Εγκλωβισμένοι σε έναν γάμο χωρίς σεξ; Πότε πρέπει να φύγετε

γάμο χωρίς σεξ

Κατά τη διάρκεια ενός γάμου ή μιας μακροχρόνιας σχέσης, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν περίοδοι με λιγότερο σεξ, αλλά τι συμβαίνει όταν αυτές οι περίοδοι μεγαλώνουν… και μεγαλώνουν… και τελικά μοιάζουν σαν να μην τελειώνουν ποτέ; Πότε πρέπει πραγματικά να εγκαταλείψετε έναν γάμο χωρίς σεξ;

Σε μια σχέση, ό,τι συμβαίνει μέσα στην κρεβατοκάμαρα επηρεάζει και τη ζωή σας έξω από αυτήν αλλά και το αντίστροφο. Η διάθεσή σας για σεξ αυξομειώνεται ανάλογα με το άγχος, την οικογενειακή ζωή, τις υποχρεώσεις, τη δουλειά, τα οικονομικά, τα παιδιά, τον ύπνο… Ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι «κακό» αν δεν έχετε συνέχεια διάθεση για σεξ. «Είναι πρόβλημα μόνο αν είναι πρόβλημα για τη σχέση σας» λέει στο SheKnows η γνωστή θεραπεύτρια Lea Trageser. «Πολλά ζευγάρια βρίσκονται σε σχέσεις που δεν κάνουν συχνά σεξ ή δεν κάνουν καθόλου σεξ. Αυτό είναι εντάξει, εφόσον είναι εντάξει γι’ αυτούς» αναφέρει η ίδια.

Ένας γάμος χωρίς σεξ μπορεί να γίνει πρόβλημα, όμως, όταν υπάρχει ασυμφωνία στην επιθυμία ή όταν οι ανάγκες του ενός συντρόφου μένουν ανεκπλήρωτες.

«Ο σύντροφος που θέλει σεξ στη σχέση μπορεί να αρχίσει να νιώθει μοναξιά και ανασφάλεια για τον εαυτό του» τονίζει η σύμβουλος γάμου Laurie Singer. Μπορεί να ακολουθήσει δυσαρέσκεια και απομάκρυνση.

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ του σεξ και της ψυχικής υγείας. Μάλιστα μια μελέτη διαπιστώνει ότι τόσο η σεξουαλική δραστηριότητα όσο και το συχνότερο σεξ σχετίζονται με καλύτερη ψυχική υγεία. Όλα αυτά σημαίνουν ότι: αν βρίσκεστε σε έναν γάμο χωρίς σεξ και δεν θέλετε να είστε, ίσως αναρωτιέστε αν πρέπει να τα παρατήσετε και να φύγετε ή να επιμείνετε και να προσπαθήσετε να διορθώσετε τα πράγματα. Αλλά πώς;

Τι είναι ένας γάμος χωρίς σεξ

Ο γάμος χωρίς σεξ συνήθως ορίζεται ως ένας γάμος στον οποίο εσείς και ο σύντροφός σας κάνετε σεξ όχι περισσότερο από 10 φορές το χρόνο, λέει η Singer. Και όπως αποδεικνύεται, οι γάμοι χωρίς σεξ είναι πιο συνηθισμένοι από ό,τι νομίζετε: μια μελέτη διαπίστωσε ότι πάνω από το 15% των ζευγαριών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχε κάνει σεξ τον τελευταίο χρόνο και το 13,5% δεν είχε κάνει σεξ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια απλή περίοδο. Πρόκειται για μια παρατεταμένη περίοδο χωρίς σεξ. «Με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις αλλάζουν, αυτό είναι απλώς ένα γεγονός», λέει η Singer. Το μυστικό είναι να αποδεχτείτε την αλλαγή και να προχωρήσετε μπροστά ο ένας με τον άλλον, όχι μακριά ο ένας από τον άλλον». Ένας γάμος χωρίς σεξ συχνά (αλλά όχι πάντα!) υποδεικνύει το τελευταίο.

