Οι 3 τρόποι να συμφιλιωθείς με τα λάθη σου και να κάνεις νέο ξεκίνημα ζωής

λάθη

Καθώς αναπολείτε τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή σας, πόσο συχνά φαντάζεστε ένα διαφορετικό τέλος από αυτό που συνέβη; Αν η απάντηση είναι «συχνά» τότε το άρθρο θα σας βοηθήσει με τα λάθη σας.

Φανταστείτε ότι καθόσασταν στο τραπέζι με μια παρέα στενών φίλων σας, όταν, χωρίς προφανή λόγο, αποκαλύψατε ένα μυστικό για έναν από αυτούς που είχατε υποσχεθεί να μην μοιραστείτε ποτέ με κανέναν. Ήταν ένα πολύ σοβαρό μυστικό, αφού ο φίλος σας είχε επιδείξει τόση εμπιστοσύνη ώστε να σας εκμυστηρευτεί ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει τη σχέση του.

Μπορείτε να δείτε από το πρόσωπό του ότι αυτό που ξεστομίσατε τον αναστάτωσε και τον στεναχώρησε πολύ. Ωστόσο, όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία βέλος που εκτόξευσες δεν γυρίζει πίσω.  Όχι μόνο αυτό, αλλά όλοι οι άλλοι στο τραπέζι έδειχναν σοκαρισμένοι που δεν μπορέσατε να κρατήσετε αυτό το μυστικό για τον εαυτό σας. Είναι πιθανό ότι κανένας από αυτούς δεν θα σας εμπιστευτεί ποτέ ξανά, ειδικά το άτομο που προσβάλλατε.

Μέρες, ακόμα και εβδομάδες αργότερα, συνεχίζετε να σκέφτεστε για τη φρικτή γκάφα σας και να ξαναγράφετε το σενάριο με εσάς αυτή τη φορά να κρατάτε το στόμα σας κλειστό. Γνωρίζετε καλά ότι δεν υπάρχει τρόπος να πάρετε πίσω αυτό που είπατε, και αρχίζετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας γεγονός που κάνει τις τύψεις σας ακόμα πιο οδυνηρές. Οι ψυχολόγοι αναφέρονται σε αυτό το είδος νοητικού «ταξιδιού στο χρόνο» ως αντίθετη σκέψη. Όταν αυτό το είδος σκέψης αρχίζει να έχει επιρροή στην καθημερινή σας ζωή, μπορεί να καταστεί πηγή συναισθηματικής δυσφορίας.

Τα μειονεκτήματα της αντίθετης σκέψης

Σύμφωνα με τον Jared Branch (2023) του Πανεπιστημίου Avila, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ταξιδεύετε πίσω στο παρελθόν και να εμβαθύνετε σε αυτό που ονομάζεται «προσωπική επεισοδιακή μνήμη» (δηλαδή, ανάκληση περασμένων γεγονότων στη ζωή σας).

Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτά αντιβαίνουν την πραγματικότητα, καθώς προηγούμενες έρευνες δείχνουν συνδέσμους μεταξύ αυτού του τύπου ψυχικής επανεπεξεργασίας με την κατάθλιψη και τη μετατραυματική διαταραχή στρες (αφορά στα άτομα που θυμούνται ένα τραυματικό γεγονός).

Όσον αφορά στην προσωπικότητα, η αντίθετη ανάμνηση σχετίζεται με υψηλά ποσοστά στα χαρακτηριστικά του νευρωτισμού (τάση για ανησυχία και άγχος) και χαμηλά στη συμφιλίωση (ζεστασιά και καλοσύνη). Η σχέση με τον νευρωτισμό φαίνεται να είναι αρκετά προφανής.

Παράλληλα, σκεφτείτε πώς η αναβίωση γεγονότων του παρελθόντος, αλλά και η φαντασίωση διαφορετικών αποτελεσμάτων θα μπορούσε είτε να σας πικραίνει είτε να σας κάνει να αποκτήσετε μια κυνική στάση απέναντι στη ζωή και να κοιτάτε όχι τη φωτεινή, αλλά τη σκοτεινή πλευρά της.

