Στρες: Ο εύκολος τρόπος να χαλαρώσετε, χωρίς άσκηση ή διαλογισμό

στρες χρωματισμός

Όταν σκεφτόμαστε τρόπους να μειώσουμε το στρες, αυτόματα ο νους μας πάει στην άσκηση ή στο διαλογισμό. Όμως, ενώ αυτές έχουν αποτέλεσμα σε κάποιους, δεν είναι οι μόνες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε το στρες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα βιβλία ζωγραφικής Anti- Stress ή Mindful Coloring για ενήλικες έχουν γίνει ένα δημοφιλές χόμπι για άτομα που θέλουν να χαλαρώσουν. Αν και η δραστηριότητα είναι απλή, έρευνα δύο Ελλήνων επιστημόνων, του Μιχάλη Μάντζιου και της Κυριακής Γιάννου, έδειξε ότι το να γεμίζουμε με χρώματα ένα απαιτητικό σχέδιο μπορεί πραγματικά να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του στρες και βελτίωσης της ευεξίας.

Άγχος: Αυτά είναι τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε και δεν το γνωρίζετε – Από τι κινδυνεύετε

Μάλιστα ο χρωματισμός είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε το άγχος, την εξάντληση και την κατάθλιψη, ειδικά όταν συνδυάζεται με mindful πρακτικές. Ο χρωματισμός έχει την ικανότητα να χαλαρώνει το κέντρο φόβου του εγκεφάλου σας, την αμυγδαλή. Προκαλεί την ίδια κατάσταση με τον διαλογισμό μειώνοντας τις ανήσυχες σκέψεις σας και τους προβληματισμούς σας. Αυτό δημιουργεί προσοχή και ηρεμία, που επιτρέπει στο μυαλό σας να ξεκουραστεί μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά.

Άγχος: Αντιμετώπιση με 8 απλούς τρόπους – Τι να κάνετε και τι όχι

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνικές διαλογισμού για να τους βοηθήσουν να εστιάσουν, όπως το να συγκεντρώνονται στην αναπνοή τους που τους βοηθά να παραμείνουν στην παρούσα στιγμή. Ο χρωματισμός στα βιβλία αντι-στρες μπορεί να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο, βοηθώντας σας να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο παρόν.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι Έλληνες επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση που είχε ο χρωματισμός σε συνδυασμό με την ενσυνειδητότητα στην ευημερία φοιτητών πανεπιστημίου. Χώρισαν τους 72 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε μια σελίδα χρωματισμού και της δόθηκαν οδηγίες πώς να εξασκήσουν την προσοχή τους κατά τη διάρκεια του χρωματισμού. Οι οδηγίες περιελάμβαναν χαλάρωση του σώματός τους, εστίαση της προσοχής στην εργασία και την αίσθηση του χρώματος και τι να κάνουν εάν σκεφτόταν κάτι άλλο. Η άλλη ομάδα απλά χρωμάτισε χωρίς καμία καθοδήγηση και χωρίς πρακτικές mindful.

Μετά τη συνεδρία, η ομάδα με τις mindful οδηγίες ανέφερε ότι ένιωθε λιγότερο άγχος και ήταν περισσότερο συγκεντρωμένη. Η ομάδα χωρίς πρακτικές mindful δεν βίωσε παρόμοια οφέλη. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση ενσυνειδητότητας κατά τη διάρκεια του χρωματισμού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.

Σε ένα άλλο πείραμα, ερεύνησαν την επίδραση που είχε η χρήση βίντεο για τη διδασκαλία του προσεκτικού χρωματισμού σε 35 δασκάλους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μια ομάδα δόθηκε μια καθημερινή mindful δραστηριότητα χρωματισμού για συνολικά πέντε ημέρες. Η άλλη ομάδα συνέχισε την εργάσιμη εβδομάδα ως συνήθως. Οι δάσκαλοι που εξάσκησαν τον ενσυνείδητο χρωματισμό ανέφεραν ότι ένιωσαν λιγότερο άγχος και ήταν πιο προσεκτικοί και ψυχικά πιο ανθεκτικοί.