Σας παχαίνει ο σύζυγός σας; Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί ο γάμος στις γυναίκες-Πώς θα προστατευθείτε 

Αιτίες που προκαλούν έναν γάμο χωρίς σεξ

Όπως μπορεί να σας πει κάθε μακροχρόνιο ζευγάρι, η λίμπιντo σας μπορεί να αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια μιας σχέσης. «Η ζωή γίνεται πολυάσχολη», επισημαίνει η Singer. Και προσθέτει ότι «Τα παιδιά, οι δουλειές και οι ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν τους συντρόφους να χάσουν τη σεξουαλική τους επιθυμία».

Σύμφωνα με τη σεξοθεραπεύτρια Aliyah Moore, οι βασικές αιτίες ενός γάμου χωρίς σεξ μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Το άγχος και τον πολυάσχολο τρόπο ζωής: Δεν είναι εύκολο να εξισορροπήσετε τη δουλειά, την οικογένεια, τις δουλειές του σπιτιού και άλλες υποχρεώσεις. Τώρα προσθέστε σε αυτό το μείγμα τις απαιτήσεις και την ενέργεια που απαιτούνται για να διατηρήσετε μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Το βάρος αυτών των βαρών μπορεί να είναι η αιτία της έλλειψης σεξ από ένα ζευγάρι, λέει η Moore.
  • Θέματα επικοινωνίας: Αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν επικοινωνείτε καλά, και ειδικά αν έχετε διαφωνίες που δεν επιλύετε πλήρως, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε συναισθηματικά απόμακροι και λιγότερο έτοιμοι για οικειότητα. «Η συσσώρευση συναισθημάτων δυσαρέσκειας, θυμού ή απογοήτευσης μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τα ζευγάρια να έρθουν σωματικά κοντά», λέει η Moore.
  • Αλλαγές στη δυναμική της σχέσης: «Τα ζευγάρια μπορεί να έχουν κάποιες αλλαγές στην έλξη, την οικειότητα και την επιθυμία για σεξουαλικές σχέσεις», εξηγεί η Moore. Κάποιες μεταβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η γήρανση ή το να γίνεις γονιός, μπορεί φυσικά «να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία και τη συχνότητα, προσθέτει.
  • Προβλήματα υγείας: Τα σωματικά ή ψυχικά προβλήματα υγείας, όπως ο χρόνιος πόνος, η κόπωση, οι ορμονικές διαταραχές ή οι ψυχικές διαταραχές, μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη σεξουαλική σας ζωή, λέει η Moore. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιείτε για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί επίσης να μειώσουν τη λίμπιντo σας.
  • Έλλειψη αυθορμητισμού: Είναι φυσιολογικό να πέφτετε σε μοτίβα και συνήθειες ως ζευγάρι. Όταν όμως τα πράγματα επαναλαμβάνονται υπερβολικά στην κρεβατοκάμαρα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάνετε λιγότερο σεξ λόγω απλής πλήξης και μονοτονίας.

Πότε να φύγετε από έναν γάμο χωρίς σεξ

Όταν πρόκειται να φύγετε από έναν γάμο χωρίς σεξ, να θυμάστε ότι καμία σχέση δεν είναι ίδια και ότι το δικό σας σημείο ρήξης μπορεί να είναι διαφορετικό από κάποιου άλλου. Για να προσδιορίσετε το δικό σας, η Singer συνιστά να κάνετε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις.

Πρώτον, εσείς ή ο σύντροφός σας παίρνετε τη σεξουαλική σας ικανοποίηση από αλλού; «Ενώ κάποιο πορνό μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τη λίμπιντo σας, είναι επίσης ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση του σεξ στους γάμους», λέει η Singer.

Θα πρέπει επίσης να αναρωτηθείτε πόσο σημαντικό είναι το σεξ στη σχέση σας. «Αν είναι ένας διακόπτης στη σχέση, τότε αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσετε με τον σύντροφό σας», λέει η Singer.