Έλεγχος των πιθανών αιτιών της αντίθετης σκέψης

Ο Branch ενδιαφερόταν να ανακαλύψει περισσότερα σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι μαστίζονται από αυτήν την αρνητική αντίθετη σκέψη για το παρελθόν. Προσπάθησε όχι μόνο να επιβεβαιώσει προηγούμενα ευρήματα, αλλά και να επεκτείνει την έρευνά του σε χαρακτηριστικά, όπως η αισιοδοξία, η φαντασία και η χρονική προοπτική γενικά.

Το να ζεις συνεχώς στο παρελθόν, ειδικά με μια απαισιόδοξη στάση (εκτός από τον υψηλό νευρωτισμό και τη χαμηλή ευχαρίστηση) θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική δύναμη που οδηγεί την αντίθετη σκέψη.

Ξεκινώντας με τη χορήγηση ερωτηματολογίων στο διαδικτυακό του δείγμα 143 προπτυχιακών φοιτητών, ο Branch συνέχισε ρωτώντας όσους επέλεξαν να συμπληρώσουν καθημερινά αρχεία των σκέψεών τους στην καθημερινή τους ζωή και 88 από το αρχικό δείγμα συμπλήρωσαν αυτό το ημερολόγιο της μελέτης.

Σε ένα δεύτερο, μεγαλύτερο δείγμα (373 προπτυχιακοί φοιτητές), ο Branch χρησιμοποίησε μία μόνο συνεδρία , επειδή η μελέτη δεν παρήγαγε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παρόλο που προσπάθησε να προκαλέσει αντίθετες σκέψεις σε πραγματικό χρόνο, το αποτέλεσμα δεν ήταν επιτυχές, ίσως επειδή οι μαθητές δεν κατάλαβαν πλήρως την εργασία (όπως να φανταστούν πώς ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα θα μπορούσε να είχε διαφορετική εξέλιξη).

Το να ζεις συνεχώς στο παρελθόν, ειδικά με μια απαισιόδοξη στάση (εκτός από τον υψηλό νευρωτισμό και τη χαμηλή ευχαρίστηση) θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική δύναμη που οδηγεί την αντίθετη σκέψη.

Η δεύτερη μελέτη εισήγαγε διαφορετικά ερωτηματολόγια με μεγαλύτερο εύρος για την αξιολόγηση της προσωπικότητας σε σχέση με την αντίθετη σκέψη. Τα βασικά μέτρα σε αυτή τη μελέτη ήταν η «ακούσια» αντίθετη σκέψη (δηλαδή, το να μαστίζεσαι από την επιθυμία να ξαναδουλέψεις γεγονότα του παρελθόντος) και η «εθελοντική» αντίθετη σκέψη (δηλαδή, να αναγκάσεις τον εαυτό σου να κάνει αυτές τις σκέψεις). Δοκιμάστε να αξιολογήσετε και εσείς τον εαυτό σας στις ερωτήσεις από κάθε κλίμακα:

Ακούσια αντίθετη σκέψη:

