνήθειες σας, που μπορεί να είναι ενοχλητικές για τον άλλον, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δυσάρεστο κλίμα.

10. Οι συγγενείς

Ίσως η μητέρα του συντρόφου σας να μην σας συμπαθεί τόσο πολύ ή να μη συμπαθείτε εσείς τα αδέρφια του συντρόφου σας. Αυτό γίνεται συχνά λόγος έντασης ανάμεσα στο ζευγάρι. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τους συγγενείς σου και αυτό ισχύει ακόμα κι αν ζουν αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Ωστόσο, καλό είναι να κρατάτε τα προσωπικά σας ως ζευγάρι μεταξύ σας και να μην επιτρέπετε σε συγγενείς να ανακατεύονται σε αυτά. Αν ο λόγος λοιπόν που τσακώνεστε είναι οι συγγενείς καθορίστε όρια και χρόνο για τις επαφές με τους συγγενείς και προσπαθήστε να τα σεβαστείτε.

Μερικές ακόμη ιδέες

 • Συζητήστε προκαταρκτικά τα σχέδιά σας για διακοπές, καθορίστε τους προορισμούς και τις δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε.
 • Σε κάθε περίπτωση η ανοιχτή, ειλικρινής και σεβαστική επικοινωνία είναι κλειδί για την αποφυγή παρεξηγήσεων.
 • Κάντε πάντα τον προσπάθεια να σεβαστείτε τις απόψεις και τις ανάγκες του συντρόφου σας.
 • Προσπαθήστε να αφήνετε τις μικρές διαφωνίες στην άκρη και να αναζητάτε τους λόγους για τους οποίους είστε μαζί.
 • Τέλος αν όλα αυτά δεν αποδώσουν και αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάποιο ζήτημα μόνοι σας, σκεφτείτε τη δυνατότητα να συμβουλευτείτε ένα θεραπευτή ή έναν ειδικό σε σχέσεις.

Κάθε σχέση έχει τις δυσκολίες της, αλλά με ανοιχτή επικοινωνία, σεβασμό και συνεργασία, μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε τα προβλήματά σας μαζί.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top