Αν θα φύγετε ή όχι από έναν γάμο χωρίς σεξ, πιθανότατα θα πρέπει να αξιολογήσετε τη σχέση σας στο σύνολό της, λέει η Moore. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση πτυχών όπως η επικοινωνία, η συναισθηματική σύνδεση, οι κοινές αξίες και το πώς άλλοι τομείς της ζωής βρίσκονται σε αρμονία.

Πρέπει να αξιολογήσει κανείς εσωτερικά τι είναι σημαντικό για τη ζωή του προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να εργάζεται στη σχέση ή αν θα σκεφτεί να προχωρήσει.

Η στάση του σεξ που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει τραυματισμό στο πέος των ανδρών 

Σύμφωνα με τη Moore, ορισμένα σημάδια μιας βαθύτερης ασυμβατότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Συνεχής έλλειψη επιθυμίας: Αν εσείς ή ο σύντροφός σας στερείστε σεξουαλικού ενδιαφέροντος για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αφού έχετε προσπαθήσει και οι δύο να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, «αυτό θα μπορούσε να συμβολίζει μια θεμελιώδη έλλειψη συμβατότητας στις σεξουαλικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα, λέει η Moore.
  • Συναισθηματική απομάκρυνση: Μερικές φορές η έλλειψη σωματικής εγγύτητας υποδηλώνει έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας. Αν συμβαίνει αυτό, υπάρχει πιθανότατα ένα βαθύτερο ζήτημα στη σχέση σας που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε για να την επαναφέρετε σε ένα υγιές σημείο.
  • Δυσαρέσκεια ή εχθρότητα: «Καθώς περνάει ο καιρός, οι δυσαρέσκειες και οι εχθρότητες μεταξύ των συντρόφων… μπορούν να καταστρέψουν την αίσθηση ότι είστε κοντά και μαζί», εξηγεί η Moore. «Ένα συνεχιζόμενο αρνητικό ή συγκρουσιακό περιβάλλον γύρω από σεξουαλικά θέματα μπορεί να υποδηλώνει κάποιο λανθάνον πρόβλημα που πρέπει να μελετηθεί» αναφέρει η ίδια.
  • Απροθυμία να αντιμετωπιστεί το ζήτημα: «Αν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν ή να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έλλειψης οικειότητας στη σχέση, αυτό μπορεί να υποδηλώνει την απάθειά τους για την επίλυση των προβλημάτων ή την αδιαφορία τους για τη διατήρηση της σχέσης», λέει η Moore.

Να θυμάστε ότι η αποχώρηση ή η παραμονή σε οποιαδήποτε σχέση είναι «μια απίστευτα προσωπική απόφαση», λέει η Trageser. Αν η αναζήτηση συγκεκριμένων σημείων ή ορίων δεν είναι χρήσιμη, να ξέρετε ότι – τουλάχιστον – η ασφάλεια και ο σεβασμός είναι υψίστης σημασίας όταν μιλάτε για τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας γύρω από τη σωματική οικειότητα. «Αν υπάρχει ασέβεια, υποτίμηση ή απαξίωση κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, τότε αυτό είναι μια κόκκινη σημαία» λέει η Trageser.

Πώς να διορθώσετε έναν γάμο χωρίς σεξ

Αν θέλετε να αποκαταστήσετε έναν γάμο χωρίς σεξ, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί. «Με απλά λόγια, πείτε στον σύντροφό σας τι θέλετε», λέει η Singer.

Συγκεκριμένα, η Moore προσθέτει: «Μιλήστε στον σύντροφό σας με ειλικρινή και άμεσο τρόπο για τις στάσεις, τις προτιμήσεις και τις ανησυχίες σας σχετικά με το θέμα της οικειότητας στη σχέση σας». Εξίσου σημαντικό: «Μην κατηγορείτε ή επικρίνετε» ενώ το κάνετε. «Δείξτε τις ανάγκες σας και νοιαστείτε για όσα νιώθει ο σύντροφός σας», λέει η Moore.

