Σας παχαίνει ο σύζυγός σας; Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί ο γάμος στις γυναίκες-Πώς θα προστατευθείτε

γάμος
  • Η «γαμήλια ευτυχία» θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα των συζύγων να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις.
  • Μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να παχύνουν.
  • Ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με τον σύζυγό σας μπορεί να μην είναι τόσο ξεκούραστος.

Ο γάμος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών! Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλεί και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Τα όνειρα των περισσότερων από εμάς, για τον γάμο  περιλαμβάνουν έναν μαγικό αρραβώνα, μια εντυπωσιακή δεξίωση την ημέρα του γάμου και, τελικά, μια ιδανική συντροφική σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι μέχρι το τέλος της ζωής.

Αλλά η πραγματικότητα δεν ταιριάζει πάντα με τη φαντασία, καθώς τα ρομαντικά δείπνα αντικαθίστανται από τα άσκοπα σνακ στον καναπέ που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και οι νύχτες πάθους μετατρέπονται σε… μάχες για το πάπλωμα, οδηγώντας σε κακό ύπνο.

Στην πραγματικότητα, η λεγόμενη «γαμήλια ευτυχία» θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα των συζύγων να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. Πώς μπορούμε λοιπόν να περιορίσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο του γάμου και να ενισχύσουμε τα θετικά αποτελέσματα;

Πώς η «ευτυχία του γάμου» μπορεί να επιδεινώσει την υγεία σας

  1. Παίρνετε βάρος
  2. Δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
  3. Το ροχαλητό του συντρόφου σάς χαλάει τον ύπνο
  4. Εκτροχιάζει τη διατροφή σας

1. Το πρόβλημα: Παίρνετε βάρος

Εάν αισθάνεστε τη ζώνη να σάς σφίγγει και δεν τολμάτε να ανεβείτε στη ζυγαριά πιθανότατα έχετε γίνει ένας από τους πολλούς ανθρώπους που έχουν πάρει βάρος μετά τον γάμο. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 από την Εταιρεία Παχυσαρκίας των ΗΠΑ σε 8.000 άτομα, κατά μέσο όρο οι γυναίκες πήραν 11 κιλά τα πρώτα πέντε χρόνια του γάμου.

Ενώ, μια μελέτη του Τέξας του 2013 διαπίστωσε ότι τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να παχύνουν.  «Οι σύζυγοι σε ικανοποιητικές σχέσεις χαλαρώνουν τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν το βάρος τους επειδή δεν έχουν πλέον κίνητρο να προσελκύσουν έναν σύντροφο», καταλήγει η μελέτη.

Η λύση του συζύγου

Ο διατροφολόγος και συγγραφέας του Unprocess Your Life, Rob Hobson, λέει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες τροφής και ενέργειας για το σώμα τους.

«Η οδηγίες για τις θερμίδες των ανδρών είναι 2.500 ημερησίως και για τις γυναίκες είναι 2.000, αλλά αυτοί οι αριθμοί θεωρούνται ως γενική αναφορά, καθώς ο καθένας είναι διαφορετικός», λέει.

Η κλινική ψυχολόγος Δρ Jen Bateman λέει ότι μπορούμε, μερικές φορές ασυνείδητα, να προσαρμόσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και προτιμήσεις ώστε να ταιριάζουν με τον σύντροφο της ζωής μας.

«Πρακτικά, όσον αφορά τους στόχους μας για την υγεία, αυτό μπορεί να μεταφραστεί στο να τελειώνουμε τα πάντα στο υπερφορτωμένο πιάτο μας επειδή μας το έχουν σερβίρει ή να υποχωρήσουμε στην πρότασή τους να πάρουμε φαγητό σε πακέτο», εξηγεί και προσθέτει:

«Ενημερώστε τον σύντροφό σας για το δίλημμά σας, ότι θα θέλατε να μείνετε ξύπνιοι μέχρι αργά ή να καταναλώσετε τα γεύματα όταν σάς τα προσφέρει, αλλά έτσι γίνεται δύσκολο να τηρήσετε τους στόχους υγείας σας και χρειάζεστε την υποστήριξή του για να τους πετύχετε».

