Η ευχάριστη συνήθεια των 30 λεπτών την εβδομάδα θα σας κάνει πιο πετυχημένους, σύμφωνα με έρευνα

πετυχημένους

Μια έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία αποκάλυψε ότι το να ξοδεύετε μόλις 30 λεπτά την εβδομάδα σε μια αγαπημένη και ευχάριστη συνήθεια μπορεί να σας κάνει πιο πετυχημένους.

Είτε πρόκειται για 30 λεπτά που πηγαίνουμε βόλτα έναν σκύλο είτε για την ίδια ώρα που τον φροντίζουμε όταν οι ιδιοκτήτες του λείπουν, η ψυχολόγος συμπεριφοράς και μέσων ενημέρωσης Jo Hemmingsgs λέει:

«Βλέποντας την ευχαρίστηση που αποκομίζει ένας σκύλος από εμάς όταν τον πηγαίνουμε βόλτα ή ακόμα και όταν απλώς αφιερώνουμε χρόνο μαζί του, μπορεί να αυξηθεί και η δική μας αίσθηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, που σημαίνει ότι νιώθουμε μεγαλύτερη αξία».

Στην πραγματικότητα, το 78% των ιδιοκτητών σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο είδε μια αύξηση στην αυτοεκτίμησή τους μετά τη φροντίδα ενός τετράποδου φίλου. Επίσης, ένα 59% είπε ότι η τόνωση της αυτοπεποίθησης επεκτάθηκε και στον χώρο εργασίας και ότι τα επίπεδα κινήτρων τους είχαν αυξηθεί (79%), οδηγώντας σε κορυφαίες επιδόσεις.

Η έρευνα της Rover προσθέτει ότι οι λάτρεις των σκύλων νιώθουν ότι είναι πιο προσεκτικοί (84%) και λιγότερο αγχωμένοι (75%) από τότε που έχουν σκύλο.

«Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ενσυνειδητότητας και των μειωμένων επιπέδων κορτιζόλης, καθώς και της αύξησης τόσο της ωκυτοκίνης και της σεροτονίνης (οι ορμόνες μας για την καλή διάθεση), που μας εξοπλίζουν να προσεγγίζουμε τα εμπόδια της ζωής με πιο ήρεμο και θετικό τρόπο» λέει η Jo Hemmings.

Ένας σκύλος προσφέρει περισσότερη οργάνωση στη ζωή του ιδιοκτήτη του

Δραστηριότητες όπως το να φροντίζουν έναν σκύλο ή μια βόλτα μαζί του συνιστώνται σε όσους θέλουν να αποκτήσουν περισσότερη δομή στη ζωή τους. «Η καθημερινή ρουτίνα της φροντίδας ενός σκύλου και της βόλτας του αυξάνει τη συγκέντρωση και την ικανότητα να εκτελείς λογικές εργασίες πιο αποτελεσματικά», εξηγεί η Δρ. Hemmings.

Το 79% των ιδιοκτητών σκύλων διαπίστωσε ότι η αίσθηση της ρουτίνας και της πειθαρχίας μέσα από τη βόλτα με τον σκύλο τους έκανε πιο αποτελεσματικούς και ικανούς να συγκεντρωθούν στην επίτευξη στόχων σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Επιπλέον, το 50% των ιδιοκτητών σκύλων ανέφεραν υψηλότερα συναισθήματα μοναξιάς πριν φέρουν έναν σκύλο στη ζωή τους και σύμφωνα με την ειδικό, η αλληλεπίδραση με σκύλους μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της επιδημίας μοναξιάς, προσφέροντας τα ίδια συναισθηματικά οφέλη με την κοινωνικοποίηση με φίλους.

«Η αλληλεπίδραση με σκύλους αυξάνει τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών όπως η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη που προάγουν θετικά συναισθήματα και δεσμούς», λέει η Δρ. Hemmings.

Ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών

Προσθέτει, μάλιστα, ότι το να περνάτε χρόνο με σκύλους βοηθά επίσης στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών που δημιουργούνται όταν τους κάνετε βόλτα, με τους ανθρώπους να βλέπουν τους ιδιοκτήτες σκύλων πιο φιλικούς και προσιτούς.

Μάλιστα, το 84% των ιδιοκτητών σκύλων ισχυρίζονται ότι είχαν συνομιλίες με αγνώστους ενώ έβγαζαν βόλτα τα δικά τους σκυλιά. Ένα επιπλέον 63% είπε ότι έχει κάνει ακόμη και φίλους με άτομα τα οποία συναντούν τακτικά στις βόλτες των σκύλων τους. Το 82% των ερωτηθέντων συμφώνησε επίσης ότι η σύνδεση με τη φύση σε τακτική βάση και η ήπια αερόβια άσκηση του περπατήματος του σκύλου, τους επέτρεψε να τονώσουν τη δημιουργικότητά τους.

«Αυξάνοντας τα επίπεδα δημιουργικότητάς μας και τροφοδοτώντας μας με νέες ιδέες, είμαστε σε θέση να είμαστε πολύ πιο ενεργητικοί και παρακινημένοι, οδηγώντας σε πιο επιτυχημένα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ικανοποίηση τόσο στην επαγγελματική όσο και στην καθημερινή μας ζωή», λέει η Jo Hemmings. . Επιπλέον, το 87% είπε συνολικά ότι ένιωθε πιο ολοκληρωμένο και πιο χαρούμενο από τότε που πέρασε χρόνο με έναν τετράποδο φίλο.

«Το να ξοδεύετε μόλις 30 λεπτά την εβδομάδα με σκύλους -είτε τους πηγαίνετε καθημερινά βόλτα είτε τους φροντίζετε ενώ λείπουν οι ιδιοκτήτες τους- δεν είναι μόνο καλό για την ευημερία σας, αλλά είναι θετικά προληπτικό όταν πρόκειται για μια επιτυχημένη ζωή», λέει η ψυχολόγος συμπεριφοράς και μέσων ενημέρωσης Jo Hemmings συνοψίζοντας την έρευνα και καταλήγει:

«Τα οφέλη από το να περνάμε χρόνο με σκύλους είναι ευρύτατα, από την απελευθέρωση ενδορφινών που μας δίνουν περισσότερη ενέργεια και κίνητρο, μέχρι την ενίσχυση των κοινωνικών συνδέσεων που γίνονται όταν είμαστε έξω. Αυτά τα οφέλη μπορούν να σας βοηθήσουν να εστιάσετε σε βασικούς τομείς της ζωής σας, όπως οι σχέσεις σας με τους άλλους, η σχέση με τον εαυτό σας, οι καθημερινοί σας στόχοι και η δουλειά, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να προσεγγίσετε την καθημερινή ζωή με θετικό τρόπο και προληπτική νοοτροπία».

Όλο Υγεία

Scroll to Top