Οι κανόνες του Αϊνστάιν για ευτυχισμένη ζωή που μπορεί να αλλάξουν και τη δική σας

Αϊνστάιν

Πιθανότατα γνωρίζετε τον Αϊνστάιν ως πρωτοπόρο φυσικό που έφερε την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν. Ωστόσο ακολουθούσε και κάποιους κανόνες για την ίδια του τη ζωή που ίσως τον βοήθησαν να φθάσει στην επιτυχία.

Ήταν επίσης γνωστός για την αντισυμβατική συμπεριφορά του αφού με κάθε τρόπο αψηφούσε τους κοινωνικούς κανόνες. Θυμηθείτε τα απεριποίητα μαλλιά του, το πνευματώδες χιούμορ του και το αδυσώπητου μίσους του για τις κάλτσες. Αλλά λιγότερο γνωστές είναι οι δωρεάν συμβουλές ζωής που έδωσε ο Αϊνστάιν σε πολλούς από τους φίλους, γνωστούς και συγχρόνους του, οι οποίες είναι ίσως ακόμη πιο επίκαιρες σήμερα, στον 21ο αιώνα, απ’ ό,τι όταν αρχικά ειπώθηκαν.

Από το βιβλίο The Einstein Effect, γραμμένο από τον επίσημο διευθυντή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Einstein, ο Benyamin Cohen, αυτοί οι κανόνες για μια καλύτερη ζωή ξεπερνούν κατά πολύ τη φυσική και είναι σχετικοί με την καθημερινότητα όλων μας. Δείτε τους και σκεφτείτε κατά πόσο πρέπει να τους υιοθετήσετε.

Οι 5 κανόνες

  • Κανόνας #1: Ξοδέψτε το χρόνο σας σε πράγματα που έχουν σημασία
  • Κανόνας #2: Κάνε πράγματα που αγαπάς, ακόμα κι αν είσαι κακός σε αυτά
  • Κανόνας #3: Αντιμετωπίστε τα προβλήματα σαν παζλ
  • Κανόνας #4: Μην παραιτείστε από τα πράγματα που σας συναρπάζουν πραγματικά 
  • Κανόνας #5: Μην αφήνετε την πολιτική να σας γεμίζει ούτε με οργή ούτε με απόγνωση

 

Κανόνας #1: Ξοδέψτε το χρόνο σας σε πράγματα που έχουν σημασία

Όταν σκέφτεστε την εμφάνιση του Αϊνστάιν, μπορεί να σας έρθει στο μυαλό η λέξη «ατημέλητος». Φέρτε στο νου σας τα αχτένιστα μαλλιά του, τα κουρελιασμένα, φθαρμένα ρούχα του ή το ότι δεν συνήθιζε να φοράει κάλτσες κ.λπ. Αλλά τίποτα από αυτά δεν ενόχλησε τον Αϊνστάιν, ο οποίος στα τελευταία του χρόνια φορούσε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν στολή: ένα χαρακτηριστικό γκρι κοστούμι, χωρίς το παραδοσιακό παλτό με ένα δερμάτινο μπουφάν στη θέση του (Και φυσικά παπούτσια και χωρίς κάλτσες).

Αυτή η ιδέα, του να φοράτε απλά αλλά λειτουργικά ρούχα που νιώθετε χαλαρά και άνετα, έχει γίνει διάσημη τα τελευταία χρόνια από επιχειρηματίες τεχνολογίας που έχουν το δικό τους στυλ:

  • Ο Steve Jobs και το περίφημο μπλε τζιν του και τα μαύρα ζιβάγκο του (ένα στυλ που αντιγράφηκε από την Elizabeth Holmes )
  • Ο Τζεφ Μπέζος, που φοράει μπλε τζιν με κοντομάνικα, μονόχρωμα πουκάμισα με γιακά ,
  • Ο Mark Zuckerberg, που προτιμά τα μπλε τζιν και τα μπλουζάκια,
  • Ο Satya Nadella, ο οποίος συνήθως φοράει παντελόνια, μπλουζάκια πόλο και παπούτσια Lanvin,
  • Ο Jack Dorsey, του οποίου τα ολόμαυρα ρούχα περιλαμβάνουν συχνά καπέλο, κουκούλα ή σακάκι,

Όλοι τους το κάνουν για έναν λόγο πάνω από όλους: την αποτελεσματικότητα. Εάν έχετε πολλές αποφάσεις να λαμβάνετε κάθε μέρα ή πολλή δουλειά που απαιτεί πνευματική προσπάθεια υπό  οποιαδήποτε έννοια, η μείωση του συνολικού σας φόρτου είναι υψίστης σημασίας εάν θέλετε να είστε αποτελεσματικοί.

