Γάμος: Ο έρωτας του άνδρα ή της γυναίκας εξασθενεί πιο γρήγορα; Ανατρεπτική απάντηση

έρωτας
  • Ο έρωτας εξασθενεί πιο γρήγορα για τις γυναίκες σε μακροχρόνια σχέση.
  • Οι γυναίκες σε μακροχρόνιες σχέσεις αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε δουλειές του σπιτιού.
  • Οι άνδρες σε μακροχρόνιες σχέσεις αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε χαλάρωση και ύπνο.
  • Η απουσία κάνει την καρδιά να αγαπά – τα συναισθήματα αγάπης αυξάνονται μετά από 8 ώρες χωρισμού.

Μπορεί να είναι κοινός τόπος ότι ο έρωτας φεύγει μετά από μερικά χρόνια σχέσης -πόσο μάλλον σε ένα μακροχρόνιο γάμο, ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε ανακαλύψει για ποιον από τους δύο συντρόφους εξασθενεί πιο γρήγορα. Είναι, τελικά, ο άνδρας ή η γυναίκα αυτός που χάνει το ερωτικό ενδιαφέρον;

Μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, παρακολούθησε τα συναισθήματα 3.900 ενηλίκων, οι οποίοι είτε ήταν αρραβωνιασμένοι για δύο χρόνια είτε παντρεμένοι για έως και 20 χρόνια.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να αναφέρουν τα συναισθήματά τους κάθε 30 λεπτά για 10 ημέρες και να πουν με ποιον άνθρωπο περνούσαν αρκετό χρόνο. Αυτό προσδιόρισε την ποσότητα της αγάπης και του έρωτα που ένιωθαν οι γυναίκες και οι άνδρες για τον/την σύντροφό τους με την πάροδο του χρόνου.

Σαφής η μελέτη: Ο έρωτας εξασθενεί πιο γρήγορα για τις γυναίκες

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν και ορισμένοι σύζυγοι μπορεί να διαφωνούν σιωπηλά, τα ερωτικά συναισθήματα των γυναικών εξασθενούν περισσότερο από ό,τι των συντρόφων τους ανδρών σε έναν μακροχρόνιο γάμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρήθηκε μείωση των ρομαντικών συναισθημάτων μεταξύ των γυναικών, με εκείνες που ήταν παντρεμένες ή αρραβωνιασμένες για περισσότερα από τρία χρόνια να αναφέρουν συναισθήματα αγάπης 55% λιγότερο συχνά από εκείνες που βρίσκονταν σε πιο πρόσφατες σχέσεις.

Αντίθετα, η αντίστοιχη πτώση στη συχνότητα των συναισθημάτων έρωτα και αγάπης μεταξύ των ανδρών περιορίστηκε μόλις στο 9%.

Πού μπορεί να οφείλεται η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες σε μακροχρόνιες σχέσεις αφιέρωναν περισσότερο χρόνο κάνοντας δουλειές του σπιτιού και μαγειρεύοντας, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση των αποτελεσμάτων.

Οι άνδρες που ήταν παντρεμένοι ή αρραβωνιασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βρέθηκε ότι περνούσαν περισσότερο χρόνο χαλαρώνοντας ή στον ύπνο.

Loading Poll…

Αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι η απουσία κάνει την καρδιά να αγαπά. Όταν τα ζευγάρια επανενώθηκαν μετά από περίπου οκτώ ώρες χωριστά, υπήρξε μια απότομη μέση αύξηση στα συναισθήματα αγάπης.

Ο Δρ. Saurabh Bhargava, του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ, που διεξήγαγε τη μελέτη, είπε στους Times: «Νομίζω ότι υπάρχει μια αισιόδοξη ερμηνεία των δεδομένων. Παρόλο που το πάθος και ο έρωτας υποχωρούν, εξακολουθούν να επιμένουν και να εμφανίζονται στο ζευγάρι».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top