Αλλά ένα ερώτημα που παρέμενε να απαντηθεί από τους ερευνητές ήταν αν ο προσεκτικός χρωματισμός προσφέρει παρόμοια οφέλη με τις παραδοσιακές πρακτικές διαλογισμού. Έτσι συνέκριναν τον χρωματισμό με τον διαλογισμό. Οι 180 συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε μια σελίδα χρωματισμού ενώ η άλλη ομάδα διδάχθηκε πώς να διαλογίζεται.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρωματισμός και ο διαλογισμός τους βοήθησαν το ίδιο είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο ανήσυχοι. Αυτό σημαίνει ότι ο χρωματισμός μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με τον διαλογισμό στη μείωση του άγχους.

4 επιπλέον οφέλη για τον χρωματισμό και το mindfullness

Έρευνες σχετικά με το mindfullness δείχνουν ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  1. Βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες και την όραση: Ο χρωματισμός δεν είναι απλώς μια διασκεδαστική δραστηριότητα για χαλάρωση. Απαιτεί από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου να επικοινωνήσουν. Ενώ η λογική μάς βοηθά να μείνουμε μέσα στις γραμμές, η επιλογή χρωμάτων δημιουργεί μια δημιουργική διαδικασία σκέψης.
  2. Βελτιώνει τον ύπνο: Γνωρίζουμε ότι κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα όταν αποφεύγουμε να ασχολούμαστε με ηλεκτρονικές συσκευές, επειδή η έκθεση στο εκπεμπόμενο μπλε φως της οθόνης μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης. Ο χρωματισμός είναι μια χαλαρωτική τελετουργία πριν τον ύπνο χωρίς ηλεκτρονικά μέσα και δεν θα διαταράξει τα επίπεδα μελατονίνης σας.
  3. Βελτιώνει τη συγκέντρωση: Ο χρωματισμός απαιτεί να εστιάσετε, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε σας αγχώσει. Ανοίγει τον μετωπιαίο λοβό σας, ο οποίος ελέγχει την οργάνωση και την επίλυση προβλημάτων, και σας επιτρέπει να αφήσετε όλα τα άλλα στην άκρη και να ζήσετε τη στιγμή.
  4. Ρίχνει την πίεση: Ο χρωματισμός των σχεδίων μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας ορισμένα συμπτώματα στρες και άγχους.

Πώς να το κάνετε

Συνολικά, η έρευνά τους δείχνει ότι ο χρωματισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσουμε και να αισθανθούμε καλύτερα – ειδικά όταν συνδυάζεται με mindfulness τεχνικές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η ενσυνειδητότητα μας υπενθυμίζει να παραμένουμε παρόντες στη στιγμή και να ξεπερνάμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μας προκαλούν στρες.

  • Δεν χρειάζεται να είστε καλλιτέχνης για να χρωματίσετε. Αν ψάχνετε για έναν αναζωογονητικό τρόπο να χαλαρώσετε μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά, διαλέξτε κάτι που σας αρέσει και χρωματίστε το όπως σας αρέσει!
  • Ξεκινήστε βρίσκοντας ένα ήσυχο και άνετο μέρος όπου μπορείτε να συγκεντρωθείτε, χωρίς περισπασμούς.
  • Επιλέξτε τα υλικά σας με σύνεση. Το να έχετε πάρα πολλά χρώματα μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή.
  • Επιλέξτε αφηρημένα σχέδια να χρωματίσετε αντί για αντικείμενα, όπως δέντρα.
  • Ενώ χρωματίζετε, παρατηρήστε τις σκέψεις σας. Εάν ξεφεύγουν ή αν προκύψουν άλλες σκέψεις ή συναισθήματα, απλά αφήστε τες να φύγουν. Εστιάστε ξανά στα χρώματα και στη σελίδα που ζωγραφίζετε ή στις κινήσεις των χεριών σας.

.

Scroll to Top