Όπως έγραψε η δημοσιογράφος μόδας Elyssa Goodman, «Το ομοιόμορφο ντύσιμο έχει επίδραση όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην πνευματική αποτελεσματικότητα. Οι άνθρωποι που πρέπει να παίρνουν μεγάλες αποφάσεις κάθε μέρα, μερικές φορές επιλέγουν ένα ίδιο σύνολο, επειδή αυτό τους επιτρέπει να αποφύγουν την κούραση των αποφάσεων, αφού η λήψη πάρα πολλών άσχετων αποφάσεων μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει μείωση της παραγωγικότητάς του.»

Είναι ένας τρόπος να αποδώσουν οι προσπάθειές σας: να τις εστιάσετε εκεί που χρειάζεται περισσότερο και να μην τις σπαταλάτε σε ασήμαντα θέματα. Με άλλα λόγια, η επιλογή να μην καταβάλεις προσπάθεια σε πράγματα που είναι περιττά σε σχέση με αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για σένα είναι ένας τρόπος να γίνεις πιο αποτελεσματικός διανοητικά. Η τακτική αυτή απελευθερώνει το μυαλό σου για  να επικεντρωθεί σε αυτό που πραγματικά έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα.

Ο Αϊνστάιν προσπαθούσε να εστιάζει το μυαλό του σε αυτό που ήταν πραγματικά σημαντικό για αυτόν, γεγονός που τον οδήγησε σε μια πλούσια, γεμάτη ζωή.

Κανόνας #2: Κάνε πράγματα που αγαπάς, ακόμα κι αν είσαι κακός σε αυτά

Ενώ πολλά από τα πάθη του Αϊνστάιν εκτείνονταν πολύ πέρα ​​από τη φυσική. Αγαπούσε τα αρτοσκευάσματα και το βιολί, αλλά  ίσως αυτό που του άρεσε περισσότερο ήταν η ιστιοπλοΐα. Όπως έγραψε ο Αϊνστάιν, «Μια κρουαζιέρα στη θάλασσα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μέγιστη ηρεμία και προβληματισμό για ιδέες από μια διαφορετική οπτική γωνία».

Η δεύτερη σύζυγός του (και η ξαδέρφη του), η Έλσα, πρόσθεσε ότι «Δεν υπάρχει άλλο μέρος όπου ο σύζυγός μου είναι τόσο χαλαρός, γλυκός, γαλήνιος και αποκομμένος από περισπασμούς ρουτίνας. Το σκάφος μπορεί και τον μεταφέρει μακριά». Εστιάζοντας σε κάτι εγκόσμιο, το μυαλό του Αϊνστάιν ήταν ελεύθερο να περιπλανηθεί, γεγονός που του έφερνε συχνά στο μυαλό νέες συναρπαστικές ιδέες.

Ο Αϊνστάιν, ωστόσο, ήταν εντελώς ανίκανος στην ιστιοπλοΐα και στην καλύτερη περίπτωση ήταν ένας ​​απρόσεκτος ναύτης. Συχνά έχανε την κατεύθυνσή του, προσάραζε τη βάρκα του ή έπεφτε το κατάρτι του. Άλλα ιστιοφόρα συχνά έπρεπε να προσέχουν το πλοίο του Αϊνστάιν, καθώς αποτελούσε κίνδυνο για τον ίδιο και τους άλλους, αρνούμενος να φορέσει σωσίβιο παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κολυμπήσει. Οι γύρω βαρκάρηδες τον είχαν σώσει πολλές φορές και άλλες τόσες τον είχαν βοηθήσει να ρυμουλκήσει το σκάφος του πίσω στην ακτή. Αλλά η γαλήνη που βίωσε ο Αϊνστάιν κατά την ιστιοπλοΐα ήταν απαράμιλλη, δίνοντάς του μια ψυχική ελευθερία που όλοι θα έπρεπε να επιδιώκουμε για τον εαυτό μας.

Κανόνας #3: Αντιμετωπίστε τα προβλήματα σαν παζλ

Σκεφτείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τόσο ως άτομα όσο και συλλογικά, ως πολιτισμός. Αυτά μπορεί να είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά, άλλα που σχετίζονται με την υγεία ή πολιτικά. Όλα αυτά μας επηρεάζουν όλους. Θεωρείτε αυτά τα προβλήματα ως κρίσεις; Αν το κάνετε, πιθανότατα νιώθετε απελπισία με αυτά καθώς υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορούν να μας ενδυναμώσουν στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Αλλά αν τα βλέπετε ως παζλ, ίσως έχετε την τάση να σκεφτείτε μια νέα προσέγγιση για την επίλυσή τους. Από αυτή την άποψη, ο Αϊνστάιν αντιμετώπιζε κάθε δυσκολία σαν ένα παζλ που έπρεπε να λυθεί: στη φυσική και όχι μόνο.