 1. Όταν χαλαρώνω ή κάνω εργασίες ρουτίνας, σκέψεις για περασμένα γεγονότα και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να τα είχα κάνει διαφορετικά έρχονται στο μυαλό μου από μόνες τους – χωρίς να προσπαθώ συνειδητά να προσπαθώ να τις προκαλέσω.
 2. Σκέψεις για το πώς τα προσωπικά γεγονότα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά, έρχονται στο μυαλό μου από μόνες τους – χωρίς να προσπαθώ συνειδητά να τις ανακαλέσω στη μνήμη μου.
 3. Ορισμένες τοποθεσίες ή μέρη φέρνουν σκέψεις για γεγονότα του παρελθόντος και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να τα είχα χειριστεί διαφορετικά — χωρίς να προσπαθώ συνειδητά να τα θυμηθώ.
 4. Όταν μου συμβαίνει κάτι εκπληκτικό, σκέφτομαι αυθόρμητα τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό, χωρίς να το προσπαθώ συνειδητά. Απλώς μου έρχεται.
 5. Ορισμένα συναισθήματα, διαθέσεις ή σκέψεις φέρνουν στο μυαλό σκέψεις για γεγονότα του παρελθόντος και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να τα είχα κάνει διαφορετικά – χωρίς να προσπαθώ συνειδητά να τα θυμηθώ.
 6. Όταν βαριέμαι, σκέψεις για το πώς τα γεγονότα του παρελθόντος θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά έρχονται στο μυαλό μου από μόνες τους – χωρίς να προσπαθώ συνειδητά να θυμηθώ τα γεγονότα.
 7. Αφού έχω ζήσει κάτι που μου έκανε έντονη εντύπωση, σκέφτομαι αυθόρμητα πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό, χωρίς να προσπαθώ συνειδητά. Απλώς μου έρχεται.
 8. Όταν είμαι σωματικά δραστήριος, για παράδειγμα περπατώ, κάνω ποδήλατο ή τρέχω, έρχονται στο μυαλό μου από μόνες τους σκέψεις για το πώς τα γεγονότα του παρελθόντος θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά – χωρίς να προσπαθώ συνειδητά να τα θυμηθώ.
 9. Η ακρόαση κάποιας μουσικής ή τραγουδιών φέρνει στο μυαλό σκέψεις για γεγονότα του παρελθόντος και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να τα είχα κάνει διαφορετικά — χωρίς να προσπαθώ συνειδητά να τα θυμηθώ.
 10. Ορισμένες αισθητηριακές εμπειρίες, όπως κάποιες μυρωδιές ή απαισιόδοξη στάση  φέρνουν στο μυαλό σκέψεις για γεγονότα του παρελθόντος και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να τα είχα κάνει διαφορετικά – χωρίς να προσπαθώ συνειδητά να τα θυμηθώ.

Εθελοντική αντίθετη σκέψη:

 1. Όταν βαριέμαι ή κάνω μια βαρετή δουλειά, σκέφτομαι εσκεμμένα τις εμπειρίες του παρελθόντος και σκέφτομαι τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να τις είχα ζήσει διαφορετικά.
 2. Αφού συνέβη κάτι εκπληκτικό, ηθελημένα και επίτηδες το ξανασκέφτομαι στο μυαλό μου και σκέφτομαι πώς θα μπορούσε να είχε συμβεί διαφορετικά.
 3. Όταν χαλαρώνω ή κάνω εργασίες ρουτίνας, σκέφτομαι εσκεμμένα τις προηγούμενες εμπειρίες μου και σκέφτομαι τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να τις είχα ζήσει διαφορετικά.
 4. Αφού συνέβη ένα γεγονός, σκόπιμα το ξανασκέφτομαι στο μυαλό μου και προσπαθώ να σκεφτώ πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό.
 5. Όταν ακούω κάποια μουσική ή τραγούδια, σκέφτομαι εσκεμμένα τις εμπειρίες του παρελθόντος και σκέφτομαι πώς θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, τι σημαίνουν οι υψηλές βαθμολογίες σε αυτά τα κριτήρια; Όπως προέβλεψε ο Branch, και οι δύο ομάδες  (εθελοντική και ακούσια) σχετίζονταν με το άγχος, το στρες, το αρνητικό συναίσθημα και την τάση για μηρυκασμό (π.χ. «Τι κάνω για να το αξίζω αυτό;»).

Τα άτομα με υψηλότερη επίγνωση σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτές τις ερωτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η παραμονή στο παρόν μπορεί να είναι ένας τρόπος να διαφύγουν από το να παρασυρθούν σε αντίθετη σκέψη. Οι άνθρωποι με υψηλή κατάθλιψη εμπλέκονται και στους δύο τύπους αντίθετης σκέψης, καθώς και εκείνοι των οποίων ο τρόπος σκέψης τους ταξινομήθηκε ως «συναισθηματικός» (π.χ. «Όταν είμαι λυπημένος, νιώθω ένα πολύ δυνατό συναίσθημα»).

