Τα ζευγάρια που πίνουν μαζί ζουν περισσότερο και έχουν πιο ευτυχισμένους γάμους

ζευγάρια, αλκοόλ

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο. Αλλά ποιος ήξερε ότι μια συνήθεια που μοιράζονται τα ζευγάρια θα μπορούσε να συνδεθεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής;

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Gerontologist και αποτέλεσε μέρος της Μελέτης Υγείας και Συνταξιοδότησης στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.600 παντρεμένα, διαφορετικού φύλου ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες άνω των 50 ετών, ανέδειξε μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για ζευγάρια που είτε ήταν παντρεμένα είτε συγκατοικούσαν, από τα οποία έπαιρναν συνεντεύξεις κάθε δύο χρόνια σε διάστημα δύο δεκαετιών και ανακάλυψαν ότι τα ζευγάρια τείνουν να ζουν περισσότερο αν πίνουν και οι δύο αλκοόλ.

QuizMaker

Η κατανάλωση αλκοόλ από κοινού κάνει τα ζευγάρια πιο ευτυχισμένα

Τώρα, λοιπόν, η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα ζευγάρι από το να μοιράζεται ένα μπουκάλι κρασί κατά τη διάρκεια μιας ρομαντικής βραδιάς, αφού τα ζευγάρια που πίνουν μαζί μπορεί να ζήσουν και περισσότερο και να είναι πιο ευτυχισμένα.

Η Δρ. Kira Birditt, ερευνήτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε ότι μια θεωρία που ονομάζεται «συντροφική κατανάλωση αλκοόλ», δηλαδή κατάσταση όπου τα ζευγάρια που έχουν παρόμοια πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ τείνουν να έχουν καλύτερους γάμους, ήταν η έμπνευση πίσω από τη μελέτη.

«Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξετάσει τη χρήση αλκοόλ σε ζευγάρια και τις επιπτώσεις στη θνησιμότητα», είπε η ειδικός και πρόσθεσε:

«Το ενδιαφέρον είναι ότι βρήκαμε πως τα ζευγάρια στα οποία και τα δύο μέλη έπιναν αλκοόλ τους τελευταίους τρεις μήνες έζησαν περισσότερο από τα άλλα που είτε δεν έπιναν είτε είχαν ασυμβίβαστα μοτίβα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τα οποία το ένα έπινε και το άλλο όχι».

Όταν δύο άτομα έχουν παρόμοιες συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ, αυτό μπορεί να είναι μια αντανάκλαση της συμβατότητας μεταξύ των συντρόφων στον τρόπο ζωής τους, την οικειότητα και την ικανοποίηση από τη σχέση τους, είπαν οι ερευνητές.

«Έχουμε επίσης ανακαλύψει σε άλλες μελέτες ότι τα ζευγάρια που πίνουν μαζί τείνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα σχέσης και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η συνήθεια αυτή αυξάνει την οικειότητα», σημείωσε η Δρ. Birditt.

Προσοχή στην ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε

Όμως, ενώ τα ευρήματα μπορεί να ακούγονται σαν μια σύσταση να πίνετε περισσότερο με τον σύζυγό σας, η Δρ. Birditt συμβούλευσε ενάντια σε αυτήν την ερμηνεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη όρισε το «ποτό» πολύ ευρέως, εξετάζοντας εάν ένας συμμετέχων είχε καταναλώσει ή όχι ένα ποτό τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ προέβλεψε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των ατόμων και των συντρόφων τους σε σύγκριση με τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Η Δρ. Birditt είπε ότι περαιτέρω έρευνα που θα επικεντρώνεται σε ζευγάρια που και οι δύο πίνουν -κοιτάζοντας την καθημερινή τους ζωή, αν πίνουν μαζί και τι κάνουν όταν πίνουν- θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα: «Αυτή η μελέτη ανοίγει το πεδίο δείχνοντας ότι η επιβίωση ποικίλλει ανάλογα με το ποτό του ατόμου και του συντρόφου του».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top