Αυγά χήνας: Τί είναι και πώς να τα μαγειρέψετε – Τα οφέλη τους για την υγεία

αυγά χήνας

Γνωρίστε μια τροφή, λιγότερο διαδεδομένη, που έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία και πολλά οφέλη για την υγεία.

Η συγκεκριμένη τροφή είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, σελήνιο, φώσφορο, σίδηρο και πρωτεΐνες με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Τα οφέλη από την κατανάλωση της περιλαμβάνουν την ενίσχυση της γονιμότητας, την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου κ.α. Δείτε τα σημαντικότερα οφέλη της.

Τί είναι τα αυγά χήνας

Τα αυγά χήνας είναι αυγά που παράγονται από τις χήνες. Είναι παρόμοια με τα αυγά κότας, αλλά είναι μεγαλύτερα και έχουν διαφορετική γεύση. Συνήθως χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για διάφορες συνταγές, όπως κέικ, γαλακτομπούρεκα, ή για την παρασκευή αυγολέμονου .

Τα αυγά χήνας μπορεί να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα αυγά κότας και να έχουν διαφορετικές ιδιότητες στη μαγειρική, όπως να παράγουν αφράτες και πιο χοντρές υφές σε ορισμένα φαγητά.

Αυγά χήνας: Τα οφέλη τους για την υγεία

  1. Μας χορταίνουν
  2. Αποτελούν τροφή για τον εγκέφαλο
  3. Αποτελούν εξαιρετική διατροφή
  4. Μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την κούραση και δίνουν ενέργεια

1. Μας χορταίνουν

Η κατανάλωση αυγών χήνας παρέχει υψηλές ποσότητες λίπους και πρωτεΐνης. Τόσο το λίπος όσο και η πρωτεΐνη μας χορταίνουν και προσφέρουν αίσθημα κορεσμού για ώρες μετά το γεύμα. Ωστόσο, ένα αυγό χήνας έχει 266 θερμίδες, περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης και 19 γραμμάρια λίπους και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και όχι καθημερινά.

2. Αποτελούν τροφή για τον εγκέφαλο

Τα αυγά της χήνας είναι μια υγιεινή τροφή για τον εγκέφαλο. Υψηλά σε λιπαρά και πρωτεΐνες, τρέφουν τον εγκέφαλο και του παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί βέλτιστα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος στα αυγά της χήνας (19 γραμμάρια λίπους ανά αυγό) βοηθά στη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου υποστηρίζοντας τη μάθηση, τη μνήμη και άλλες γνωστικές λειτουργίες. Τα απαραίτητα αμινοξέα στην πρωτεΐνη των αυγών χήνας βοηθούν στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

3. Αποτελούν εξαιρετική διατροφή

Μία από τα σημαντικά οφέλη των αυγών χήνας είναι η υψηλή διατροφική τους αξία. Ένα αυγό χήνας στα 144 γραμμάρια έχει 7,34 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 που είναι πάνω από 3 φορές η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, σχεδόν 20 γραμμάρια πρωτεΐνης που είναι το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης και το 96,5% του συνόλου του σεληνίου που χρειάζεστε σε μια μέρα.

4. Μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την κούραση και δίνουν ενέργεια

Η κατανάλωση αυγών χήνας αποτελεί μια καλή επιλογή για την καταπολέμηση της κούρασης και της μυϊκής αδυναμίας που προκαλείται από αναιμία. Τα αυγά της χήνας έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12. Ο σίδηρος και οι βιταμίνες Β6.Β9 και Β12 στα αυγά της χήνας εμπλέκονται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς, ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας και αποκαθιστούν τη ζωτικότητα. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν επίσης στον ενεργειακό μεταβολισμό και καταπολεμούν ενεργά την κόπωση και την αναιμία, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας.

Πώς να τα μαγειρέψετε

Τα αυγά χήνας είναι μεγαλύτερα από τα αυγά κοτόπουλου και έχουν πιο πλούσια γεύση. Μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, όπως:

Βραστά

  • Βάλτε τα αυγά χήνας σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό.
  • Αφήστε το νερό να βράσει και σιγοβράστε για 10- 18 λεπτά ανάλογα με το πόσο σφιχτά θέλετε να είναι.
  • Στραγγίξτε τα αυγά και ξεπλύνετε με κρύο νερό.
  • Ξεφλουδίστε τα και σερβίρετε.

Τηγανητά

  • Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Σπάστε τα αυγά χήνας στο τηγάνι.
  • Μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά για μελάτα ή 5-6 λεπτά για σφιχτά.
  • Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε.

Ομελέτα

  • Χτυπήστε τα αυγά χήνας σε ένα μπολ με γάλα, αλάτι και πιπέρι.
  • Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίξτε το μείγμα της ομελέτας στο τηγάνι.
  • Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Γεμίστε την ομελέτα με τα υλικά της αρεσκείας σας (π.χ., τυρί, ζαμπόν, λαχανικά).
  • Διπλώστε την ομελέτα και σερβίρετε.

Στο φούρνο

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  • Βουτυρώστε ένα ταψάκι.
  • Σπάστε τα αυγά χήνας στο ταψάκι.
  • Προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας (π.χ., τυρί, ζαμπόν, λαχανικά).
  • Ψήστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα αυγά.
  • Σερβίρετε.

Συμβουλές

  • Τα αυγά χήνας έχουν πιο σκληρό τσόφλι από τα αυγά κοτόπουλου, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να τα χτυπήσετε ελαφρώς σε μια σκληρή επιφάνεια πριν τα βράσετε ή τα τηγανίσετε.
  • Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των αυγών και το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας σας στα αυγά χήνας για να δώσετε επιπλέον γεύση.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top