Οι 3 ασκήσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις σας στο σεξ, σύμφωνα με τους ειδικούς 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να επαναφέρετε έναν γάμο ή μια σχέση χωρίς σεξ σε καλό δρόμο:

Αναλογιστείτε τη σεξουαλικότητά σας και τη σεξουαλικότητα του συντρόφου σας. «Ανατρέξτε σε στιγμές της σχέσης και της ζωής σας όπου νιώθατε τη σεξουαλικότητά σας», λέει η Trageser.

Τι ήταν διαφορετικό τότε; Ίσως κάτι στη ζωή σας ή στο περιβάλλον σας έχει αλλάξει, όπως το να αποκτήσετε παιδιά, να περάσετε μια αγχωτική περίοδο στη δουλειά ή να βιώσετε λιγότερη συνολική οικειότητα με τον σύντροφό σας.

«Αναλογιστείτε τα πράγματα που χτύπησαν το γκάζι της σεξουαλικότητάς σας και αναλογιστείτε τα πράγματα που τραβούν το φρένο έκτακτης ανάγκης της σεξουαλικότητάς σας», λέει η Trageser.

Μέσα από τον προβληματισμό και την περιέργεια μπορείτε να αποκαλύψετε έναν χάρτη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξερευνήσετε περισσότερο τη σωματική οικειότητα. Στη συνέχεια, εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να μάθετε ο ένας τον «χάρτη» του άλλου, μοιραζόμενοι αυτές τις αποκαλύψεις με σεβασμό και περιέργεια.

Προσδιορίστε τυχόν υποκείμενα ζητήματα. Το άγχος, οι διαφωνίες στη σχέση και οι ανησυχίες για την υγεία, όλα έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν τη λίμπιντό σας. «Το να δείτε ποιοι είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες θα σας επιτρέψει να τους αντιμετωπίσετε σωστά» λέει η Moore.

Η Singer συμφωνεί, σημειώνοντας ότι θέματα όπως η στυτική δυσλειτουργία ή ο πόνος (είτε είναι κατά τη διάρκεια του σεξ είτε όχι) μπορούν να αλλάξουν τη σεξουαλική σας σχέση. «Όποια κι αν είναι η αιτία που μειώνει το σεξ στη σχέση, δείξτε κατανόηση ο ένας στον άλλον» λέει η Singer.

Δώστε προτεραιότητα στην οικειότητα. Μερικές φορές χρειάζεται να προγραμματίσετε κυριολεκτικά τον χρόνο για να είστε συναισθηματικά ή σωματικά οικείοι, όπως θα κάνατε σε μια συνάντηση στη δουλειά ή στην προπόνηση ποδοσφαίρου του παιδιού σας.

Μπορεί στην αρχή να νιώθετε ανόητα ή αμήχανα, αλλά αυτό καθιστά σαφές ότι η οικειότητα και η σύνδεση μεταξύ σας είναι προτεραιότητα σε επίπεδο εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων. Ούτε χρειάζεται να είναι σεξ- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να κάνετε οικείες συζητήσεις, να ασχοληθείτε με μη σεξουαλικά αγγίγματα (όπως το κράτημα του χεριού ή το αγκάλιασμα) ή ακόμη και να απολαύσετε μια στιγμή ηρεμίας μαζί.

Πειραματιστείτε. Μερικές φορές η διάθεση για σεξ εξαφανίζεται λόγω της μονοτονίας, καθαρά και απλά. Αν αυτή είναι η κατάστασή σας, «ψάξτε διάφορες λύσεις και πειραματιστείτε με νέες δραστηριότητες ή νέα μέσα για να επαναφέρετε τις ορμές και τον ενθουσιασμό στην κρεβατοκάμαρά σας», λέει η Moore. Μοιραστείτε τις φαντασιώσεις σας, ενθαρρύνοντας παράλληλα τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο, συζητώντας για το τι λαχταράτε και πώς μπορείτε να δοκιμάσετε νέες στάσεις με ασφαλή και συναινετικό τρόπο.

