9 σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι ναρκισσιστής

ναρκισσιστής

Προβληματίζεστε με τη σχέση σας και τη συμπεριφορά του συντρόφου σας; Υπάρχουν 9 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν είναι ναρκισσιστής και κινδυνεύετε να απογοητευθείτε .

Οι ναρκισσιστές μπορεί να φαίνονται απίστευτα ελκυστικοί  προτού τους γνωρίσετε. Επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της ναρκισσιστικής κακοποίησης πριν συμβούν.

Όταν πρωτογνωριστήκατε, μπορεί να ήταν υπερβολικά γοητευτικοί. Μπορεί να έχουν κάνει πολλά για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για εσάς, είτε σας αφήνουν σημειώσεις αγάπης είτε παρουσιάζονται με πλούσια δώρα.

Μπορεί να σας είπαν ότι σας αγαπούσαν μετά από μερικές εβδομάδες γνωριμίας . Αλλά μετά κάτι συνέβη. Ίσως δεν τηλεφωνήσατε αφού γυρίσατε σπίτι από μια συνάντηση με φίλους. Ίσως δεν μπορούσατε να τους συναντήσετε επειδή είχατε μια συνάντηση εργασίας ή ίσως αποφασίσατε ότι προτιμάτε να πάτε για ύπνο νωρίς παρά να δείτε μια ταινία μαζί τους.

Ό,τι κι αν ήταν, κάτι πιθανότατα απογοητεύτηκαν  και είδατε τα πραγματικά σημάδια της ναρκισσιστικής προσωπικότητας.

Αυτά είναι 9 σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι ναρκισσιστής :

  1. Μπήκε πολύ γρήγορα και δυνατά στη σχέση.
  2. Οι συζητήσεις αφορούν όλο αυτόν.
  3. Τρέφεται με φιλοφρονήσεις και δεν θέλει να του ασκούν κριτική.
  4. Του λείπει η ενσυναίσθηση.
  5. Δεν έχει πολλούς μακροχρόνιους φίλους.
  6. Πάντα σε κριτικάρει
  7. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα
  8. Νομίζει ότι έχει πάντα δίκιο και δεν ζητά ποτέ συγγνώμη.
  9. Πανικοβάλλεται αν προσπαθήσετε να τελειώσετε τα πράγματα.

1. Μπήκε πολύ γρήγορα και πολύ δυνατά στην αρχή

Ο πόθος είναι μέρος κάθε σχέσης, αλλά όταν αυτός ο πόθος μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε έναν σύντροφο που λέει στον άλλο πόσο «ερωτευμένος» είναι και πώς θέλει να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής του μαζί σας ή δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή χωρίς εσάς πρέπει να σας προβληματίσει.

Οι ναρκισσιστές συχνά δημιουργούν επιφανειακές συνδέσεις νωρίς σε μια σχέση πριν να γνωρίσουν κάποιον.

2. Οι συζητήσεις αφορούν όλο αυτόν.

Οι ναρκισσιστές αγαπούν την προσοχή. Τους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους και για το πόσο σπουδαίοι είναι. Τείνουν να υπερβάλλουν τα επιτεύγματά τους για να προσπαθούν να κάνουν τον εαυτό τους να δείχνει καλύτερος.

3. Τρέφεται με φιλοφρονήσεις και δεν θέλει να του ασκούν κριτική.

Οι ναρκισσιστές φαίνεται ότι έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, ωστόσο απαιτούν συνεχή έπαινο. Και αν δεν τους το δώσεις, θα το εκμαιεύσουν . Συχνά κάνουν σχέση για να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αισθάνονται πιο δυνατοί.

4. Του λείπει η ενσυναίσθηση.

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να βλέπεις και να αισθάνεσαι αυτό που νιώθουν οι άλλοι. Οι ναρκισσιστές δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την υποκειμενική εμπειρία του άλλου . Δεν μπορούν συχνά να κάνουν τους άλλους να αισθάνονται ότι τους ακούν και τους αποδέχονται.

5. Δεν έχει πολλούς μακροχρόνιους φίλους.

Είναι δύσκολο για τους ναρκισσιστές να κρατούν σχέσεις οποιουδήποτε είδους. Μπορεί να μιλούν για φίλους, αλλά πιθανότατα είναι περιστασιακοί φίλοι που μετά από λίγο εξαφανίζονται και αντικαθίστανται από άλλους.

Τείνουν επίσης να θυμώνουν όταν αναφέρετε τους φίλους σας ή προσπαθείτε να κάνετε σχέδια με άλλους εκτός από αυτούς.

6. Πάντα σε κριτικάρει.

Ένα μικρό πείραγμα είναι ακίνδυνο και διασκεδαστικό για κάθε σχέση, αλλά γίνεται ενοχλητικό όταν είναι κακόβουλο ή συνεχές. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά ή ότι αυτό που κάνετε δεν είναι αρκετά καλό.

Δεν τους αρέσουν τα ρούχα που φοράτε, το χρώμα των μαλλιών σας ή οι εκπομπές που παρακολουθείτε στην τηλεόραση. Η αποδοκιμασία ή η κριτική ενός ναρκισσιστή μπορεί συχνά να ξεκινήσει διακριτικά και να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

7. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Μπορεί να διαφημίζουν την αλήθεια, να εκτοξεύουν ψέματα ή να κατηγορούν ψευδώς τους άλλους στο όνομα ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής σας. Αυτό ονομάζεται gaslighting και είναι μια μορφή χειραγώγησης και συναισθηματικής κακοποίησης .

Ένα παράδειγμα θα ήταν να σας πει ότι η μαμά σας δεν ανταποκρίθηκε στο τηλεφώνημά σας επειδή δεν τη νοιάζει πια ή λέγοντας ότι είδαν τους φίλους σας σε μια εκδήλωση για να προκαλέσουν το αίσθημα ότι σας άφησαν έξω ή ότι δεν σας αγαπούν.

8. Νομίζει ότι έχει πάντα δίκιο και δεν ζητά ποτέ συγγνώμη.

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή συμβιβασμός με έναν ναρκισσιστή . Είναι σαν να μην σε ακούν ποτέ και να μην σε καταλαβαίνουν. Σπάνια, έως ποτέ, αναλαμβάνουν την ευθύνη για οτιδήποτε, και σπάνια ζητούν συγγνώμη αν έχουν κάνει κάτι λάθος.

9. Πανικοβάλλεται αν προσπαθήσετε να τελειώσετε τα πράγματα.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και προσπαθήσατε να τερματίσετε τη σχέση. Ο σύντροφός σας πιθανότατα μπήκε σε κατάσταση πανικού, υποσχόμενος να αλλάξει και να είναι εξαιρετικά τρυφερός και στοργικός.

Μπορεί επίσης να σου είπε άσχημα πράγματα όπως «δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς εμένα» και μπορεί να προσπάθησε να στρέψει τους φίλους και την οικογένειά σου εναντίον σου.

Όλο Υγεία

Scroll to Top