Τα 5 χαρακτηριστικά που έχουν οι πιστοί σύντροφοι, σύμφωνα με ειδικούς

χαρακτηριστικά

Η απιστία είναι μια από τις μεγαλύτερες αμαρτίες που μπορείτε να διαπράξετε σε μια σχέση. Καταστρέφει την εμπιστοσύνη, δημιουργεί άγχος και συχνά δεν μπορεί να συγχωρεθεί ποτέ.

Έτσι, όταν ψάχνουν έναν νέο σύντροφο, είναι λογικό ότι πολλοί άνθρωποι αναζητούν τις κόκκινες σημαίες που σηματοδοτούν ότι το σημαντικό τους πρόσωπο μπορεί να τους απατήσει.

Τα 4 επαγγέλματα που είναι πιο επιρρεπή στην απιστία 

Ωστόσο, ένας πιο εποικοδομητικός τρόπος για να το κάνετε αυτό θα μπορούσε να είναι να το αντιστρέψετε. Αντί να ψάχνετε για σημάδια ενός άπιστου συντρόφου, ψάξτε για σημάδια που δείχνουν ότι ένας σύντροφος δεν θα απατούσε ποτέ. Οι ειδικοί μοιράζονται τα κοινά σημεία που έχουν παρατηρήσει σε ανθρώπους που σπάνια συμμετέχουν σε απιστίες.

1. Δεν κρύβουν το κινητό τους

Σύμφωνα με τον κοινωνικό λειτουργό Steve Carleton, ένα άτομο που απατά μπορεί να είναι προστατευτικό με τις συσκευές του, τις κρατά κρυμμένες, χρησιμοποιεί μέτρα ασφαλείας όπως κωδικούς πρόσβασης, τεχνολογία δακτυλικών αποτυπωμάτων και κρυπτογραφημένες εφαρμογές. Αν ο σύντροφός σας έχει λιγότερη τάση να απατά, μπορεί να είναι πιο χαλαρός.

«Επειδή δεν έχουν λόγο να κρύψουν τίποτα, είναι πιθανό να είναι πιο χαλαροί με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τις συσκευές τους και να μην ανησυχούν για το αν κάποιος έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν θέλουν να βλέπουν» εξηγεί ο Carleton. Αν ο σύντροφός τους έχει ερωτήσεις για μηνύματα ή μέιλ, δεν έχουν πρόβλημα να τα δείξουν.

2. Δεν έχουν απατήσει ποτέ στο παρελθόν

Αν ένα άτομο δεν έχει απατήσει ποτέ στο παρελθόν, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να το κάνει στο μέλλον. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη συμπεριφορά ενός ατόμου αποτελεί συχνά εξαιρετικό προγνωστικό της μελλοντικής συμπεριφοράς, ιδίως σε ζητήματα ακεραιότητας και προσωπικών πεποιθήσεων» λέει η θεραπεύτρια γάμου Marley Howard.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι. Η συμπεριφορά και οι συνθήκες των ανθρώπων αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και πολυάριθμοι λόγοι μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία. Ωστόσο, αν μπείτε σε μια δύσκολη φάση, θα ξέρετε ότι ο σύντροφός σας έχει παραμείνει πιστός στο παρελθόν, κάτι που δείχνει τις αξίες του.

5 λόγοι που οδηγούν στην απιστία – Γιατί οι παντρεμένοι απατούν 

3. Οι δυο σας έχετε υψηλή συναισθηματική οικειότητα

Αν είναι σταθερή η σχέση σας, η απιστία δεν έχει χώρο. «Τα ζευγάρια που έχουν χτίσει μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση είναι πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένα και γεμάτα στη σχέση τους, γεγονός που μπορεί να τα βοηθήσει να αντισταθούν στον πειρασμό να αναζητήσουν κάποιον άλλο» λέει ο Carleton, τονίζοντας ότι το βασικό πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι η συναισθηματική οικειότητα.

Τα σημάδια της συναισθηματικής οικειότητας περιλαμβάνουν την ικανότητα να εκφράζετε ανοιχτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας, να μπορείτε να συζητάτε τις διαφωνίες σας και να αισθάνεστε άνετα και ασφαλείς στη σχέση. Η συναισθηματική οικειότητα σημαίνει επίσης ότι ο καθένας νιώθει αποδεκτός από τον άλλον και δεν φοβάται την κριτική.

Αυτά τα ζευγάρια έχουν εμπιστοσύνη και κατανόηση. Αν νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση τους, το αναφέρουν και επικοινωνούν ανοιχτά γι’ αυτό.

4. Επενδύουν χρόνο και προσπάθεια στη σχέση

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Deborah Gilman, είναι καλό σημάδι όταν ο σύντροφός σας επενδύει χρόνο και προσπάθεια για την καλλιέργεια της σχέσης.

«Δίνουν προτεραιότητα στο να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, να συμμετέχετε σε ουσιαστικές συζητήσεις και να δημιουργείτε κοινές εμπειρίες που εμβαθύνουν τον δεσμό και τη σύνδεσή σας» λέει η ίδια.

Οι σύντροφοι με παρόμοιες αξίες, πεποιθήσεις και στόχους είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν στη μακροπρόθεσμη δέσμευση της σχέσης. «Αυτό το κοινό θεμέλιο δημιουργεί μια αίσθηση ενότητας και αμοιβαίας κατανόησης, μειώνοντας την πιθανότητα αναζήτησης εκπλήρωσης έξω από τη σχέση» προσθέτει η Gilman.

5. Έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά

Η γενική προσωπικότητα του συντρόφου σας μπορεί επίσης να προβλέψει τις πιθανότητες απιστίας. Η θεραπεύτρια γάμου Michelle Giordano διαπιστώνει ότι μερικά χαρακτηριστικά σηματοδοτούν ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε απιστία.

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η ευσυνειδησία, ο αυτοέλεγχος, η ενσυναίσθηση, το ασφαλές στυλ προσκόλλησης και η υψηλή αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι που δεν απατούν, είναι υπεύθυνοι, αξιόπιστοι, συντονισμένοι με τα συναισθήματα των άλλων, άνετοι με τη συναισθηματική οικειότητα, έμπιστοι και ικανοί να αντισταθούν στον πειρασμό.

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν το αν κάποιος απατά και δεν υπάρχει αλάνθαστος τρόπος πρόβλεψης της απιστίας» προσθέτει η Giordano και τονίζει ότι για καλύτερα αποτελέσματα, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας!

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top