Αυτά τα 3 μυστικά κάνουν τα ζευγάρια ευτυχισμένα μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση

ζευγάρια

Ο τρόπος για να διατηρήσετε το πάθος ζωντανό σε μια μακροχρόνια σχέση αποτελεί μυστήριο για πολλά ζευγάρια. Άλλωστε, είναι τόσα πολλά αυτά με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα ζευγάρια. Το εργασιακό άγχος, η φροντίδα των παιδιών, η διαχείριση του νοικοκυριού και πολλές άλλες ευθύνες απαιτούν συχνά την προσοχή μας, με αποτέλεσμα η οικειότητα να εξασθενεί.

Ακόμη και χωρίς τα βάρη της καθημερινότητας όμως, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το πάθος αρχίζει να μειώνεται κάπου ανάμεσα στα δύο και τέσσερα χρόνια μιας σχέσης. Μερικοί ανθρωπολόγοι και εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι αυτό έχει να κάνει με τη μεγιστοποίηση των αναπαραγωγικών μας δυνατοτήτων.

Ίσως πριν από εκατομμύρια χρόνια, εξελιχθήκαμε για να ερωτευόμαστε, να κάνουμε παθιασμένο σεξ, να αναπαραγόμαστε, και στη συνέχεια, όταν οι απόγονοί μας αποκτήσουν κάποια ανεξαρτησία, αρχίζουμε να ψάχνουμε για έναν άλλο σύντροφο με τον οποίο θα μπορούσε να ανάψει μια σπίθα.

Η τάση του σεξουαλικού πάθους να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου είναι τόσο αρχέγονη που εμφανίζεται ακόμη και σε διαφορετικά είδη. Γνωστό ως «φαινόμενο Κούλιτζ», έχει βρεθεί ότι τα αρσενικά χάμστερ χάνουν την επιθυμία τους να ζευγαρώσουν με το ίδιο θηλυκό με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μόλις ένα νέο θηλυκό μπει στο τοπίο, η σεξουαλική επιθυμία του αρσενικού χάμστερ αποκαθίσταται σχεδόν αμέσως.

Και αν πιστεύετε ότι το φαινόμενο Κούλιτζ συμβαίνει μόνο στους άνδρες, σημαντικά δεδομένα δείχνουν ότι στο πλαίσιο των ετεροφυλόφιλων μακροχρόνιων σχέσεων, η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών μειώνεται πιο γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και όταν συγκρίνουμε τη μείωση της σεξουαλικής συχνότητας στις λεσβιακές σχέσεις σε σύγκριση με αυτές των ομοφυλόφιλων ανδρών.

Λοιπόν, μήπως είμαστε προορισμένοι να χάσουμε την έλξη για τον σύντροφό μας και να συμβιβαστούμε με την αποτυχία; Κι όμως, υπάρχει μια πληθώρα ερευνών που δείχνουν ορισμένες συγκεκριμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να διατηρήσουν τη σπίθα ζωντανή. Ακολουθούν μερικές από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές που βασίζονται σε στοιχεία.

1. Εκφράστε καθημερινά την ευγνωμοσύνη σας στον σύντροφό σας

Η έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που εκφράζουν ευγνωμοσύνη αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα όχι μόνο ικανοποίησης από τη σχέση αλλά και από το σεξ. Μία από τις χειρότερες συνήθειες που μπορούν να έχουν οι σύντροφοι είναι να υποκύπτουν στην επιθυμία να επικρίνουν συνεχώς ή να κάνουν αρνητικά σχόλια ο ένας στον άλλο.

Είναι θεμιτό να εκφράζετε ανησυχίες, αλλά όταν η επικοινωνία σε μια σχέση υποβαθμίζεται σε σημείο που οι σύντροφοι νιώθουν ότι τους επικρίνουν και δεν τους εκτιμούν, όλη η μαγεία χάνεται. Το κλειδί για να αποφευχθεί αυτό είναι να κάνετε μια ενεργή προσπάθεια για να πείτε στον σύντροφό σας τουλάχιστον ένα πράγμα που έκανε εκείνη την ημέρα και το οποίο εκτιμήσατε.

Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να τον ευχαριστήσετε που καθάρισε τα πιάτα του δείπνου ή που σας βοήθησε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας για ένα οδυνηρό γεγονός. Όταν νιώθουμε ότι οι σύντροφοί μας μας παρατηρούν και αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας, αυτό χτίζει εμπιστοσύνη και συναισθηματική οικειότητα.

2. Ενθαρρύνετε ο ένας την προσωπική ανάπτυξη του άλλου εκτός της σχέσης

Το να παραμείνετε συνδεδεμένοι και να διατηρήσετε τη σταθερότητα σε μια σχέση είναι σημαντικό, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον να αναπτυχθείτε και να αλλάξετε.

Η έρευνα δείχνει ότι όταν τα ζευγάρια επιδιώκουν ανεξάρτητα πράγματα για τα οποία είναι παθιασμένα –είτε πρόκειται για δουλειά, μια νέα δεξιότητα ή χόμπι, είτε για έναν σκοπό τον οποίο υποστηρίζουν έντονα– αυτά τα συναισθήματα ενθουσιασμού ανατροφοδοτούν τη σχέση τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα ευτυχισμένα ζευγάρια καταφέρνουν να εξισορροπήσουν την προβλεψιμότητα και την ασφάλεια με την περιπέτεια και την καινοτομία. Όταν και οι δύο σύντροφοι αφιερώνουν χρόνο για να τιμήσουν τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες τους, ο καθένας γίνεται ελαφρώς διαφορετικός άνθρωπος κάθε φορά που επανασυνδέονται.

3. Δώστε προτεραιότητα στη σεξουαλική οικειότητα

Το σεξ δεν θα διορθώσει ποτέ μια διαλυμένη σχέση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η σεξουαλική ικανοποίηση και η ικανοποίηση από τη σχέση έχουν μεγάλη συσχέτιση. Το σεξ μας βοηθά να συνδεθούμε συναισθηματικά και σωματικά με τους συντρόφους μας. Ανακουφίζει από το άγχος και προάγει την οικειότητα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση από τα ζευγάρια που κάνουν σεξ λιγότερο συχνά. Είναι επίσης πιο ικανοί να συγχωρούν ο ένας τα μικρά μειονεκτήματα του άλλου και να επικεντρώνονται στις πιο θετικές τους ιδιότητες.

Έρευνα που εξέτασε τα πιο ικανοποιημένα ζευγάρια στον σεξουαλικό τομέα ανακάλυψε ορισμένα συνεπή θέματα. Αρχικά, προγραμματίζουν το σεξ αντί να περιμένουν ότι απλώς θα συμβεί αυθόρμητα. Χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια για να φτιάξουν πραγματικά τη διάθεση, είτε αυτό περιλαμβάνει μουσική και κεριά είτε μια απόδραση το Σαββατοκύριακο.

Παραμένουν σεξουαλικά περίεργοι ενσωματώνοντας τουλάχιστον ένα νέο πράγμα το μήνα, είτε αυτό είναι να δοκιμάσουν μια νέα στάση, να κάνουν σεξ σε διαφορετικό δωμάτιο ή να ενσωματώσουν ένα παιχνίδι.

Θυμηθείτε, είμαστε πολύπλοκα, πολυδιάστατα όντα, όχι απλά χάμστερ. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε, να αλλάξουμε και να εξερευνήσουμε τρόπους που θα διατηρήσουν τις σχέσεις μας συναρπαστικές και φρέσκες. Απαιτεί απλώς προσπάθεια και προθυμία να κάνετε τον σύντροφό σας και τη σχέση σας προτεραιότητα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top