Άλλες σημαντικές σχέσεις που προέκυψαν από τα ευρήματα περιλάμβαναν σχέσεις με αρνητικά συναισθήματα. Εκείνοι των οποίων η σκέψη ήταν πιο εκούσια φάνηκαν πιο επιρρεπείς σε καταστάσεις, όπως η πλήξη και ήταν λιγότερο πιθανό να είναι αισιόδοξοι. Η προοπτική του παρελθόντος δεν είχε καμία σχέση με την αντίθετη σκέψη, οδηγώντας τον Branch στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει ως μια ξεχωριστή κατηγορία νοητικού ταξιδιού στο χρόνο». Με άλλα λόγια, είναι καλό να αναπολείς το παρελθόν, αλλά οι κίνδυνοι ελλοχεύουν όταν προσπαθείς να το ξαναγράψεις.

3 τρόποι για να διώξετε την αντίθετη σκέψη και να κάνετε νέο ξεκίνημα

Η γνώση όλων των αρνητικών πλευρών της αντίθετης σκέψης μπορεί να σας βοηθήσει σε πιο λογικούς τρόπους για να θυμηθείτε τα δικά σας λάθη ή τις ατυχίες του παρελθόντος.

 1. Κάντε το κουίζ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ερωτηματολόγια που αναπαράγονται εδώ για να ελέγξετε τις δικές σας τάσεις και να δείτε πού θα μπορούσατε ενδεχομένως να απορρίψετε αυτή την τάση.
 2. Χρησιμοποιήστε ενσυνειδητότητα. Το να ζεις στο παρόν και να δίνεις προσοχή σε αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα μπορεί να διώξει εκείνα τα οδυνηρά γεγονότα των οποίων το τέλος θα ήθελες να ήταν διαφορετικό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα άλλο συστατικό από προσεγγίσεις που βασίζονται στην αποδοχή ότι πρέπει να λάβετε θεραπεία , όπου παρατηρείτε αυτές τις σκέψεις (είτε εκούσιες είτε ακούσιες), αναγνωρίζετε την παρουσία τους και τις ενσωματώνετε στην ιστορία που λέτε για τη ζωή σας. Ναι, κάνατε ένα λάθος ή συνέβη κάτι απαίσιο, αλλά η εκ νέου επεξεργασία του δεν θα αλλάξει αυτή την πραγματικότητα.
 3. Ασχοληθείτε με το μέλλον σας. Η εύρεση εξόδου σε αυτή τη διαδρομή από αυτή τη μη παραγωγική διανοητική δραστηριότητα μπορεί να εμπλακεί στο μελλοντικό σας μηχανισμό ταξιδιού στο χρόνο. Φανταστείτε ότι βρίσκετε έναν τρόπο να αναπληρώσετε αυτό το λάθος του παρελθόντος, όπως η ατυχής αποκάλυψη του μυστικού. Δείτε τον εαυτό σας να πλησιάζει τον φίλο και να βρίσκει έναν τρόπο να επανορθώσει. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας για αυτό και δείτε αν υπάρχει τρόπος να καταλήξετε σε αμοιβαία κατανόηση.

Το να ζεις στο παρόν και να δίνεις προσοχή σε αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα μπορεί να διώξει εκείνα τα οδυνηρά γεγονότα των οποίων το τέλος θα ήθελες να ήταν διαφορετικό.

Συνοψίζοντας, οι αναμνήσεις είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προσωπικότητας και της ταυτότητάς σας. Η διάκριση μεταξύ των αναμνήσεων που βοηθούν και εκείνων που εμποδίζουν την ευημερία σας μπορεί να σας βοηθήσει στην πορεία σας προς την ολοκλήρωση.

 

Scroll to Top