2. Το πρόβλημα: Το να τρώτε μαζί δεν σάς δίνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά

Το να τρώτε τακτικά φαγητά σε πακέτο, μπορεί να σημαίνει ότι οι γυναίκες χάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά.

«Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους ετών χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από τους άνδρες, με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση να είναι περίπου 18 mg για τις γυναίκες και 8 mg για τους άνδρες. Οι άνδρες χρειάζονται περισσότερο ψευδάργυρο και περισσότερη πρωτεΐνη λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής μάζας και των υψηλότερων συνολικών θερμιδικών αναγκών», λέει ο Hobson.

Η λύση του συζύγου:

Η επιδίωξη μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, άπαχης πρωτεΐνης και ψαριού στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσλάβετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε. Ο Hobson προτείνει να πάρετε μια πολυβιταμίνη για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα.

«Το λυκοπένιο, που βρίσκεται σε κόκκινα λαχανικά, όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες, είναι ευεργετικό για τους άνδρες, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρκίνου του προστάτη. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου για τους άνδρες, καθώς και μαγνησίου που λείπει από τη διατροφή πολλών γυναικών», λέει.

«Τα φυτοοιστρογόνα, φυτικές ενώσεις που έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα, είναι καλές για τις γυναίκες κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, οπότε προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα φασόλια. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων -της κύριας αιτίας πρόωρου θανάτου στους άνδρες», προσθέτει και καταλήγει;.

«Οι φυτοστερόλες -φυσικές ενώσεις φυτικής προέλευσης που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης- μπορεί επίσης να βοηθήσουν με τη διόγκωση του προστάτη». Ένα συμπλήρωμα φυτικής στερόλης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς σας.

3. Το πρόβλημα: Το ροχαλητό του συντρόφου σάς χαλάει τον ύπνο

Ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με τον σύζυγό σας μπορεί να μην είναι τόσο ξεκούραστος όσο θα φανταζόσασταν, είτε λόγω του ροχαλητού είτε λόγω τσακωμών για τον θερμοστάτη.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2021 σχετικά με τον αντίκτυπο του κοινού κρεβατιού στον ύπνο διαπίστωσε ότι, «ενώ οι άνδρες μπορεί να αποκομίσουν εμφανή οφέλη, ο γυναικείος ύπνος μπορεί να διαταραχθεί από την κοινή χρήση του κρεβατιού με τον σύζυγο».

Ενώ λιγότερο από πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα συνδέονται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μπορεί επίσης να επηρεάσει το βάρος μας.

«Η στέρηση ύπνου προκαλεί κόπωση και κούραση, επηρεάζοντας το κίνητρό μας να τρώμε καλά και να παραμείνουμε ενεργοί. Σε συνδυασμό με αυτό, όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι, έχουμε την τάση να επιδιώκουμε τροφή με πολλές θερμίδες για μια ώθηση ενέργειας για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας», λέει ο Δρ. Bateman.

Η λύση του συζύγου:

«Ο ύπνος ανάσκελα συχνά επιδεινώνει το ροχαλητό, οπότε ενθαρρύνετε τον σύζυγό σας να κοιμάται στο πλάι. Επιπλέον, σηκώνοντας το κεφάλι του κρεβατιού κατά μερικά εκατοστά μπορεί να αποτραπεί η παρεμπόδιση της αναπνευστικής οδού από τη γλώσσα και τους μαλακούς ιστούς στο λαιμό», προτείνει ο Δρ. Bateman.

«Το να πάτε για ύπνο πριν από τον σύντροφο που ροχαλίζει μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πρώτα, ενώ οι ωτοασπίδες ή ένα μηχάνημα λευκού θορύβου μπορεί να σας βοηθήσει να πνίξετε τον ήχο», συνεχίζει.