Σκεφτείτε τη συχνά παρεξηγημένη αλλά πιο διάσημη φράση του : «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». Ενώ πολλοί άνθρωποι είχαν ξανακοιτάξει ζητήματα σχετικά με την ταχύτητα του φωτός – συμπεριλαμβανομένων άλλων μεγαλοφυών όπως ο FitzGerald, ο Maxwell, ο Lorentz και ο Poincaré – ήταν η μοναδική οπτική του Αϊνστάιν που του επέτρεψε να προσεγγίσει αυτό το πρόβλημα με τρόπο που τον οδήγησε στην επανάσταση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας. Με μια ευέλικτη, μη άκαμπτη κοσμοθεωρία, ο Αϊνστάιν θα αμφισβητούσε εύκολα τις υποθέσεις που άλλοι δεν μπορούσαν να παρακάμψουν, γεγονός που του επέτρεψε να συλλάβει ιδέες που οι άλλοι θα απέρριπταν αυθόρμητα.

Κανόνας #4: Μην παραιτείστε από τα πράγματα που σας συναρπάζουν πραγματικά

Κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του, ο Αϊνστάιν έλαβε πολλά γράμματα: από εκείνους που τον γνώριζαν καλά μέχρι τέλειους ξένους. Ένα τέτοιο γράμμα έφτασε στο γραφείο του Αϊνστάιν το 1946, όπου ένας αγανακτισμένος άνθρωπος ρώτησε την ιδιοφυΐα τι έπρεπε να κάνει στη ζωή του.

Η απάντηση του  ήταν τόσο οξυδερκής όσο και συμπονετική. «Το βασικό είναι αυτό. Εάν έχετε έρθει αντιμέτωπος μια ερώτηση που σας ενδιαφέρει βαθιά, μείνετε σε αυτήν για χρόνια και μην προσπαθήσετε ποτέ να αρκεστείτε στη επιφανειακή λύση των προβλημάτων που υπόσχεται σχετικά εύκολη επιτυχία».

Και αν δεν καταφέρετε να φτάσετε στη λύση που κυνηγούσατε, μην απελπίζεστε. Όπως έγραψε ο Αϊνστάιν στον φίλο του Ντέιβιντ Μπομ, «Δεν πρέπει να σε καταθλίβει το τεράστιο πρόβλημα. Αν ο Θεός έχει δημιουργήσει τον κόσμο, η κύρια ανησυχία του ήταν σίγουρα να μην μας διευκολύνει στην κατανόησή του».

Αν και ο Αϊνστάιν ήταν πιο διάσημος για τα προβλήματα που έλυνε, υπήρχαν πολλά των οποίων οι λύσεις του διέφυγαν σε όλη του τη ζωή: από την εύρεση μιας ντετερμινιστικής εξήγησης για την παρατηρούμενη συμπεριφορά των κβάντων μέχρι την προσπάθεια ενοποίησης όλης της φυσικής (συμπεριλαμβανομένης της βαρύτητας και των άλλων δυνάμεων) σε ένα γενικό πλαίσιο.

Αν και πολλοί προσπάθησαν και απέτυχαν (και συνεχίζουν να προσπαθούν και να αποτυγχάνουν) να λύσουν αυτούς και άλλους γρίφους, η μεγαλύτερη χαρά και ολοκλήρωση βρίσκεται συχνά στον ίδιο τον αγώνα.

Κανόνας #5: Μην αφήνετε την πολιτική να σας γεμίζει ούτε με οργή ούτε με απόγνωση

Ο Αϊνστάιν συμβαδίζει με πολλούς φίλους και μέλη του κοινού, αλλά και με την ευρύτερη οικογένειά του. Σε αλληλογραφία με την ξαδέρφη του Λίνα Αϊνστάιν, πρόσφερε ένα μάθημα που πολλοί από εμάς καλό θα ήταν να ακούσουμε. «Σχετικά με την πολιτική για να είμαι σίγουρος, εξακολουθώ να θυμώνω ευσυνείδητα».

Πόσοι από εμάς έχουμε δει έναν φίλο, έναν γνωστό ή ακόμα και έναν εντελώς άγνωστο να κάνει μια δήλωση που μας γέμισε οργή, και μας γέμισε δίκαιη αγανάκτηση και ως αποτέλεσμα προκάλεσε ταραχή; Αν και αυτό μπορεί να εκπληρώσει κάποια πρωτόγονη ανάγκη μας να πούμε τη γνώμη μας και να αμφισβητήσουμε αυτό που θεωρούμε απαράδεκτο αφήγημα, πόσο συχνά μια τέτοια αντίδραση ήταν πραγματικά αποτελεσματική στην επίτευξη οποιουδήποτε από τους στόχους μας;

Μερικές φορές, η καλύτερη απάντηση είναι να καθίσετε, να παρατηρήσετε, να σκεφτείτε και να περιμένετε την κατάλληλη, στρατηγική στιγμή για να αναλάβετε δράση. Είναι συχνά μια σοφή πορεία δράσης, αν και η δύσμοιρη ξαδέρφη του Αϊνστάιν, Λίνα, αξίζει να αναφέρουμε ότι πέθανε στους θαλάμους αερίων των Ναζί το 1942.

Loading Poll…

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top