Το No1 μυστικό που έκανε εκατομμυριούχο τον Μπιλ Γκέιτς – Μπορούμε να το εφαρμόσουμε παντού λένε οι ψυχολόγοι

μυστικό Μπιλ Γκέιτς

Ποιο είναι το «κλειδί» για να πετύχετε τους στόχους σας σε όλους τους τομείς της ζωής σας; Διαβάστε πως μια λεπτή ισορροπία σε δύο διαφορετικές στάσεις ζωής μπορεί να σας βοηθήσει.

Η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι δύσκολο να συνυπάρξουν. Αν, ωστόσο, τα καταφέρετε να ισορροπήσετε ανάμεσα σε αυτά τα δύο αντικρουόμενα συναισθήματα ανοίγονται μπροστά σας νέοι ορίζοντες

Η απαισιοδοξία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και μας βοηθά να προετοιμαστούμε για τους κινδύνους πριν ακόμη φτάσουν. Αλλά η αισιοδοξία είναι εξίσου απαραίτητη. Η πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν – και θα είναι – καλύτερα ακόμα και όταν τα στοιχεία είναι δυσοίωνα είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις εκφάνσεις και τις πτυχές της ζωής μας, από μια υγιή σχέση έως την πραγματοποίηση μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης.

Η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία φαίνονται σαν αντικρουόμενες νοοτροπίες, επομένως είναι πιο συνηθισμένο για τους ανθρώπους να προτιμούν το ένα ή το άλλο.

Στο βιβλίο του, «Same as Ever: A Guide to What Never Changes», ο Μπιλ Γκέιτς γράφει για το γιατί το να ξέρεις πώς να ισορροπήσεις αυτές τις δύο στάσεις ήταν πάντα – και θα είναι πάντα – μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες της ζωής.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι βρίσκουν μια ισορροπία μεταξύ απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας

Ο Μπιλ Γκέιτς αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η κρυφή δεξιότητα. Από την ημέρα που ξεκίνησε τη Microsoft, επέμενε να έχει πάντα αρκετά μετρητά στην τράπεζα για να κρατήσει την εταιρεία ζωντανή για 12 μήνες χωρίς έσοδα.

Το 1995, ρωτήθηκε από τον Τσάρλι Ρόουζ γιατί κρατούσε τόσα πολλά μετρητά στα χέρια του. Τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα στην τεχνολογία που η επιβίωση των επιχειρήσεων στο επόμενο έτος δεν ήταν εγγυημένη, είπε  «συμπεριλαμβανομένης της Microsoft».

Το 2007, σκέφτηκε: «Πάντα ανησυχούσα γιατί οι άνθρωποι που δούλευαν για μένα ήταν μεγαλύτεροι από εμένα και είχαν παιδιά, και πάντα σκεφτόμουν: «Κι αν δεν πληρωθούμε; Θα μπορέσω να ανταποκριθώ στη μισθοδοσία;».

Ο Μπιλ Γκέιτς αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η κρυφή δεξιότητα. Από την ημέρα που ξεκίνησε τη Microsoft, επέμενε να έχει πάντα αρκετά μετρητά στην τράπεζα για να κρατήσει την εταιρεία ζωντανή για 12 μήνες χωρίς έσοδα.

Εδώ, η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση αναμειγνύονται με βαριά απαισιοδοξία. Αυτό που φαίνεται να χαρακτηρίζει τον Γκέιτς είναι η λογική ότι μπορείς να είσαι αισιόδοξος μακροπρόθεσμα μόνο αν είσαι αρκετά απαισιόδοξος για να επιβιώσεις βραχυπρόθεσμα.

Γιατί πρέπει να προσπαθείς να είσαι «λογικός αισιόδοξος» σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να αναγνωρίσουμε εδώ είναι ότι η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία υπάρχουν σε ένα φάσμα.  Στο ένα άκρο, έχετε τους αγνούς αισιόδοξους. Νομίζουν ότι όλα είναι υπέροχα, θα είναι πάντα υπέροχα και βλέπουν κάθε αρνητικότητα ως ελάττωμα του χαρακτήρα. Ένα μέρος έχει τις ρίζες του στο εγώ: είναι τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Στο άλλο άκρο, έχετε καθαρούς απαισιόδοξους. Νομίζουν ότι όλα είναι τρομερά, θα είναι πάντα τρομερά και βλέπουν κάθε θετικότητα ως ελάττωμα χαρακτήρα. Ένα μέρος έχει τις ρίζες του πάλι στο εγώ: έχουν τόσο λίγη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι κάτι πάει καλά. Είναι το πολικό αντίθετο του καθαρού αισιόδοξου και είναι το ίδιο αποκομμένο από την πραγματικότητα.

Στη μέση είναι η χρυσή τομή, το άτομο δηλαδή που αποκαλεί ο ίδιος ορθολογικά αισιόδοξο: εδώ συγκαταλέγονται εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι η ιστορία είναι μια συνεχής αλυσίδα προβλημάτων, απογοητεύσεων και οπισθοδρομήσεων, αλλά που παραμένουν αισιόδοξοι επειδή ξέρουν ότι οι οπισθοδρομήσεις δεν εμποδίζουν την τελική πρόοδο.

Ακούγονται σαν υποκριτές, αλλά συχνά απλώς κοιτάζουν πιο μπροστά από τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, το κόλπο σε οποιονδήποτε τομέα – από τα οικονομικά μέχρι τις σταδιοδρομίες έως τις σχέσεις – είναι να μπορείς να επιβιώνεις από τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, ώστε να μπορείς να μείνεις αρκετά για να απολαμβάνεις μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Το κόλπο του Μπιλ Γκέιτς

Κάντε οικονομία σαν απαισιόδοξος και επενδύστε σαν αισιόδοξος. Σχεδιάστε σαν απαισιόδοξος και ονειρευτείτε σαν αισιόδοξος. Αυτά μπορεί να φαίνονται σαν αντικρουόμενες δεξιότητες. Και είναι. Είναι διαισθητικό να πιστεύεις ότι πρέπει είτε να είσαι αισιόδοξος είτε απαισιόδοξος. Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει χρόνος και τόπος και για τα δύο, και ότι τα δύο μπορούν – και πρέπει – να συνυπάρχουν. Αλλά είναι αυτό που βλέπετε σχεδόν σε κάθε επιτυχημένη μακροπρόθεσμη προσπάθεια.

Scroll to Top