Ο άντρας σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής: «Το υπερβολικό σωματικό βάρος, ειδικά γύρω από το λαιμό, μπορεί να σφίξει τον λαιμό, επιδεινώνοντας το ροχαλητό», εξηγεί ο ειδικός.

«Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες του λαιμού, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει το ροχαλητό, επομένως καλό είναι να αποφεύγεται τις ώρες πριν τον ύπνο», συμπληρώνει.

Τελικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα «διαζύγιο ύπνου» -όταν κοιμάστε σε διαφορετικά δωμάτια- είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι και οι δύο σύντροφοι έχουν ποιοτικό ύπνο.

4. Το πρόβλημα: Εκτροχιάζει τη διατροφή σας

Το να κάνετε μια κοινή προσπάθεια υγείας με τον σύντροφό σας φαίνεται σαν μια καλή ιδέα. Άλλωστε είναι πιο εύκολο να μειώσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφών, ποτών και υπερβολικών σνακ όταν είστε μαζί. Ωστόσο, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να επιτύχουν έναν στόχο, το να είναι κοντά (σε αυτή την περίπτωση, ερωτικά) με κάποιον που επιτυγχάνει τον ίδιο στόχο μπορεί να κάνει τον άλλο σύντροφο λιγότερο σίγουρο για τις προσπάθειές του για την επίτευξη του στόχου», λέει η Jennifer Jill Harman, αναπληρώτρια καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, μετά από μελέτη του θέματος το 2014.

Η λύση του συζύγου:

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε να κάνετε κάποιες συμφωνίες με τον σύντροφό σας, ώστε να μπορείτε και οι δύο να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον για την επίτευξη του στόχου σας.

«Για παράδειγμα, αν σας υποστηρίζει με τους στόχους σας για υγιεινή διατροφή ή ύπνο, τι μπορείτε να κάνετε για να τον υποστηρίξετε σε έναν από τους στόχους της ζωής τους; Ή αν υπόσχεται ότι δεν θα σας βάλει σε πειρασμό με το φαγητό σε πακέτο, θα μπορούσατε να υποσχεθείτε ότι θα αφαιρέσετε κάτι από τη λίστα εργασιών του, όπως να βγάλει τα σκουπίδια;», λέει ο Δρ. Bateman.

«Εάν είστε και οι δύο αφοσιωμένοι σε έναν στόχο για την υγεία ή το βάρος, μπορεί να θέλετε να πειραματιστείτε με τη χρήση της κλίμακας αξιολόγησης της πείνας για να σας κρατήσει υπεύθυνους ώστε να παραμείνετε σε καλό δρόμο. “Συντονιστείτε” με την κοιλιά σας και βαθμολογήστε το επίπεδο της πείνας ή της πληρότητας στο στομάχι σας σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10, με το 10 να αισθάνεστε εντελώς χορτάτοι», προτείνει ο ειδικός.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να κόψετε τις κακές συνήθειες του σνακ. «Βρείτε ένα χόμπι που μπορείτε να κάνετε μαζί ή πηγαίνετε μια βόλτα πριν κοιμηθείτε αντί να βάλετε Netflix. Έχετε στο ντουλάπι πιο υγιεινά σνακ, όπως απλό ποπ κορν ή ψιλοκομμένα φρούτα και παρακολουθήστε πώς τρώτε και οι δύο όλη την ημέρα. Όσοι παραλείπουν γεύματα τείνουν να τρώνε περισσότερο το βράδυ, γι’ αυτό προσπαθήστε να ασχοληθείτε με τη συνολική διατροφή σας και όχι μόνο με το σνακ αργά το βράδυ», καταλήγει.

Παραπομπές

  1. The effects of bed sharing on sleep: From partners to pets
  2. Body Weight Relationships in Early Marriage: Weight Relevance, Weight Comparisons, and Weight Talk
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top