Έχετε άγχος οδήγησης; Υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε

άγχος οδήγησης

Δεν είναι ασυνήθιστο να βιώνετε άγχος οδήγησης. Η ζωή σε πόλεις με πολλή κίνηση, αυτοκινητόδρομους πέντε λωρίδων κυκλοφορίας και ελάχιστα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.

Ένας ψυχολόγος προσφέρει μερικές προτάσεις για να ξεπεράσετε αυτούς τους φόβους.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις επικεντρώνεται γύρω από το άγχος που σχετίζεται με το έναυσμα, και αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από διάφορα πράγματα όπως ο καιρός, η κίνηση ή οι ανησυχίες για την οργή των οδηγών στον δρόμο», δήλωσε ο Δρ.  Eric Storch, αντιπρόεδρος ψυχολογίας στο τμήμα ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Baylor College of Medicine.

Τι είναι και πώς εκδηλώνεται το άγχος οδήγησης

Κάποιος που βιώνει άγχος οδήγησης μπορεί να αισθάνεται αγωνία. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η αποφυγή. Όταν το άγχος είναι ακραίο, αυτό μπορεί να σας κάνει να μην οδηγείτε καθόλου, να βάζετε άλλους να σας πάνε κάπου με το αυτοκίνητο ή να παίρνετε ταξί.

Επίσης, είναι πιθανό κάποιος να μπορεί να οδηγήσει μόνο όταν υπάρχουν και άλλοι μέσα στο αυτοκίνητο ή υπό ορισμένες συνθήκες, όπως κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όχι σε αυτοκινητόδρομους.

Ωστόσο, αυτές οι επιλογές απλώς δεν είναι πρακτικές και μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο άγχος οδήγησης και αποφυγή με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τον Δρ. Storch. Είναι σημαντικό κάποιος να μάθει πώς να αντιμετωπίζει το άγχος οδήγησης σταδιακά και προοδευτικά.

Τρόποι να αντιμετωπίσετε το άγχος οδήγησης

Ξεκινήστε να οδηγείτε σε μικρούς δρόμους και μετά μεταφερθείτε σε μεγαλύτερους που όμως δεν είναι αυτοκινητόδρομοι. Στη συνέχεια, οδηγείτε τους ίδιους δρόμους σε περιόδους υψηλής κυκλοφορίας.

Με την πάροδο του χρόνου, μπείτε σε περισσότερες καταστάσεις αυξημένης κυκλοφορίας. Εάν φοβάστε να οδηγείτε σε μεγάλες γέφυρες, ξεκινήστε οδηγώντας σε μικρές και μετά οδηγήστε σε μεγαλύτερες γέφυρες.

«Να σκέφτεστε όλη την ώρα ότι βρίσκεστε εκεί εκείνη τη στιγμή και δίνετε έμφαση σε αυτό που μάθατε αφού αντιμετωπίσετε το άγχος οδήγησης. Ότι δηλαδή μπορείτε να το χειριστείτε. Το αποτέλεσμα που σας φοβίζει συνήθως δεν εμφανίζεται και το άγχος μειώνεται όσο περισσότερο το αντιμετωπίζετε», τόνισε ο Δρ. Storch.

Εάν ανησυχείτε για την οργή άλλων οδηγών στον δρόμο, προσπαθήστε να είστε ευγενικοί όταν οι άλλοι αντιδρούν. Εάν κάποιος σας στοχοποιήσει με οργή, μπορεί να είναι χρήσιμο να αποφύγετε την εμπλοκή. «Να έχετε καλή γνωστική αίσθηση -το να υποκύπτετε στην οργή κάποιου άλλου δεν σας πάει μπροστά», υπογράμμισε ο ειδικός.

Tips για να ηρεμήσετε εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με εκνευρισμένους οδηγούς

Ο Storch προσφέρει μερικές προτάσεις για να ηρεμήσουν τα νεύρα σε ανήσυχους οδηγούς που συναντούν τέτοια άτομα στον δρόμο.

Δώστε στους ανθρώπους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Δεν ξέρεις τι συμβαίνει στη ζωή τους. Συγχωρήστε τους άλλους για τα λάθη που κάνουν, δίνοντας στον εαυτό σας την ευκαιρία να το ξεχάσει.

Θυμηθείτε ότι ο στόχος σας είναι να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β και το να εμπλακείτε σε ένα περιστατικό στον δρόμο θα λειτουργήσει ενάντια σε αυτό. Πάρτε βαθιές ανάσες για να ηρεμήσετε.

«Η πραγματικότητα είναι ότι είναι δύσκολο να οδηγείς σε πολυσύχναστους δρόμους, ειδικά κατά τη διάρκεια αυξημένης κυκλοφορίας. Αλλά η αποφυγή αυτών των πραγμάτων δεν σε βοηθά να πετύχεις αυτό που χρειάζεσαι στη ζωή. Αν αγχώνεσαι για κάτι, πρέπει να κάνεις μικρά βήματα για να το αντιμετωπίσεις και να μάθεις τι συμβαίνει καθώς το αντιμετωπίζεις», κατέληξε ο Δρ. Storch.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top