Επικεντρωθείτε στην ευχαρίστηση, όχι σε έναν «στόχο». Πολλοί από εμάς έχουμε τη συνήθεια να βλέπουμε το σεξ ως ένα έργο με στόχο, όπου μπορείτε να «πετύχετε» μόνο αν και οι δύο σύντροφοι (ή τουλάχιστον ο ένας) επιτύχουν οργασμό. Αυτό μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στις προσωπικές σας στιγμές και να σας στερήσει όλη τη διασκέδαση. Αντ’ αυτού, «στρέψτε την προσοχή στην απόλαυση και το δέσιμο», λέει η Moore. Πάρτε το χρόνο σας, αλλάξτε τη νοοτροπία σας και επικεντρωθείτε στο να είστε απλώς μαζί και να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου.

Φροντίστε τον εαυτό σας ως άτομο. Όπως αναφέραμε, η κρεβατοκάμαρα δεν είναι κενό αέρος- ό,τι συμβαίνει έξω από αυτήν επηρεάζει και ό,τι συμβαίνει μέσα σε αυτήν, και το αντίστροφο. Έχοντας αυτό κατά νου, ελέγξτε τον εαυτό σας. Βρίσκετε λίγο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας; Δίνετε προσοχή στην ψυχική και σωματική σας υγεία;

Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τόσο τις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές σας ανάγκες πέρα από τη σχέση, λέει η Moore. Βρείτε χρόνο για δραστηριότητες που ανακουφίζουν από το άγχος, όπως άσκηση, διαλογισμό, διάβασμα ή θεραπεία – οτιδήποτε σας βοηθά να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας ως άτομο. Η αύξηση της αυτοεκτίμησης και της συνολικής ευεξίας σας θα βοηθήσει τελικά τη σχέση σας μέσα και έξω από την κρεβατοκάμαρα, λέει η Moore.

Δοκιμάστε τη σεξουαλική θεραπεία ή τη θεραπεία ζευγαριών. Η θεραπεία μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους αντιμετωπίζουν σχέσεις χωρίς σεξ, λέει η Singer.

Ο θεραπευτής θα σας δώσει ασκήσεις, θα ανοίξει την επικοινωνία σας και θα σας παρέχει την καθοδήγηση που μπορεί να χρειάζεστε εσείς και ο σύντροφός σας για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή.

Να είστε υπομονετικοί. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι υπομονή – τόσο για τον σύντροφό σας όσο και για εσάς. «Η αποκατάσταση της εγγύτητας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία», λέει η Moore, «γι’ αυτό μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας». Μείνετε επίμονοι καθώς κάνετε θετικές αλλαγές, μην αφήνετε τα νέα εμπόδια να σας αποθαρρύνουν και στηριχτείτε ο ένας στον άλλον για υποστήριξη καθώς προχωράτε.

Πάνω απ’ όλα, να θυμάστε ότι η σχέση σας και η σεξουαλική σας ζωή είναι δική σας. Η ποσότητα του σεξ που κάνετε (ή δεν κάνετε) είναι πρόβλημα μόνο αν δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σας ή του συντρόφου σας, και η σύγκριση με το πόσο σεξ νομίζετε ότι κάνουν οι άλλοι δεν βοηθάει επίσης. Για πολλά ζευγάρια, το να έχουν ένα γάμο χωρίς σεξ δεν σημαίνει τη διάλυση της σχέσης.

«Αυτό που έχει σημασία είναι τι θέλουν και τι χρειάζονται οι σύντροφοι από τη σχέση», λέει η Singer. Και αν δεν παίρνετε αυτό που χρειάζεστε -εντός ή εκτός κρεβατοκάμαρας- όλα ξεκινούν από την επικοινωνία. Μιλήστε με τον σύντροφό σας και βεβαιωθείτε ότι είστε στην ίδια σελίδα για να το λύσετε μαζί.

Scroll to Top